Iz arhiva Skala radija: Kotoru status od posebnog značaja (14. nov 2011.)

2
sa okruglog stola

Kotoru status od posebnog značaja

Kotoru status od posebnog značaja

Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacrt Menadžment plana ovog područja, teme su današnjeg okruglog stola u kotorskoj palati Bizanti u organizaciji opštinskog Savjeta za kulturu.

Cilj ovog skupa je da se čuje glas građana i stručne javnosti kako bi se ovaj Nacrt zakona izmijenio u interesu statusa Kotora i mjesta koje mu pripada.

Stoga je Savjet za kulturu opštine Kotor jednoglasan da je ovaj zakon uvreda za Kotor i zato danas sa jačim glasom prema autorima Nacrta zakona posebno Menadžemnt plana.

Predsjednik Savjeta Slavko Mandić ponovio je da je Savjet jednoglasan u ocjeni da je Zakon o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa područja Kotora uvreda za Kotor i da je potrebno uraditi novi tekst.

Savjet smatra, kazao je Mandić, da u Radnoj grupi treba da bude uključeno više stručnjaka iz Kotora koji su do sada, bez ikakvog razloga, marginalizovani.

Naglašene su primjedbe na članove Nacrta koje se tiču obuhvata plana, po pitanju formiranja Savjeta za upravljanjem područja Kotora, kao i na sastav istog sozirom da u njegov sastav ulazi samo jedan predstavnik Opštine Kotor.

Nije jasno zbog čega u Savjetu za upravljanje područjem Kotora treba da budu predstavnici Opština Tivat i Herceg Novi?

Njihovo mjesto treba da zauzmu predstavnici Kotora kojih u Savjetu treba da bude jedan više od polovine.

Savjet smatra da Nacrt Zakona nije moguće dopuniti i izmijeniti već da je potrebno uraditi potpuno novi tekst.

Gradonačelnica Marija Ćatović je kazala da je cilj Opštine da se Kotor na pravi način sačuva, ali i valorizuje i zbog toga danas ponovo Okrugli sto.

“Opština je u više navrata reagovala i davala primjedbe, posebno kada je u pitanju finansiranje što predstavlja novi namet na opštinski budžet, kome su brojni prihodi oduzeti, ali zato dodati novi segmenti koje mora finansirati. Opština je reagovala i povodom formiranja Savjeta, upravljačkog organa u kome je samo jedan član iz Kotora od devet koliko ih ukupno ima”, kazala je ona.

Martin Popović, šef odborničkog kluba SNP smatra da je prvo trebalo razmatrati Nacrt Menadžment plana, pa tek onda Nacrt zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji treba da definiše kako će i što biti u Kotoru.

To je Zakon  koga donosi Vlada bez Kotora pa da je možda najbolje iseliti Kotorane jer se ionako ne pitaju o svome grad, kaže on.

I po mišljenju prof. dr Milenka Pasinovića Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora treba da prethodi usvajanje Menadžment plana jer, kako kaže, ima loša iskustva o odnosu države prema Kotoru, odnosno njegovom kulturno istorijskom nasljeđu.

Ahitektica Vlasta Mandić je mišljenja da se energija mora kanalisati u jednom arogantnije stavu iz Kotora, da se sami izborimo posebno kada je riječ o razvoju, a arhitekta Saša Dender kaže da je nevjerovatna činjenica da ni u zakonu a ni u jednom planskom dokumentu Kotor nije tretiran na pravi način, odnosno, Kotor je izjednačen sa svim ostalim naseljima u opštini Kotor.

I zakonodavci i planeri moraju biti svjesni činjenice da postoji opština Kotor i grad Kotor.

Učešće na okruglom stolu uzeli su i Ružica Ivanović, Ljilja Radunović, prof. dr Milja Radulović, Sandra Kapetanović, Zorana Milošević, Snežana Macić Stanaćev, Mileva Vujošević Pejaković, prof. dr Gracijela Čulić, Stevan Kordić, Zorica Čubrović.

Na današnjem okruglom stolu kojem je prisustvovao veliki broj građana i predstavnika institucija i nevladinog sektora zaključeno je da Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora nije dobar i da treba uraditi novi tekst.

Kada je u pitanju Nacrt menadžment plana potrebno je ugraditi brojne primjedbe i sugestije kako bi Kotor dobio dokumenat shodno njegovom značaju i ulozi kod nas i u svijetu.

Takođe je zaključeno da Kotor mora dobiti status grada, poput Cetinja i Podgorice, jer se radi o UNESCO-vom gradu koji baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničkog Fonda Crne Gore.

2 KOMENTARI

 1. Kotoru kao i svima drugima, nista posebno.
  Valjda smo svi ravnopravni, ili bi
  nekizi “Bokelji” i cini mi se mnogo vise
  “Bokezice”, htjeli biti ravnopravniji i
  nesto nadmeniji, od grandezze !

  • Kakav ti je komentar crni kukavce.
   Ko bi ti analizu na njega dao iparalelno bi ti i dijagnozu postavio. Ona 2 “z” su ti taman-Zaostali Zeljobanu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].