Iz arhiva Skala radija: Jokićevo obećanje, ludom radovanje (31/10/2017)

1
Jokić čita obećanja

Jokićevo obećanje, ludom radovanje

Jokićevo obećanje, ludom radovanje

Vladimir Jokić, predsjednik OO Demokrata izabran je za predsjednika opštine Kotor 21. 02. 2017. godine, glasom više u odnosu na dotadašnjeg predsjednika Aleksandra Stjepčevića, kandidata DPS-a

U svom prvom slovu obraćajući se odbornicima i javnosti, Jokić je kazao da vrijeme koje je prošlo od lokalnih izbora u Kotoru nije vrijeme koje je potrošeno tek na promjenu vlasti, već je to vrijeme koje znači promjenu paradigme kotorske stvarnosti i kotorske svakodnevice. Situaciju u gradu ćemo sagledati bez uljepšavanja i bez floskula.

U osvrtu na prioritet budućeg rada, Jokić je potencirao prijetnju brisanja Kotora sa UNESCO-ve liste što je, kako je kazao posljedica višedecenijskog zanemarivanja Kotora od strane državne vlasti i neangažovanosti lokalne uprave. Ekipiranjem stručnih ljudi, spremnih da se uhvate u koštac sa ovim problemom koji neće značiti zaustavljanje života u gradu, biće imperativ njegovih budućih aktivnosti.

Nadalje, Jokić je oštro poručio da se nikome neće dozvoliti da proda kotorsku obalu, poručujući da je to princip oko kojega nema kompromisa. Naum da se kotorska obala preda stranom ili domaćem, ili kombinovanom, a uvijek po pravilu sumnjivom kapitalu, predstavlja zlu namjeru predavanja državnog suvereniteta.

Jokić je izdvojio i rješavanje problema saobraćajne gužve u Kotoru, racionalizaciju lokalne uprave, a posebno se osvrnuo na kulturne manifestacije koje su zaštitni znak Kotora i koje će, kao što je kazao, postaviti na nove osnove, tako da budu dostupne, emancipatorskog i modernog karaktera. Gradskim sportskim klubovima biće posvećena posebna pažnja.

Ono što smatra najvećim problemom grada je, kako je kazao, stanje duha Kotora i njegovih žitelja.

“Od  grada prijestonice kulture ovog dijela Jadrana, došli smo na nivo provincije po mjeri mediokriteta zadovoljnih slikom sebe. Tome je danas i ovdje kraj“, poručio je Jokić u svom obraćanju.

Na kraju je obećao da će buduća uprava imati nultu toleranciju na korupciju i zloupotrebu opštinske imovine. Obećao je i da neće biti partijskog zapošljavanja, niti revanšizma.

A što je Jokić ispunio od obećanog?

Ništa!

Osim što je, u inaugurativnom govoru upotrijebio riječ mediokriteti, najvjerovatnije ne znajući njeno pravo značenje, sve ostalo je opet ništa.

Zaprijetio je Jokić da neće dozvoliti da se operativna obala proda nikome. Zanimljivo zaista. Nije znao tada Jokić da niko nije pominjao nikakvu operativnu obalu, jer se ona ne može prodavati sve i da neko hoće. Nije Jokić znao da se radi o Luci Kotor A.D. pa ni koja je razlika između luke Kotor i akcionarskog društva.

Danas zna. Luka ima novac i može poslužiti za udomljavanje Demokratama, Frontu, SNP-u, SDP-u, URI. Što da ne. Radili su to i ovi prethodni, objašnjenje je političkog zaokreta Demokrata, pa zašto ne bi i mi. Nema više ni slova o čvrstom stavu da neće biti partijskog zapošljavanja, prijateljsko kumovskog, rodbinskog.

Jokić je naglašavao da oni neće biti poput prethodnika i da će građani to osjetiti. Kazao je istinu. Nijesu čak ni kao predhodnici. Prevazišli su ih za koplje.

U Luku Kotor je raspisan konkurs za radno mjesto koje nije postojalo do sada. Radi se o zamjeniku izvršnog direktora a kandidat ili kandidatkinja treba da ispunjva uslove, odnosno da bude diplomirani turizmolog.

Za drugo radno mjesto, direktora administrativnog sektora traži se diploma inženjera za vodni saobraćaj, kao prioritet.

Zna se tačno i za koga je namješteno oglašavanje, ali, kako saznajemo, nije baš sigurno da će uspjeti da ostvare želje jer su se, nenadano, na konkurs javile i neke druge osobe, sa referencama, ali partijskim autoritetom koji nije moguće pobiti. Biće zanimljivo pratiti dalja dešavanja u kotorskoj luci.

Vidno zgražavanje, Demokrate i Jokić su pokazivali kada bi se pomenulo zapošljavanje kadrova iz drugih opština. Moguće da tada nijesu znali da brojna značajna mjesta pokrivati upravo pripadnici njihove koalicije iz Podgorice, Budve, Tivta, Herceg Novog. Sa sjevera i juga, kako bi bili ravnomjerno raspoređeni.

Kada se pogleda ko je od Kotorana zavrijedio da preuzme neku od funkcija, jasno je da imamo mnogo više gostujućih od domaćih stručnjaka.

Ko su naši gosti na rukovodećim radnim mjestima, i odakle nam dolaze, ko su domaći i kojoj politici pripadaju, pisaćemo narednih dana.

Jokić je obećao da će riješiti pitanje saobraćajnog kolapsa po čemu je Kotor, naročito ovoga ljeta, bio prepoznat kao grad u koji, da bi se došlo ili izašlo, treba potrošiti najmanje uru ipo ili dvije, sa samo kilometar ili dva. Nije uspio ni da postavi pokretne semafore koje je obećao za regulisanje prelaska magistrale, kako bi se ovaj probem makar ublažio.

O kulturnim dešavanjima i trošenju ogromnog novca za pojedine partijske čimbenike koji se, pored politike, bave rekreativnom kulturom, pisaćemo nakon kompletne analize koja će obuhvatiti svako polje, ali i novac. Koliko ga je kome dato i kada?

Ono što je Jokić uspio je da, ničim izazvan, da zarati sa Skala radijom. Da ignoriše svaki naš poziv i ne odgovori ni na jedno pitanje koje smo mu postavili a radilo se samo o interesima građana, bez ikakve politike. Jokić je išao toliko da zabrani svima u lokalnoj opštini da komuniciraju sa Skala radijom. U tome je posebno bila revnosna njegova vjenčana kuma, nezakonito postavljena vd direktorica Kulturnog centra “Nikola Đurković“ Marija Bernard. Nije prošao ni dan od nezakonitog postavljanja Bernard, inače vjenčane kume, kako rekoh, a sa plakata najave programa je prvi put od osnivanja, skinuta Skala radio kao medijski sponzor. Neka im to služi na čast i na demokratiju, a Skala sve informacije o kulturnim dešavanjima objavljuje zarad naših slušalaca.

Da, da, da. Umalo da zaboravim. Jokić je ispunio još jedno obećanje. Prodao je napokon, audi A 6. tajno, jer niđe nije objavljeno, osim na Skalu. Budvanski biznismen ga je platio 20.600 €, skoro 40.000 € manje od cijene po kojemu je nabavljeno.

Slavko Mandić

 

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]