Iz arhiva Skala radija: Marinski dio kotorske luke nema dozvolu (29. jul 2014. )

0
marinski dio nema dozvolu

Marinski dio kotorske luke nema dozvolu

Marinski dio kotorske luke nema dozvolu

Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore je ustanovila da marinski dio kotorske luke nema dozvolu.

Uprava je izdala rješenje 11. jula 2014. godine kojim je, shodno Zakonu o turizmu dala rok Luci Kotor AD od 30 dana za dobijanje rješenja od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Turistička inspekcija je izdala prekršajni nalog kojim je pravno lice, dakle Luku Kotor kaznila sa 2.000,00 eura a odgovorno lice, izvršnog direktora sa 200,00 eura.

Ukoliko u predviđenom roku ne dobije dozvolu iz Turističke inspekcije su nam kazali da će slijediti upravna mjera koja znači zabranu vršenja djelatnosti.

Želeći da čujemo i drugu stranu, pitali smo mejlom izvršnog direktora Luke Kotor AD Vasilija Kusovca, koji sa nama ne želi da komunicira drugačije, jer je ljut na ovaj medij, da li marinskom dijelu Luke Kotor prijeti zabrana vršenja djelatnosti.

Odgovor Kusovca prenosimo integralno:

U cilju objektivnog informisanja javnosti o temama od javnog značaja vezanih za marinski dio Luke Kotor, a koji je dio morskog dobra je u skladu sa Ugovorom o morskom dobru sa JPMD ustupljen na korišćenje privrednom društvu „Luka Kotor“ AD Kotor dajemo Vam odgovore na pitanja postavljena mailom dana 24. 07. 2014. godine.
Tačni su navodi da je Uprava za inspekcijske poslove izvršila kontrolu dokumentacije vezanu za marinski dio Luke Kotor 11. 07. 2014. godine. Rješenje pod brojem 0202/2-020-07-0254/14-2 na koje se pozivate do danas nije uručeno privrednom društvu „Luka Kotor“ AD Kotor, pa je zaista čudno, složićete se kako je predmetno rešenje o kome govorite prvo uručeno „Skala radiju“, odnosno stavljeno na uvid prije nego je uručeno pravnom subjektu nad kojim je izvršena kontrola. Takvi slučajevi objavljivanja stavova i mišljenja državnih organa od strane Skala radija su poznati i od ranije. Kako je upravni postupak po izvršenoj inspekcijskoj kontroli još uvijek u toku, ne bih komentarisao tok postupka, dok isti ne bude pravosnažno okončan. Uvidom u poslovnu dokumentaciju, koja je deponovana i u Ministarstvu održivog razvoja i turizma utvrđeno je da Luka Kotor AD Kotor posjeduje kategorizaciju marinskog dijela Luke Kotor, koja je sa svom pratećom dokumentacijom urađena dana 17. 07. 2009. godine i zavedena u resornom ministarstvu pod brojem 01-2050/1 u skladu sa Zakonom o turizmu (Sl.list RCG br 32/02, 41/02, 45/02, 38/03 i 31/05) i Pravilnikom o vrstama objekata nautičkog turizma, minimalno tehničkim uslovima i njihovoj kategorizaciji (Sl. list RCG br 9/03 od 18. 02. 2003. Godine). Iako posjeduje još uvijek važeću dozvolu, Luka Kotor AD se u skladu sa nalogom Turističke inspekcije obratila resornom ministarstvu u cilju dobijanja rješenja o kategorizaciji marinskog dijela Luke Kotor u skladu sa odredbama Zakona o turizmu (Sl.list Crne Gore broj 31/10, 40/11, 53/11, od 11. 11. 2011.g.), na što je dobijen odgovor da podzakonski akti-Pravilnik o vrstama objekata nautičkog turizma, minimalno tehničkim uslovima i njihovoj kategorizaciji još uvijek nije usklađen sa novim Zakonom o turizmu, te da su do njegovog donošenja važeće do tada donešene kategorizacije. Dakle, marinski dio Luke Kotor posjeduje važeću dokumentaciju za rad i obavljanje djelatnosti.

Na naše pitanje zašto Luka Kotor nije ranije obezbijedila ovo rješenje, Kusovac je odgovorio da je u prethodnom elaborirano sve za predmetno rješenja.

A na pitanje da li se ovo rješenje može obezbijediti bez skalapanja ugovora sa Lučkom upravom Crne Gore, kako je to po uredbi Vlade od 2011. godine, Kusovac nije odgovorio već je napisao da: „Luka Kotor“ AD Kotor koristi dio morskog dobra u skladu sa Ugovorom sa Javnim preduzećem za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, a postupak za dodjelu koncesije je pokrenut pred nadležnim državnim organom.

Dakle, iz odgovora izvršnog direktora Luke Kotor AD Vasilija Kusovca stiče se utisak da je Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore drastično pogriješila i da je mandatno kaznila pravno  i odgovorno lice na pravdi Boga. No, da li je baš tako?

Luka Kotor AD ne želi još od 2011. godine da sprovede odluku Vlade Crne Gore kojom je obavezna da, kao luka od nacionalnog značaja potpiše ugovor sa Lučkom upravom Crne Gore, kako su to uradile ostale luke od nacionalnog značaja. To znači da Luka Kotor AD, kako su nam kazali iz Lučke uprave  posluje izvan zakona, a to je pojasnio i premijer Milo Đukanović prije nekoliko dana jasno stavivši  do znanja rukovodstvu Luke Kotor AD da će morati pod hitno svoje poslovanje da usaglase sa zakonom.

Ostaje sad da se vidi da li je jača država ili Luka Kotor.

Do sada je rezultat u korist Luke Kotor.

Izvršni direktor Luke Kotor,Vasilije Kusovac je u svom odgovoru na naše pitanje istakao da je zaista čudno kako je predmetno rešenje o kome govorite prvo uručeno „Skala radiju“, odnosno stavljeno na uvid prije nego je uručeno pravnom subjektu nad kojim je izvršena kontrola. To apsolutno nije tačno. Radi istinitog informisanja građana, što se lako može provjeriti na portalu Skala radija, gostujući u emisji „U žiži“ od 20. jula 2014. godine, koordinator tržišne inspekcije za opštinu Kotor u Koordinacionom timu za praćenje turističke sezone Zoran Maraš je kazao javno svim slušaocima da je marinski dio nema dozvolu. To je i bio naš motiv da Kusovcu damo prostor da pojasni o čemu se radi. On je to uradio tako što je napao Skala radio i ustvrdio da su „Takvi slučajevi objavljivanja stavova i mišljenja državnih organa od strane Skala radija poznati i od ranije“.

Direktor je vjerovatno mislio da kaže da Skala radio dobija informacije direktno iz državnih organa i onda ih objavljuje.

Kusovac zaboravlja da mi pitamo, kao što smo pitali i njega pa smo tako došli i do brojnih odgovora. Jedno od njih je da Luka Kotor posluje mimo zakona i da JP Morskom dobru ne pada na pamet da potpisuje ugovor sa Lukom Kotor AD jer to nije u njegovoj nadležnosti.

11. avgusta ističe 30 dana pa ćemo vidjeti da li je u pravu Kusovac ili Turistička inspekcija.

Do tada će se valjda i u ovoj kompaniji konačno početi poštovati zakon. A da li će neko zbog ovoga odgovarati, stvar je državnih organa.

Skala će i dalje samo raditi svoj posao objektivno i po zakonu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].