Iz arhiva Skala radija: Dok se mi svađamo drugi nas potkrada (25/02/2011)

0
mr Jovan Martinovic

Dok se mi svađamo drugi nas potkrada

Dok se mi svađamo drugi nas potkrada

Tradicionalni humorističko-satirični list “Karampana” koji izlazi na dan kotorskoga karnevala i ove godine obiluje škercima, pontama, botunadama “ma nije se ni na koga mislilo, Kotorani se rugaju sebi i svojim užancama”.

Na njenim fojevima specifičnog, sočnog jezika, prepunog romanizama lokalnog govora Bokeškog, je od svega po malo, a najviše lošega što je obilježilo Kotor i Kotorane pasane godine, da se ne ponovi i da izgori u karnevalskoj vatri zajedno sa Krnjom – karnevalom – lutkom koja personifikuje ljude i loše pojave u društvu posebno u našemu malome mjestu.

Kapo od “Karampane”, glavni i neodgovorni urednik mr Jovan Martinović je za Skala radio kazao da i ovogodišnja “Karampana” obiluje dobrim dopisima iz Tivta, Perasta, Prčanja, na žalost ove godine nema materijala iz Herceg Novog.

Od svega što su u “onu škrabijicu” – sandučić na kažotu, kamenom kisku, ubacivali anonimni građani se parićavala “Karampana”.

Na viđelo dana odnosno noći “Karampana” će biti na velikom maskenbalu u Bečićima, a tokom karnevalske neđelje, na dan kada se i spaljuje Krnjo, “Karampana” će po cijeni od 2 eura biti u prodaji.

Martinović se dotakao i paralelnog, privatnog maskenbala, kako ga karnevalisti iz NVO “Fešta” nazivaju, koji se u istu uru, iste noći dešava u Dobroti u tamošnjoj Mjesnoj zajednici za dešpek, samo se ne zna zašto i kome, kaže Martinović.

Na žalost Kotor nema svoju salu za fešte, jer nema hotela, pa se ide izvan, ali zar ne bi bilo normalnije da udruženi, bogatiji i složni pokažemo dugu i slavnu tradiciju ovih pučkih fešti koje samo Kotor može i umije, rekao je Martinović.

“Mi iz Fešte svakako smo za to, ali dio karnevalista ne misli tako i paralelno su učinjeli feštu za inat, a od inata nema goreg zanata”, rekao je on.

Ovo cjepkanje snaga je za pokoru i pokudu.

Od kontre i podvala ne možemo dalje i zato nam se dešava da nas drugi kopiraju i otimaju ideje jedinstvene i neponovljive u Kotoru gradu od duše i fešti.

U “Karampani” će upravo na jednom mjestu biti i na tu temu, kaže njen urednik Martinović i dodaje “ako u Kotoru organizuju gej paradu, odmah će se iduće godine držati u Budvi, Herceg Novome itd. Dakle, kopiraju nas potpuno”.

“Kao što iskustva pokazuju. Prvi doček Nove godine na otvorenom u Kotoru, prvi Festival Mediteranske pjesme takođe, maškare i karnevali da ne pominjemo itd. Ma neka nas kopiraju u koliko god primjeraka, original mora ostati i ostaće”, zaključuje Martinović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].