Iz arhiva Skala radija: Hoteli od obećanih 5, čekaju svoju jednu srećnu zvijezdu (26. sep 2013.)

0
nekadašnji hotel "Fjord"

Kravataši, još malo nervoze za vas.

Dok su vaši koalicioni partneri i vaši “mladići“ ćutali, mi smo radili.

http://skalaradio.com/2013/09/26/hoteli-od-obecanih-5-cekaju-svoju-jednu-srecnu-zvijezdu/

Hoteli od obećanih 5, čekaju svoju jednu srećnu zvijezdu

Specifičan model privatizacije u kojoj su se prodavali hoteli po cijeni koja se mogla postići uz visoko vrijednovanje obećanja investitora da će u određenom vremenskom roku podići objekat  na nivo visoke kategorije, pokazao se pogrešnim.

Obećane zvjezdice su se ugasile i prije nego što su zasjale.

Privatizacija putem prodaje na obećanja, potpuno je postigla suprotan efekat i sada kotorski hotel “Fjord tone”, ulcinjski “Galeb” je srušen, a ni traga od početka gradnje novog, podsjeća za Skala radio Rade Ratković, dekan Fakulteta za turizam u Budvi.

Vjerovatno su po riječima Ratkovića, mnogi od tih investitora proračunali da kada bi uložili u ono što su obećali došli bi u situaciju da imaju mnogo veći gubitak nego da im objekti ovako stoje.

Dakle, privatizacija putem prodaje je nesvrsishodna jer je rađena u nevrijeme.

“Investitori koji se bave turističkom djelatnošću u nesrećno vrijeme se nijesu javljali nego su se u većini slučajeva javljali oni koji se bave nekretninama i oni koji po prvi put ulažu u takvu vrstu biznisa. Oni su očekivali da će se jednog dana pojaviti neko sa velikim parama i da će to što su jeftino kupili vjerovatno skupo prodati. To su iznevjerena očekivanja”, kazao je Ratković.

On je mišljenja da je ovakva situacija bila šansa za poravnanje sa tim investitorima koji da su bili u mogućnosti da to realizuju do sad bi i završili.

Objekte treba vratiti ranijim vlasnicima, a novim investitorima je trebalo davati nove lokacije pod povoljnim uslovima, poručuje Ratković.

Primjeri promašenih investicija su hotel “Fjord” u Kotoru koji skoro deceniju napušten stoji, niti je srušen niti u funkciju, zatim hotel “Galeb” u Ulcinju koji je na žalost srušen prav, zdrav, i još par hotela na čijem mjestu je samo urađeno gradilište.

Mnogo bolja solucija bi, kazao je Ratković, bila da ti hoteli nijesu prodavani.

“Mogle su se zadužiti poznate domaće ili strane menadžment kompanije, dobiti krediti, a novi investitori su dobro došli i za njih je trebalo otvoriti nove lokacije, bez prodaje zemlje na dugoročni zakup. Bila bi to šansa da se dupliraju naši smještajni kapaciteti. Sada je to dosta teško”, a Ratković je mišljanja da sa investitorima treba napraviti poravnanje, raskinuti ugovore i bez obzira što su objekti ruinirani te lokacije treba vratiti ranijim vlasnicima.

Ratković zaključuje da je sada potrebno da novi menadžment pokuša pronaći partnere kako bi se ti objekti priveli namjeni, ali ne megalomanskim željama sa 5 zvjezdica koje ne čine turizam.

Samo manji dio kapaciteta u Crnoj Gori treba da ima 5 i četiri plus zvjezdica, a najveći broj koji ima svoju tražnju i na domaćem i na međunarodnom tržištu traba da budu hoteli sa tri, četiri zvjezdice.

Potrebno se vratiti normalnim regulama poslovanja, a ne masovnoj rasprodaji po niskim cijenama i uz nerealna obećanja, zaključio je dr Ratković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]