Iz arhiva Skala radija: Gornji Stoliv, poljubac mora i planine (21. jul 2014.)

0
crkva u Gornjem Stolivu

Skala radio je afirmisao kulturno istorijske vrijednosti Boke Kotorske na svakom mjestu, naglašavajući univerzalnost poruka koje zrače iz svakog kamena na kojima je istorija ispisana.

Uniformisani se navodno zalažu za očuvanje takvih vrijednosti, samo u slučajevima kada njihov aktivista ne dobije na tenderu.

A to, po običaju prećute.

http://skalaradio.com/2014/07/21/gornji-stoliv-poljubac-mora-i-planine/

Gornji Stoliv, poljubac mora i planine

Dok Petar peče, a Ilija pali, kako kaže naš narod, juče na Ilindan u Gornjem Stolivu, arija šume kostanja, maslinjaka i starih stabala trešanja, rasfreškala je i umila iznuutra brojne Bokelje, vjernike, furešte i putnike namjernike kojima nije bilo teško brižno pokošenom stazom od starih skalina, iz Donjeg u Gornji Stoliv.

Dok je sunce koje sa ove zalivske bande rano kreće u žežene pohode posipalo zlatom bonacu zaliva, na 240 metara nadmorske visine, disalo se punim plućima i na dva počivala, kako Stolivljani nazivaju mjesta za odmor, visokim usponom samo se čulo “ovo je raj Božiji”.

Ni glas usput nije baš poželjan, da ne remeti cvrkut tica, i ljetnu melodiju zrikavaca koji tercom najavljuju vrućinu na Ilin dan.

U ambijentalnom gnijezdu kamenih kuća sa avlijama, suhomeđama, bistijernama, ostacima starih mlinova, i pekare, ali i mjesta u kamenu gdje je poštar ostavljao pisma, krenula je fešta, a crkva sa zvonikom na vrh sela ispunila se do posljednjeg mjesta na misu koju je služio don Ivo Ćorić, župnik stolivski.

Nekada oko hiljadu stanovnika živjelo je od kostanja, trešanja i maslina, danas jedna porodica, Bose i Jovan Roganović.

Oni  žive od penzije za koju se spuštaju oko po ure do Donjeg Stoliva.

“Imamo jednu kravu, nekoliko kokošaka, bilo bi dobro da nije drugih problema. Svakodnevno ljeti ima svijeta i turista ovdje, a zimi je pusto. Kostanja i trešanja ove godine nešto slabo ima”, priča gostoprimni Jovan.

Bose je škrta na riječ, ali kaže nosi bol u duši zbog sina kojeg više nema.

Na starom gumnu odakle puca najljepši pogled na zaliv, Perast i otoke, tačnije lokalitet Rudina, susreli smo se sa mladim Stolivljanima.

Oni s ponosom govore o tradici mjesta o kojoj su im stari pričali.

Nenad Mirković koji je doveo svoje prijatelje na feštu, od predaka je slušao da se ljepše i bogatije nekada živjelo u Gornjem u odnosu na Donji Stoliv.

Bilo je više crkava, pekara, mlinova, bila je škola.

Na ovaj dan, svake godine, Nenad i njegovo društvo su u Gornjem Stolivu, pravom mjestu za uživanje, kako nam je rekao.

Sreli smo i gosta iz Sombora koji ljetuje u Lepetanima i koji se nije odvajao od fotoaparata, oduševljen pejzažom i danom za nezaborav, rekao je za Skala radio.

Skalinima staroga jezgra zaustavili smo se i  sa zaštitarima, arheološkinjom Milenom Vrzić i arhitekticom Katarinom Lisavac.

Njihova poruka je da se mora sve sačuvati što na ovom komadiću Božije ljepote postoji.

Osim kuća, moraju se zaštititi svi elementi arhitekture koji su zaista dragocjeni, popout suhomeđa, staza i skala, ukupna ambijentalna cjelina sa šumom kostanja i maslinjaka.

Sa obnovom ili revitalizacijom treba pažljivo.

Potrebno je razmišljati na koji načn to treba uraditi, tako da se sačuva sve ono što je karakter i što je dragocjenost ovog kraja, kazala je Lisavac.

Na žalost, primijetili smo i devastaciju nekih djelova suhomeđe.

U poljupcu mora i planine Gornji Stoliv broji svoje ure, koje ljeti pokreće sunčev korak, a zimi grom bokeške rapsodije.

Dubravka Jovanović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]