Iz arhiva Skala radija: Kotor je srce Kosova (18/08/2018)

10

Kotor je srce Kosova

Kotor je srce Kosova

Orila se sinoć na ljetnjoj pozornici kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković“ pjesma i igrala se kola u slavu i čast Kosova. Kotorani su pokazali, opšte je mišjenje prisutnih, da većinski žive sa Kosovom, da im je u srcu, i pored činjenice što je Crna Gora zvanično priznala nezavisnost novoj državi na Balkanu oktobra 2008. godine. Kako drugačije tumačiti ispunjenu ljetnju pozornicu do posljednjeg mjesta. Veća je posjeta bila od one na koncertima i kulturnim manifestacija KotorArta, a ukupno veće od svih manifestacija koje je organizovao Kulturni centar Kotor u potonjih godinu i po.

U prvom redu, kako i dolikuje popovi Srpske pravoslavne crkve. U sredini prvog reda predsjednica kotorske SO Dragica Perović, koja je svojski podržala organizaciju večeri. Bio je tu i Bato Carević, predsjednik budvanskog Fronta, koji treba u decembru da sjedne na mjesto tamošnjeg gradonačelnika.

Redovi iza rezervisani za uglednike ali i zaslužne za realizaciju određenih zamisli i ideja kotorske koalicione vlasti. Potom gosti i omladina koji nijesu imali mjesto da sjede, jer je svega 400 stolica, a karata je prodato 1690.

Sakupljeni prihod od 8450 eura, kome tek treba dodati i onaj od brojnih donacija, ide u Fond za Kosovo i Metohiju Srpske pravoslavne crkve.

Dakle, po onome sto se sinoć čulo sa kotorske  ljetnje pozornice, svima  mora biti jasno da niko neće posjetiocima moći da otme iz srca Kosovo. Kako god odlučio sveukupni šef Srbije Aleksandar Vučić i njegovo desno krio Vulin, i kako se god raskusuravao sa kosovskim Albancima, to kod ovih ljudi sa sinoćnjeg koncerta nema značaj. Oni su odlučili i poslali poruku svijetu iz baroknog Kotora. I to će tako biti.

“Kotor za Kosmet“, održan je u organizaciji NVO “Udruženje navijača Crvene Zvezde-Kotor“.

Na ljetnjoj pozornici su se viorile zastave Srpske pravoslavne crkve, Srbije i Rusije. Nije bilo ni jedne crnogorske.

U programu su učestvovali: Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo“ Kotor 1839, Ivana Žigon i Kosovski Božuri, Danica Crnogorčević, Komnen Vuković, Marijana Šovran, Pjevačko društvo “Grbalj“ i Folklorni ansambl “Nikola Đurković“.

10 KOMENTARI

 1. Sad ce Vam ga Vučko priznati pa cete svi da slavite sa njim kao pobjednikom i da ga ljubite u “orden”….a Kosovo cete moci pominjati samo ovako kad budu crkvene zurke u toku ljeta……vjerovatno samo jos u Herceg Novom…..dok se i oni ne opamete…..i pušti Njegosa neka odmara….

  • Njegos je najbolji crnogorski izdanak svih vremena, i neka mu je vjecni spokoj. Znas li na pocetku Gorskog Vijenca sto je zapisao? ”POSVETA PRAHU OCA SRBIJE”. Uzmi da dalje citas, ako budes razumio.

 2. Evo je Drage bestija u prvi red medju popovima,a dje je danas,ne cuje se ziva.Prodje njenih pet minuta,kamo srece da nijesu nikad ni dolazile.Strva joj se ne vidjelo,mislila je od Kotora napraviti srpsku palanku,sram je bilo,s…. Jedna,posrbljena

  • Potpuno sam van ovakvih komentara, jer ce vrijeme na dogadjaje iza nas dati svoj sud. Mislim da Skala ovako degutantne komentare ne bi smjela objaviti!
   Manje gorcine, a vise empatije bi pozeljela mnogima, jer ko zna sto vam nosi novi dan!
   Meni se za bezazlenu molbu niste okrenuli, ali blacenje ne propustate!

 3. Za priznavanje Kosova 2008 nije bilo referenduma. Zasto? Jer ne bi proso, tj CG ne bi priznala Kosovo. Ovo priznavanje Kosova od zvanicne CG politike je samo uvlacenje zapadu. Za ovo ce cijenu da plate oni koji tek dolaze. Ovo je sramno priznanje, kao sto je sramno da Crnogorci nijesu masovno izasli na ulice u protest tog priznanja. Veliki Njegos bi se stidjeo svog puka da vidi sto je dozvolio svojim glavarima!

  • Aleksa viđu, srbi su trebali masovno izaći na ulice kada je Irinej divanio kontra Crne Gore, a nisu , kao ni kada je spiminjao volove, a i Amfilohija ne
   staviše na čaktar za blebetanja protiv Crne Gore i Crnogoraca !
   Idemo dalje , reciprocitet je neminovan , nismo srbi, već Crnogorci !
   Ne slažemo se sa svim što rade
   vlasti, ali ni sa naturanjima i
   posrbljavanjem, a mnogi se uopšte ne bave politikom , pa Ti viđi i dumaj u
   svoje kefalo, sa kime se svađaš.
   Možda ipak zakucaš na vrata Crnogorska, nikad se ne zna !
   Nije i neće sve biti isto, poslije svih
   objava i pljuvačina,, na račun
   Crne Gore !

  • Sad ce Vam ga Vučko priznati pa cete svi da slavite sa njim kao pobjednikom i da ga ljubite u “orden”….a Kosovo cete moci pominjati samo ovako kad budu crkvene zurke u toku ljeta……vjerovatno samo jos u Herceg Novom…..dok se i oni ne opamete…..i pušti Njegosa neka odmara….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]