Iz arhiva Skala radija: Jokić ostavio koalicione partnere na cjedilu (14/03/2019)

1

Jokić ostavio koalicione partnere na cjedilu

Jokić ostavio koalicione partnere na cjedilu

Godinama je kotorska opozicija napadala Vladu Crne Gore da ima namjeru da proda luku Kotor i da je to razlog što AD Luka Kotor ne može da dobije koncesiju. Govorilo se o prioritetnoj koncesiji, da bi, godinu ili dvije unazad priča bila vezana za prvenstvenu koncesiju. Kada je opozicija došla na vlast gotovo jedini prioritet je bila Luka Kotor i dobijanje koncesije, kako bi se ušlo u investicioni zamah i otklonili problemi vezani za njeno nesmetano funkcionisanje.

Kada je koncesija dobijena, uslijedilo je zadovoljstvo svih političkih partija  koje participiraju u kotorskoj vlasti, osim SDP-a koji je izrazio sumnju u Investicioni plan za koji smatra da je breme koje ova kompanija i Kotor ne može da izdrži. Kasnije se takvom mišljenju priključila i URA.

Predsjednik opštine se hvalio dobijenom koncesijom i gotovo je prisvajao da bi, nedolaskom na Vanrednu sjednicu Skupštine akcionara Luke Kotor 1. marta izrazio jasan stav da je ne prihvata. Što se u međuvremenu desilo i zašto je Jokić odlučio da, i pored stava većine koalicionih partnera, dođe na ponovljenu Vanrednu Skupštinu akcionara 13. marta i glasa za, zna možda samo on i onaj ko mu je tako posložio kockice. Potpun zaokret u svijesti kotorskog predsjednika ogleda se i u izjavi da je koncesioni akt dobar posao za grad i Luku Kotor. Nije bio prije samo 13 dana, a kako je kazao “danas je grad Kotor osigurao svoju budućnost za deceniju ispred nas”.

Prethodno su koalicioni partneri 11. marta održali sastanak u palati Bizanti sa ciljem sagledavanja aktuelne situacije u funkcionisanju koalicione lokalne vlasti. Sastanku nije prisustvovao niko od Demokrata, što je bio znak da Jokića više ne interesuje mišljenje i stav koalicionih partnera i da je najvjerovatnije krenuo u predizbornu kampanju. S kim će i kako će, ukoliko ne misli da će njegova uniformisana družina obezbijediti apsolutnu vlast, teško je u ovom trenutku predvidjeti. Njegov stav je poruka i opomena u isto vrijeme političkim patijama koje su mu bile ili su danas okrenute ka njemu, da će ih šutnuti kada mu bude odgovaralo. A sve može da se desi u samo nekoliko dana. I nikome ništa. Dalje će nakon izbora.

Sastanku koji je trebao da urazumi kotorskog predsjednika i spriječi sunovrat koalicije prisustvovali su: Dragica Perović, predsjednica SO, Vladimir Potpara, Nova srpska demokratija, Branko Nedović, SDP Mišo Samardžić, PZP,  Ljiljana Moškov, GP URA, Maja Mršulja, DSS i Tena Božović, SDP.

Oni su podržali dobijanje i potpisivanje Ugovora o prvenstvenoj koncesiji, ali ne sa uslovom da sastavni dio navedenog Ugovora bude investicioni Plan za 12 godina razvoja Luke u konceptu i sadržaju dokumenta koji je dostavljen odbornicima.
Takođe je konstatovano da niko od prisutnih predstavnika koalicionih partija nije ni u jednom momentu izrade navedenog Plana konsultovan ili upoznat sa konceptom i sadržajem, iako je to bilo za očekivati kada se radi o tako važnom dokumentu kakav je razvoj Luke Kotor u narednih 12 godina, kako bi dali svoje prijedloge, sugestije i mišljenja na vrijeme, odnosno u periodu njegove izrade.

Po pitanju izrade Investicionog Plana nije uzeti u obzir ni eventualno većinsko strateško opredjeljenje za cjelokupan razvoj opštine Kotor, koji je trebao biti okosnica za izradu navedenog dokumenta, kao i preporuke UNESCO-a, stoji u zapisniku sa sjednice predstavnika partija koje čine koaliciju u Kotoru.

Oni su, nakon diskusija, zaključcima obavezali predsjednika opštine Jokića da lično prisustvoje zakazanoj Vanrednoj sednici Skupštine akcionara Luke Kotor AD, zakazane za 13. mart ili, ako je u nemogućnosti, da imenuje ovlašćenog predstavnika opštine Kotor  i da ne glasa za usvajanje koncesionog akta, već da traži odlaganje potpisivanja Ugovora o prvenstvenoj koncesiji, odloži ovu tačku na dovoljan vremenski period, kako bi se predmetni Plan korigovao i bio usaglašen sa prijedlozima većine.

Predsjednik opštine se nije ni osvrnuo na prijedloge koalicionih partnera niti im je odgovorio. Oni više nijesu njegova briga. Bar dok prijevremeni izbori u Kotoru ne završe. Za njih je Jokić spreman. Kupio je 10 novih vozila za 135.710 eura. Ostao je dužan socijalnim slučajevima, ali, između njih i luksuznih automobila, opredijelio se ipak za automobile.

Slavko Mandić

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]