Iz arhiva Skala radija: Eloksir na pjenu od mora u Perastu (25. jun 2013.)

0
Eloksir oko djardina

Skala radio nastavlja da podsjeća klevetaše, podmetače, sječoglavce u pokušaju, kravataše koji osim uvreda, laži i kreveta ne umiju ništa drugo.

Skala je svjesna da se uniformisana družina, pomognuta snagama iz pozadinskog korpusa populacije kojoj niko ne osporava sva prava, ne može ničemu naučiti.

Pa ipak treba vjerovati da je moguće preobraženje i da će iz duboke etičke kome, jednoga dana uspjeti da se probude.

U tome će im pomoći tekstovi koje svakodnevno objavljujemo dokazujući lažavoj družini ko je i kako štitio interese Kotora.

http://skalaradio.com/2013/06/25/eloksir-na-pjenu-od-mora-u-perastu/

Eloksir na pjenu od mora u Perastu

Na poziv slušalaca iz Perasta da se na pjenu od mora, na prelijepoj kamenoj palati Lučić-Kolović-Matikola postavlja ispred đardina eloksirana bravarija za budući restoran, što je suprotno Zakonu o kulturnim dobrima, pozvali smo prije nekoliko dana direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Ružicu Ivanović.

Kako nijesmo uspjeli telefonom da dođemo do nje, uputili smo joj e-mail 18. juna 2013. godine sljedeće sadržine:

Poštovana gospođo Ivanović,

najljubaznije Vas molimo da za Skala radio kažete da li je Uprava za zaštitu kulturnih dobala izdala dozvolu investitoru u Perastu da u prvom redu kamenih kuća postavi u prizemlju eloksiranu bravariju za tendu na budućoj konobi? Fotografiju Vam dostavljamo u attachmentu.

Kako nam nije cilj da pišemo tekst bez Vašeg objašnjenja, molimo Vas da nam što prije odgovorite u cilju sveobuhvatnog i istinitog obavještavanja javnosti.

Odgovor do dana današnjeg nijesmo dobili.

U saznanju smo da je Uprava izdala dozvolu ali ne za ovo što je postavljeno i to je, sobzirom da ima mogućnost inpekcijskog nadzora i reagovanja, ne amnestira od odgovornosti da se na ovakav način rani jedinstveni barokni Perast.

Moguće da je to razlog što nijesmo dobili odgovor, ali je sasvim sigurno da ovako drastično kršenje Zakona od onih koji treba da ga sprovode više ne smije da bude dozvoljeno. To podrazumijeva i hitno uklanjanje eloksirane bravarije i vraćanje u prvobitno stanje.

Svjedoci smo takođe da se, pored domaćeg stanovništva koje je naučilo da ćuti, glasnije javljaju gosti i pitaju o čemu se radi? Nije im jasno što se sve dozvoljava pa zbog toga od nas traže da reagujemo. To činimo u nadi da će neko od onih koji su zaduženi za ovaj posao pročitati tekst i konačno shvatiti da je došlo vrijeme da više ne mogu predstavljati samo dobro plaćene figure koje crpe isključivo benefite neprikosnovene pozicije vlasti. Mora se raditi ali i odgovarati za greške koje čine a koje svi mi ispaštamo.

Palata Lučić-Kolović-Matikola nalazi se uz samu obalu, u zapadnom dijelu Perasta. Palata je vjerovatno nastala u drugoj polovini XVIII vijeka o čemu svjedoči natpis na glavnoj fasadi sa godinom 1779. i imenima vlasnika Nikola Kolović – Matikola i sinovi iz kazade Studeni. Palata je minijaturna, skladnih proporcija sa malim ograđenim dvorištem prema moru. Specifična je jer ima proširenu vidionicu na sve četiri strane.

Direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Ružici Ivanović postavili smo još jedno pitanje sa željom i nadom da će nam pojasniti restauratiorske radove na mletačkom lavu na gradskom bedemo blizu glavnih gradskih vrata.
Pitanje je glasilo: Da li ste investitoru dali saglasnost da angažuje izvođača radova bez obzira što po zakonu investitor mora da dobije saglasnost vlasnika objekta i što mletački lav nije imao ni skicu ni fotografiju tako da se ne zna ni kako je izgledao i nasumice je restauriran.

Takođe nas interesuje da li ste preporučili Polimski muzej iz Berana da, umjesto kotorskog Zavoda, odnosno Područnog odjeljenja u Kotoru obavi pomenuti posao?

Ni na to pitanje nijesmo dobili odgovor.

Našu redakciju je prije nekoliko dana posjetio Pavo Peruđini ispred Zajednice Italijana Crne Gore Kotor i kazao nam da mu je Polimski muzej u Beranama preporučilo upravo lice iz tada Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore Kotor. Kazao je da će zbog ove hajke prekinuti sve aktivnosti koje Zajednica Italijana sprovodi u kotorskoj opštini, i da će kazati ko mu je preporučio Polimski muzej kad za to dođe vrijeme. Takođe je rekao  da je angažovao domaćeg vajara Gorana Moškova, što valjda dovoljno govori o njegovom nastojanju da angažuje domaće snage.

Skala radio se isključivo zalaže za sprovođenje zakonitosti. Peruđini nije uradio ništa u skladu sa Zakonom. Nije ni Uprava koja je morala da reaguje.

Što se tiče mladog vajara, našeg sugrađanina  Moškova, Skala ga u svemu podržava jer se radi o mladom stvaraocu kojim se ponosimo. Moškov je bio i gost našeg radija.

Naša podrška njemu je apsolutna, samo nam se čini da je Peruđini pokušao da se posluži njegovim imenom i djelom kako bi zataškao svoju rabotu. To neće i ne može proći.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]