Iz arhiva Skala radija: Luka Kotor i dalje izvan zakona (21. avg 2014.)

0
Luka Kotor A.D.

Luka Kotor i dalje izvan zakona

Luka Kotor i dalje izvan zakona

Godinama već Luka Kotor AD nije podnijela prijavu nadležnom organu lokalne uprave o početku obavljanja turističke djelatnosti u lukama nautičkog turizma-marinama, radi evidencije.

Luka je bila u obavezi da to uradi najmanje 8 dana prije početka obavljanja djelatnosti.

To je bio razlog da turistički inspektor izda prekršajni nalog kojim je pravno lice, dakle Luku Kotor kaznio sa 2.000,00 eura, a odgovorno lice, izvršnog direktora sa 200,00 eura.

Rješenjem od 11. jula ove godine Uprava za inspekcijske poslove, Odsijek za inspekciju turizma izdala je rješenje kojim je, shodno Zakonu o turizmu dala rok Luci  Kotor AD od 30 dana da podnese prijavu Sekretarijatu za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj opštine Kotor. Luka Kotor je 4. avgusta ove godine prijavila obavljanje djelatnosti pomenutom Sekretarijatu lokalne uprave Kotor a kao dokaz o obavljanju djelatnosti dostavili su dokaz o pravu korišćenja luke. Dokaz je Ugovor sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom. Ne piše samo iz koje godine.

Uputili smo izvršnom direktoru Vasiliju Kusovcu 14. ovog mjeseca dopis u kome ga pitamo da li je pribavljena dozvola za obavljanje ove djelatnosti u skladu sa zakonom. Odgovor nijesmo dobili. Jasno je i zbog čega.

Podsjetićemo da se godinama u luci radilo na divlje.

Radi se i dalje, a da niko na pravi način ne reaguje, odnosno da primijeni zakon na koji su obavezni. Čelni ljudi Luke Kotor, koji se kunu u državu udobno su zavaljeni u duboke fotelje odakle komotnije prebrojavaju sadržaje debelih koverata, svjesno kršeći  zakon.

Takođe se podsjetimo da od 2011. godine rukovodstvo ove kompanije, kojeg čine: doktor Nikola Konjević, istaknuti član DPS-a i raniji predsjednik kotorske opštine, Borislav Kašćelan, predsjednik kotorskog DPS-a i direktor Resursnog centra Kotor, Edita Starović, direktorica kotorske Opšte bolnice i članica DPS-a, Nikola Dragomanović, bivši predsjednik DPS-a Kotor i bivši generalni direktor “Jugopetrola” Kotor i od ove godine Goran Grbović, nijesu  potpisali ugovor sa Lučkom upravom Crne Gore čime se direktno krši odluka Vlade i djeluje izvan zakona.
Pisali smo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kako je moguće da Luka Kotor posluje izvan zakona i da niko ne reaguje? Pitali smo i zbog čega se toleriše kršenje odluke Vlade koju bi Ministarstvo saobraćaja i pomorstva moralo da sprovede u život kako to zakon nalaže? Ministarstvo je ćutalo. Nakon objavljenog teksta „Ko stoji iza Nikole Konjevića“ stigao je odgovor da su iznenađeni zbog sadržaja teksta. Ni jedne riječi da će se, po ovom pitanju početi baviti svojim poslom.

A da neko stoji iza Nikole Konjevića jasno je.

Premijer Milo Đukanović je, nakon posjete Kotoru na pitanje Skala radija da li će zakone ove države morati svi da poštuju budući da Luka Kotor AD od 2011. godine odbija da sprovede odluku Vlade i potpiše ugovor sa Lučkom upravom, odgovorio da je ovo pitanje tretirano i na sastanku u Opštini.

“Naravno da ne može biti izuzetka niti kompromisa u pogledu poštovanja toga i svakog drugog zakona iz pravnog sistema Crne Gore. To sam upravo i poručio učesnicima sastanka i najavio da će svi nadležni državni organi ,počev od nadležnog ministarstva do Uprave za inspekcijske poslove obaviti svoj dio posla i obezbijediti u najkraćem mogućem roku da i taj privredni subjekt, kao i svi drugi preuzme u punoj mjeri odgovornost za poštovanje pravnog sistema naše države”, bio je eksplicitan Đukanović.

Bilo je to 25. jula. Danas je 21. avgust, a što se Luke Kotor AD tiče, ista meta-isto odstojanje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]