Iz arhiva Skala radija: Kotor damo al` vreću ne damo (25/04/2019)

1

Kotor damo al` vreću ne damo

Kotor damo al` vreću ne damo

Nijesu pomogli ni doboši ni zvižduci, uvrede i prozivanja, ni aplauzi koji su trebali da simbolizuju ironiju i sarkazam u režiji grupe ostrašćenih čuvara kotorske vlasti dovedenih s konca i konopca. Tu i tamo po koji Kotoranin među brojnijim doseljenicima i turistima koji su se gurali međusobno, jedni pokušavajući da prođu, a drugi da ostanu u uskoj ulici pored palate Bizanti. Ritam neprimjerenim ispadima davao je samozvani satiričar Goran Jovanović, poznatiji kao Timur Tmurni, koji je vrijeđao Skala radio i njegove novinare. Njegovi ispadi i povremeni upadi u skupštinsku salu sa neprimjenim tonovima začudila je odbornike od kojih su se mnogi zapitali da li je moguće da se jedan ljekar ovako ponaša. Jer, Jovanović je odbornik Demokrata u kotorskoj SO ali i ljekar na radu u kotorskoj Opštoj bolnici.

Pa ipak, performans ispred SO Kotor, palate Bizanti, govor Bečića i prisustvo ljudi iz vrha njegove partije, kao i onih koalicionih saveznika, nijesu mogli da spriječe odbornike lokalnog parlamenta da smijene predsjednika opštine Vladimira Jokića. Za njegov odlasak glasalo je svih 18 odbornika iz redova DPS-a, SDP-a, SD-a, Lp-a i HGI-ja.

Prije glasanja je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić pokušao da spriječi naredbama odbornike njegove partije da glasaju, šaljući im upozorenja da to ne čine. Nijesu ga poslušali. Dva odbornika od tri su glasala za smjenu Jokića, cijeneći svoj stav i svoje ubjeđenje. To je bilo očekivano, jer se radi o odbornicima koji su pokrenuli inicijativu za smjenu kotorskog predsjednika, pa nije bilo logično očekivati da će se povući ni pod pritiskom predsjednika koji je bio i za smjenu i protiv nje.

Znao je Krivokapić da će smjena predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića  izazvati pravi potres, ne samo u Kotoru već i na državnom nivou. Više ni u „Odupri se 97000“ nije isto. Lider Demokrata Aleksa Bečić je kazao da ga niko više nikada ne može natjerati da sjedne za isti sto sa Rankom Krivokapićem, te da je Krivokapić pucao u opoziciono jedinstvo.

Demokrate, čiji je Jokić funkcioner, optužile su SDP za Jokićevu smjenu a predsjednika te partije Ranka Krivokapića uporedili sa Darkom Pajovićem.

Tu nije kraj priče. Juče su iz Crnogorske zbog situacije u Kotoru poručili da SDP-u nije mjesto ni u vlasti u Budvi. I pokret Odupri se je nezadovoljan jučerašnjim postupkom SDP-a. Nakon izglasavanja nepovjerenja Jokiću iz tog pokreta saopštili da je SDP isključio sebe iz Sporazuma o budućnosti, te da je Kotor predao DPS-u. S druge strane u DPS-u su zadovojni. Napravljen je prvi korak, Jokić je smijenjen, pa DPS s pravom računa na preuzimanje vlasti u Kotoru.

Vladimir Jokić smatra da je “političkom korupcijom i prevarom juče  razriješen funkcije predsjednika Opštine Kotor.” On ne objašnjava zašto je juče očistio radni sto, čiju je fotografiju zakačio na društvene mreže i napisao da odlazi čista srca i čista obraza. „Novoj većini sam ostavio dospjele zahtjeve, DPS katalog i sitninu“, napisao je on. Juče je priznao smjenu, a danas bi da nastavi da vlada. Bez obzira što to neće moći da realizuje, ostaje pitanje da li je Jokić tim činom obezbijedio dijelu funkcionera koji su najavili ostavke ako on bude smijenjen, da se još malo zadrže na svojim mjestima. Naravno, i predsjednici SO Kotor Dragici Perović koja je ustvrdila da se juče odigralo pravno nasilje i da je Jokić i dalje legalni i legitimni predsjednik Opštine Kotor. Zaboravila je da je napustila zasijedanje bez objašnjenja, ignorišući skupštinsku većinu koja je potom morala da preuzme vođenje sjednice.

Takođe, ostaje otvoreno pitanje ko je naredio javnom servisu Radio Kotor da ne prenosi sjednicu na kojoj je većina odbornika u lokalnom parlamnetu glasala za Jokićevu smjenu?

Pitanja traže odgovore na koja se ne smije dugo čekati jer Kotorani očito ne praštaju.

S.M.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.