Iz arhiva Skala radija: Još jedna lakrdija nacionalnog javnog servisa (08/08/2011)

0
karneval

Još jedna lakrdija nacionalnog javnog servisa

Još jedna lakrdija nacionalnog javnog servisa

Da nam nacionalna televizija, ili kako vole pojedini uposlenici u tu čudnu škatulu da reču Javni servis televizija Crne Gore ne valja, odavano je poznato.

Smijenjen je direktor koji je sigurno dijelom kriv, ali nikako sam.

Tu je i dobar dio Savjeta na čelu sa predšednikom koji o elektronskim medijima zna taman koliko i o Olimpijskom komitetu na čijem je čelu.

Zato to i može ovako.

No nije to bio razlog da se osvrnem na rad ove kuće, koju uzgred finansiram plaćajući uredno porez, pa otuda i pravo da kažem što mi se to ne dopada i što mislim da je konačno neophodno mijenjati.

Razlog je direktan prenos Internacionalnog kotorskog karnevala.

Slika je iz Kotora išla, doduše ne baš u onoj raskoši koja je iz svih uglova trebala da oslika jedinstvene kostime karnevalskih grupa iz mnogobrojnih zemalja, ali ni to nije razlog moga nezadovoljstva jer je tehnika nacionalnog servisa na izdisaju.

Bar ona koju koriste.

Razlog koji je učinio nezadovoljne brojne Kotorane i Bokelje koji su pratili direktan prenos, pa i one u drugim sredinama i državama širom svijeta posredstvom satelita leži u televizijskim voditeljima, neprofesionalnim na momente nekulturnim i prostim.

Onaj koji je odlučivao kome će povjeriti prenos jedinstvene fešte koja ima svoju specifičnost, poseban šug i jezik morao je znati da to nije posao za početnice pa ni za one koji pokušavaju da glumataju znalce, a već svi dobro znamo da u sopstvenom nesnalaženju predstavljaju i komiku, ali i tragiku u isto vrijeme.

Kotor dakle nije poligon za početnike, pa ni po sistemu lako ćemo karneval je opšta, pučka fešta.

Mlada novinarka, ako je to uopšte, feštanjulka kako je kolega njen zvao cijelo veče ili po njegovom Feštica, uspjela je da skakutajući svakoj grupi priđe gotovo istim pitanjem: Kako vam se dopada kotorski festival i odakle dolazite.

Tu i tamo još po neku riječ.

Kolega je bio rječitiji.

Od njega smo čuli da su talijani sa juga grdni i da su mnogo ljepši ovi sa ševera, da to može reć jer ga ne razumiju.

Komentarisao je i grupnu masku iz Kotora čiji je jedan dio kostima nazvao, kako reče “po kotorski pimpekom”.

Niz “bisera i neukusa” nije se tu zaustavio.

Govorio je neiživljeno kako bi grudnjaci po njegovom BRUSEVI đece pristajali odraslim đevojkama, da bi mogli i oni goli da vode program ali neće, da je golišave đevojke lijepo viđet uz obavezno cerekanje, i seksualne aluzije, ubijeđen da je duhovit i da mu od ruke ide kao meštru čiji će besprekorni bokeljizam oduševiti gledalačku publiku.

Na žalost, revolt je bio toliki da smo imali više poziva negodovanja, ali i dolazaka u Skala radiju danas.

Razlog komentara leži u potrebi da se više ne dozvole ovakvi promašaji. Naročito u susret Bokeljskoj noći, koja tradicionalizmom prednjači pa samim tim zaslužuje i posebnu pažnju i senzibilitet svih onih koji o njoj govore.

Zato voditelji treba da budu znalci a ne amateri. Da se ne uče novinarskoj raboti na licu mjesta, pogotovo ne kada je u pitanju ovako specifičan i zahtjevan program.

Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].