Iz arhiva Skala radija: DN: Jokić je i juče bio državljanin Srbije (07/07/2017)

0
Kotor stari grad

DN: Jokić je i juče bio državljanin Srbije

DN: Jokić je i juče bio državljanin Srbije

Predsjednik opštine Kotor i funkcioner Demokrata Vladimir Jokić, proslijedio je juče medijima potvrdu MUP-a Srbije da nije njihov državljanin, ali se sinoć pojavio još jedan dokument koji otvara dileme.

U dokumentu srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, izdatog 4. jula, piše da se Jokić ne nalazi u evidenciji državljana Srbije. Međutim, DN su imale uvid u uvjerenje koju je, pod jučerašnjim datumom – 6. jul, 2017. godine – izdala Gradska uprava grada Beograda, u kojem se Jokić i dalje vodi kao državljanin Srbije, upisan u evidenciju državljana kod matičnog područja Novi Beograd.

Ukoliko je to uvjerenje validno, Jokić će morati da interveniše kod MUP-a Srbije i provjeri kako je došlo do ovakvog “previda”, i da crnogorsku javnost obavijesti o čemu se radi.

Najvažnije je, ipak, da Jokić saopšti kada je podnio zahtjev za ispis iz državljanstva Republike Srbije, odnosno da li je bio njen državljanin u vrijeme kada je biran za predsjednika Kotora.

Na to pitanje Jokić ni jedanput, ni jednom mediju, nije dao jasan odgovor. Naprotiv, priču o državljanstvu predstavlja kao pokušaj diskreditacije njega lično i “demokratske uprave u Kotoru”.

“Više je nego jasna namjera da se konstantnim napadima i pritiscima na demokratsku upravu u Kotoru i mene kao predsjednika Opštine učini sve kako bismo se najprije mi dekoncentrisali i izmorili i kako bismo prestali da radimo ono što se od nas očekuje i za šta smo na izborima dobili mandat, da sprovedemo reformu lokalne samouprave. Takođe, ovakvim simultanim akcijama se pokušava skrenuti pažnja sa rezultata rada lokalne vlasti u Kotoru. Fiskalna disciplina, organizovanje kulturnih manifestacija, borba za status Kotora na UNESCO listi, borba za koncesiju nad upravljanjem operativnom obalom Luke Kotor – sve su to teme koje treba da budu predmet interesovanja javnosti i sa kojih se svakodnevno skreće pažnja”, ocijenio je on.

Poručio je i da je spreman da se odazove pozivu državnih organa, ukoliko pokrenu postupak.

“Zarad cjelokupne javnosti moram da kažem da sam državljanin Crne Gore i da nemam državljanstvo niti jedne druge zemlje. U prilogu vam dostavljam potvrdu nadležnog državnog organa Republike Srbije kojim se konstatuje da se ne nalazim u evidenciji državljana Republike Srbije, a koja je izdata na moj zahtjev preko punomoćnika. Na medijske i političke prozivke raznih subjekata po ovom pitanju više neću reagovati niti ću se oglašavati”, zaključio je Jokić.

Dnevne novine su, podsjetimo, prije nedjelju dana objavile uvjerenje Republike Srbije – Gradske uprave grada Beograda – izdatog 12. maja 2017. godine koje potpisuje ovlašteno lice Slaviša Lukić, kojim se potvrđuje da je predsjednik Opštine Kotor Vladimir, Vukajlo, Jokić, rođen 24.1.1988. u Kotoru, državljanin Republike Srbije, od 11.9.2013. godine.

Iz ovoga proizilazi da je Jokić u momentu izbora za predsjednika Opštine Kotor imao dva državljanstva, pa samim po zakonu nije mogao biti kandidovan niti izabran na tu funkciju, te da, ukoliko je ovo tačno, ne samo da ne može biti predsjednik opštine, nego mora snositi odgovornost. Pod uslovom da su institucije države Crne Gore zainteresovane da ovaj slučaj provjere.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]