Iz arhiva Skala radija: Irac bankrotirao, Vlada kreirala rješenja koja ne primjenjuje (07/02/2012)

1

Irac bankrotirao, Vlada kreirala rješenja koja ne primjenjuje

Irac bankrotirao, Vlada kreirala rješenja koja ne primjenjuje

Hotel “Fjord” i prostor bivšeg ugostiteljsko rekreativnog centra “Slavija” u srcu Kotora na milost i nemilost investitora koji se ne oglašavaju godinama.

Irci su kupili hotel “Fjord” i zemljište URC-a, u međuvremenu bankrotirali i do danas ništa.

Opština, iz čijih je ruku otet hotel “Fjord” nema nadležnost, a u narodu je krivac Opština i njeno rukovodstvo.

Marija Ćatović, gradonečelnica Kotora kaže za Skala radio da je više puta objašnjavala da se ne radi o preduzeću koje je bilo opštinsko i da zbog toga Opština nema nikakvog uticaja, ali da se, bez obzira na to obraćala Vladi i Ministarstvu finansija i imala sastanke vezane za hotel “Fjord”, “Jugooceaniju” i URC nekoliko puta, o čemu postoji obimna dokumentacija.

Prijedlog je bio da zgradu “Jugooceanije” preuzme Opština za svoj administrativni objekat, a u zamjenu zemljište Livnice bi pripalo investitoru.

“Došlo se do procjene jedne i druge parcele, išlo na sastanke u Vladu, kada je Lukšić bio ministar finansija. Uradili smo sve što je do nas bilo, ali do realizacije nije došlo, zbog toga što se jednostavno investitor više nije pojavljivao”, kazala je Ćatovićeva.

Na insistiranje Opštine donešeni su i planovi sektor 15 i sektor 16 i definisani hotelski kapaciteti i na jednoj i drugoj lokaciji.

Više od toga Opština nije objektivno mogla.

Takođe je investitor, zahvaljujući zakonskim mogućnostima poreski zadužen za neizgrađeno građevinsko zemljište kako bi se konačno prisilio da nešto uradi.

Četiri računa su blokiran, a sada je proveden stečaj od strane Privrednog suda.

Ćatovićeva vjeruje da će se sada ovo pitanje napokon razriješiti i raduje je, kako je kazala, što Uprava za spriječavanje pranja novca ispituje tu stvar.

“Vrijeme je da se od strane Vlade, koja je i potpisala ugovor, riješi pitanje titulara. To ne može trajati u nedogled”, kazala je ona.

Gradonačelnica Kotora vjeruje da će sve biti riješeno u toku ove godine kako bi Kotor konačno dobio mogućnost da se na pomenutim lokacija izgrade ekskluzivni hoteli koji su mu nephodni.

Prisjećamo se pitanja koje je Skala radija postavio premijeru Igoru Lukšiću prvih dana njegovog mandata prilikom radne posjete Kotoru 22. aprila 2011: što će Vlada uraditi da podspješi investitore za gradnju, u konkretnom slučaju hotela “Fjord” koji je danas ruševina.

Premijer je odgovorio da se dosta vremena izgubilo na donošenju prostornog plana i da je Vlada je nedavno usvojila Studiju o lokaciji, nakon čega slijedi raspisivanje međunarodnog konkursa kako bi dobili idejno rješenje za izgradnju hotela u skladu sa ambijentom Kotora.

Ukoliko se investicija i dalje bude usporavala, Vlada je kreirala zakonska rješenja u cilju pritiska na investitore da krenu u posao.

Koliko vidimo, posao nije krenuo sa mrtve tačke a da li je Vlada kreirala zakonska rješenja, ostaje nepoznanica.

Ako jeste, sigurno je da ih nije upotrijebila i da je “Fjord” danas umnogome gori nego onaj stari koji je razorio katastrofalni zemljotres 15. aprila 1979. godine.

1 KOMENTAR

  1. ..porijekla bio ili iz Bandića ili iz Komana s’dna-skraja Katunske nahije..koja je nekada davno-graničila sa Osmanlijama na rijeci Sušici…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.