Iz arhiva Skala radija: Kotorski vodovod mora hitno da zamijeni cijevi još iz doba Austro-Ugarske (25/07/2013)

0
česte su ovakve slike

Kotorski vodovod mora hitno da zamijeni cijevi još iz doba Austro-Ugarske

Kotorski vodovod mora hitno da zamijeni cijevi još iz doba Austro-Ugarske

Gubici na vodovodnoj mreži u kotorskoj opštini su preko 80 odsto.

Neophodna je zamjena dotrajalih cijevi, od kojih su neke iz doba Austrougarske monarhije.

Gubici se ne mogu brzo niti lako sanirati, jer je riječ o skupom poslu koji traje veoma dugo, kazao je za Skala radio Velemir Dragić, tehnički direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Kotor.

Gubici vode su tehničke prirode i uglavnom su nevidvljivi, prouzrokovani kvarom na cijevima ili ventilima ispod zemlje što se samo može detektovati aparatima, ukoliko postoji šum, objašnjava Dragić.

Takođe se voda gubi i nelegalnom potrošnjom i to preko neispravnog vodomjera ili putem nelegalnih priključaka preko kojih se neracionalno troši, za uglavnom zalivanje bašti.

U takvim situacijama naplata vode se vrši paušalno, a stvarna potrošnja je daleko veća.

Takođe, u nekim naseljima i stambenim zgradama nema vodomjera za svaki stan, već samo jedan zajednički za čitavu zgradu ili kao na Kampu, jedan vodomjer za čitavo naselje, pa je nemoguće očitati i odrediti koliko ko treba da plati.

Stoga, u narednom periodu predstoji zamjena vodovodne mreže čime će se riješiti tehnički problemi kvarova na cjevovodu, ali i gubici nelegalnih priključaka i zamjene vodomjera.

S duge strane, ovaj posao je i najskuplji jer ga nije moguće završiti za kratko vrijeme i ako se za pet godina gubici uspiju dovesti na neku razumnu mjeru to će biti uspjeh, rekao je Dragić.

Radnici vodovoda sada, obavljaju zamjenu pojedinih djelova mreže na mjestima gdje je to moguće, a u drugim slučajevima aparatima za detekciju kvarova lociraju se gubici ispod zemlje.

“To se radi na način što se u tzv. pilot zonama kao što su Orahovac ili Risan mjeri kompletan ulaz vode u sistem i njen izlaz, dok se ne locira u kom dijelu je velika potrošnja i tada se kreće sa aparatima za detekciju potrošnje. U većini slučajeva takvi gubici vode budu i sanirani”, objašnjava on

Dragić je uputio apel potrošačima koji nelegalno koriste vodu bez vodomjera putem hidranata, kao što je naselje Kamp ili zgrada K na Sv Stasiju, da se racionalno ponašaju, tim prije što su hidranti isključivo namijenjeni u protivpožarne svrhe i moraju biti uvijek spremni.

Time će se doprinijeti boljem vodosnadbijevanju, manjim troškovima uz šansu smanjenja cijene vode, zaključio je Dragić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].