Iz arhiva Skala radija: Izdajice, patrioti i kotorski moti (29/04/2017)

3

Izdajice, patrioti i kotorski moti

Politika, princip ili moralno posrnuće?

Mnogo je jasnih nejasnoća u čudnoj kombinatorici ličnih pozicioniranja pojedinaca ili grupa, u opštem sunovratu univerzalnih vrijednosti.

Neostvarene ambicije najčešće produkuju nerazumljive reakcije onih, svjesnih činjenice da im je izmakao pijadestal koji je, istini za volju bio daleko od njih, koliko i kraj od početka svijeta.

Da može, makar po nekoj ideološkoj matrici, nespojivo duvati u istu tikvu, vidjeli smo juče na Cetinju.

Naime, u prijestonom gradu poslanici vladajuće koalicije su ratifikovali pristupni ugovor za ulazak naše zemlje u NATO alijansu.

Sjednici su, pored vladajuće koalicije prisustvovali i poslanici SDP-a, koji su digli sve četiri ruke za naše učlanjenje u sjevernoatlanski savez.

U isto vrijeme, njihov koalicioni partner u Kotoru, Demokratski front organizovao je protestni skup u neposrednoj blizini zgrade gdje se održavala sjednica crnogorske skupštine.

I dok je lider SDP-a pozdravljao istorijsku odluku i naglašavao značaj ulaska u NATO, ističući ulogu njegove partije u realizaciji ovog projekta, predstavnica DF-a Dragica Perović je aplaudirala liderima svoje političke tvorevine koji su poslanike crnogorskog parlamenta, prisutne na sjednici nazivali najpogrdnijim imenima i izdajnicima roda svoga.

Dakle, bez ikakve sumnje pomenuti epiteti su se odnosili i na SDP poslanike, čiji su odbornici glasali za ustoličenje DF pripadnice Dragice Perović na čelo kotorske opštinske skupštine.

Izdajnici na državnom nivou, po javno izrečenim konstatacijama lidera DF-a, poslužili su u Kotoru za ostvarivanje cilja na lokalnom.

A cilj, po njima opravdava sredstvo, što će reći da su odbornici novog političkog riplijevski stvorenog saveza samo sredstvo i ništa vise od toga.

SDP je potpuno svjesna činjenice da Dragica Perović, poput kompletnog Fronta o njima misli što i njeni lideri, ali je žeđ za šakom vlasti zasjenila ideologiju kojom se u prsa busala.

Ono što moguće još nije jasno, ili makar ne u potpunosti je dilema: da li je Dragica Perović bila u radnom predsjedništvu sabora u Murini kao opunomoćena predsjednica kotorske SO od strane pristalica NATO saveza SDP-a i URE?

Ako su je poslale ove partije, od kojih je SDP izdajnička do kosti, a URA isto to, samo malo manje, onda je Dragica Perović u flagrantnom sukobu interesa.

A interesi, uglavnom lični, skriveni iza populističkih floskula o opštim, danas dominiraju kotorskom (pred)političkom scenom.

Slavko Mandić

3 KOMENTARI

 1. Purićeva vlada se u jesen 1943. sučeljavala s britanskim pritiskom, porastom narodnooslobodilačkog pokreta, preovlađivanjem napisa u svjetskoj demokratskoj štampi koji su diskreditovali Mihajlovića zbog kolaboracije s neprijateljem. Krajem novembra 1943. došle su i odluke
  drugog zasjedanja AVNOJ-a koje su oduzele legitimnu osnovu njegovoj vladi. Reakcijom vlade na ove odluke, preko Direkcije za informativnu službu,
  čija žestina i proizvoljnost nisu bili po volji ni nekim najortodoksnijim krugovima velikosrpskih snaga
  (npr.Slobodanu Jovanoviću koji smatra da je Purićeva izjava pretjerana i da bi bilo bolje da je rekao da se u Jugoslaviji bore razne grupe, jer je u okupiranoj zemlji nemoguće podvrgnuti sav otpor jednoj komandi, da bi trebalo partizansku grupu urazumiti da više ne napada Mihajlovićeve ljude i da se Privremena vlada može unajboljem slučaju smatrati kao politički odbor, ali nikako kao vlada !), Purić je dovodio sebe u neodrživu poziciju. Označavanje, 5-og decembra 1943,
  narodnooslobodilačkog pokreta kao
  “nasilnog” i “terorističkog”, koji ni u čemu nije odgovarao “demokratskim i
  socijalnim shvatanjima našeg naroda niti njegovom narodnom duhu”, i to u
  času kada su njegove demokratske ideje – konkretizovane u fundamentalnim odlukama AVNOJ-a – postale dominantne u svijesti i praksi jugoslovenskih naroda, bilo je jednako
  političkom bezumlju i mržnji koja više nije nalazila snage za normalno političko razmišljanje .

 2. Četnički pokret je gotovo od svog nastanka bio nesamostalan, oslanjajući se od uspostavljanja veza polovinom 1941. godine na Britance, a na drugoj strani povezan u javnim ili prikrivenim oblicima s Milanom Aćimovićem, Dimitrijem Ljotićem i Milanom Nedićem, Njemcima i Italijanima, što je njegov položaj činilo više nego protivurječnin. Nesposoban da opstane
  kao samostalna snaga četnički pokret je konstantno tražio zaštitu spoljnjeg faktora, na njega se oslanjao i u njega polagao glavne nade, uključujući i Njemce, nezavisno od njihovih strijepnji
  i nepovjerenja u Mihajlovićevo ponašanje u odsudnim trnucima rata i mogućeg iskrcavanja A gloamerikanaca od početka 1943. god.
  Ispadanjem iz rata Italije septembra 1943. četnički komandanti su stupali u službu Njemaca zaključivanjem tajnih
  ugovora štabova četničkih jedinica sa štabovima Vermahta. Njemci su svojim neopravdanim strahovanjem od
  četničkog ponašanja u času invazije, samo davali četničkoj i emigrantskoj
  propagandi materijal da njemački okupatori u njima gledaju neprijatelja.
  Tome je posebno doprinjela njemačka
  ucjena Mihajlovića 1943., nakon
  njegovog povratka u Srbiju, i povremeni progoni pripadnika četničkog pokreta .

 3. Đe su se samo reakcionarni i dekadentni kvazi patriote zabili ?
  Glođu u ladovini i grintaju sa popovima u male, u rane jutarnje ili kasne popodnevne oli noćne ure !
  Tu se razmotavaju “filmovi” i kuju
  spletke, u srednjevjekovnim manirima,
  a teke što se po klaustorima čini!
  Poltička opozicija nije dovoljno
  kulturno i znanstveno potkovana,
  jerbo im ni fakultetlije nisu od
  ešperijenze, a fali im i godina starosti,
  a shodno mlađahnosti i mudrosti.
  Puvaju takvi u duduke i diple jalovo,
  bolje da uzmu harmonike i rastežu
  umjesto što pušćaju mješine !
  Logika im je “četnička” tj. čekati i vidjeti – dok im ne dođu “saveznici”.
  Eto, to je ta izdajnička i kapitulantska
  politika, začinjena povampirenim
  religijama, sve ‘rišnjani …..
  Takizijem je mjesto u potleušicama!
  Ima pećina za nepoćudne ….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]