Iz arhiva Skala radija: Kako riješiti šarenilo u starom gradu Kotoru? (7. mart 2013.)

3
Samo da ne bude ovako!

Interes grada je bio i ostao osnovni cilj Skala radija.

Uniformisana gospoda prolazi kroz grad, ali, kao i kada je u pitanju sve ostalo, ne vidi dalje od nosa.

Ovako je bilo, a sada je, kaže struka još gore.
http://radioskala.me/2013/03/07/kako-rijesiti-sarenilo-u-starom-gradu-kotoru-2/

Kako riješiti šarenilo u starom gradu Kotoru?

U susret turističkoj sezoni, sa željom da se uredi godinama loša slika terasa, mobilijara, reklama, zvučnika, vitrina ispred brojnih kafića u jezgru UNESCO-vog Kotora, od kojih se ne vidi njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe, pristupilo se izmjenama Urbanističkog plana Stari grad.

Formirana je posebena komisija za ovu oblast.

Po pitanju izmjena Urbanističkog plana Stari grad, predstavnici Unije privatnih poslodavaca uputili su preporuke i sugestije na adrese najodgovornijih u Opštini.

Prema riječima Slavice Vojinović, sekretarke Opštinskog sekretarijata za urbanizam ugostitelji predlažu da se za gabaritnost terasa koristi princip jednakih površina, odnosno da kvadratura unutrašnjeg prostora određuje veličinu terase.

U slučaju dobijanja veće terase naknada za dio koji bi se odnosio na prekoračenja bi se plaćala više.

Ugostitelji za rješavanje problema veličina terasa predlažu lakše tipske ograde.

Kada je riječ o postavljenju suncobrana, koji su podsjećamo pravi šatori iznad trgova i pjaceta, ugostitelji predlažu montažno-demontažne suncobrane površine od 6 do 10 metara kvadratnih.

Baštenski mobilijar, vitrine za sladolede, reklamne panoe, kante za otpatke, žardinjere i ostalo, ugostitelji predlažu da odredi Komisija za uređenje grada.

Takođe sugerišu da se na Pjaci od kina u sezoni postave tipski štandovi koji bi se dali u zakup isključivo zanatlijama iz Kotora za njihove autentične proizvode.

Nakon dobijenih preporuka, Sekretarijat za urbanizam je za ponedjeljak 11. mart zakazao sastanak sa Komisijom za sprovođenje urbanističkog projekta starog grada, u prisustvu menadžera opštine i predstavnika Komunalne policije.

Na ovom sastanku zauzeće se stav po preporukama koje je nadležnima uputila Unija privatnih ugostitelja, kazala je Vojinovićeva.

3 KOMENTARI

  1. Dobro je to sto “CUVENI” Misko Joketic, moze kad ga je god volja, dva stola postaviti na sred “TRGA OD ORUZJA”i sa svojim biznis prijateljima, planirati poslovne ideje. Na usput, na sred pjace ima puno sunca, pa da se jadnici ogriju. Komunalna policija prolazi pored njega, i naravno odmah sljedi rukovanje i poljubci. E, to je slika naseg Kotora, koji je radi ovakvih ljudi, i njihovih pobuda za bogacenjem, dozivio totalni sunovrat. Naravno uz pomoc Komunalne policije, kao i urbanistickog sektora.
    Bravo skala. Sada se vidi koliko smo posli napred, i kakva nam je buducnost!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].