Iz arhiva Skala radija: Kotorska vlast prijedlog Zakona o planiranju prostora nazvala koruptivnim (25/09/2017)

1
Sa protestnog skupa

Kotorska vlast prijedlog Zakona o planiranju prostora nazvala koruptivnim

Kotorska vlast prijedlog Zakona o planiranju prostora nazvala koruptivnim

Kotorska lokalna uprava je večeras u sali kina “Boka” održala protestni skup povodom sjutrašnje rasprave u državnom parlamentu o prijedlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Nešto više od sedamdesetak prisutnih, među kojima odbornici vladajuće koalicije jednoglasni su u mišljenju da se ovaj Zakon mora povući iz skupštinske procedure.

Oni su uputili apel poslanicima iz Kotora Željku Aprcoviću, Mariji Ćatović i Andriji Puri Popoviću da ne podignu ruku za njega.

Ovaj Zakon, Dragica Perović, predsjednica kotorske SO je nazvala zaklonom za sve malverzacije i koruptivne radnje koje treba da obezbijede prostor planerskim kućama, poznatim investitorima i izvođačima građevinskih radova.

Ona je podsjetila da je na svim dosadašnjim farsičnim javnim raspravama prisustvovao kako je rekla, prepotentni i nadobudni ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

To je, kazala je ona jedino pozitivno tokom javnih rasprava. Sve drugo je bilo užas, posebno kada je, u nedostatku argumenata ministar kazao da zakon nijesmo pročitali.

Ovaj Zakon, ne samo što nije ustavan već na flagrantan način ukida Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, ukida opštine koje praktično postaju mjesne zajednice, kazala je Perovićeva.

Sa protestnog skupa

O razlozima zbog koji je lokalna uprava organizovala protesni skup govorio je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić. On ovaj Zakon smatra najekstremnijim pokušajem mijenjanja zakonodavnog okvira Crne Gore u korist najprivilegovanijih pojedinaca i porodice Đukanović.

Sada, kada imamo opštine koje ne mogu da se kontrolišu, kada u Kotoru neće biti plaže ispred kampa, kada u Budvi više ne može da se gradi kako se gradilo, sada je odlučeno da se napravi sistemski zakon koji će, po riječima ministra Radulovića svu pamet koncentrisati na jedno mjesto.

“I stvarno je tako. Ministar planira da svu pamet koncentriše u porodicu Đukanović, gdje će Milo davati naloge, Aco crtati a Ana pravno zastupati“, rekao je Jokić.

Da bi se dobili urbanističko tehnički uslovi, umjesto  u opštinski sekretarijat ići će se u Podgoricu, naglasio je Jokić, tvrdeći da je namjera politička, jer se u tri opštine više ne pita državna vlast.

Zbog toga će sve da prebace u Podgoricu,kazao je Jokić, i zato treba izvršiti apel na sve poslanike Skupštine Crne Gore, na poslanike iz Kotora Ćatović, Aprcović, a posebno na Popovića koji je već kazao da je ovaj Zakon centralistički, na predstavnike manjima da ne pristajemo da opština Kotor bude preseljena u Podgoricu.

Ukoliko se pak izglasa Zakon, Jokić je zaprijetio svim mehanizmima koji lokalnim vlastima stoje na raspolaganju. On je pozvao građane da, kada se budu crtale parcele, svi izađu zajednički i tako ne dozvole da se sprovede Zakon koji će po njegpovom  mišljenju sigurno pasti na Ustavnom sudu.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]