Iz arhiva Skala radija: Minut u Dnevniku nacionalne televizije za vjekove Kotora (22/11/2011)

0

Minut u Dnevniku nacionalne televizije za vjekove Kotora

 

Državna televizija se opet u sopstvenom stilu proslavila kada je Kotor u pitanju.

Minut za proslavu Dana opštine po ocjeni uredničke ekipe u drugom Dnevniku, bio je sasvim dovoljan da prikaže kako je grad svjetske kulturne i prirodne baštine, grad gorostas kako ga nazvaše umni ljudi, grad koji je unjedrio više od polovine ukupnog spomeničnog blaga Crne Gore, dostojanstvom i stilom pokazao još jednom zašto je kulturna prijestonica naše države.

I možda je upravo ta činjenica bila dovoljan razlog krojačima programskog sadržaja nacionalnog javnog servisa, onima kojima je kultura i tradicija strano tkivo u nesavršenom organizmu profesije, čiji nivo tone u sopstvenom samozadovoljavanju, onih koji u lažnoj projekciji neuspješno imitiraju znalce.

Oni su samo silnici na mjestu koje im je odredila trenutna politička scena, lična pognutost i savijena kičma.

Takvi mogu da odluče da vrijednost brišu sa javne scene jer samo um ugrožava bezumlje.

Kotor je odavno neshvaćen palanačkoj svijesti i izniklim junošama kojima je mastiljava olovka i dalje osnovno sredstvo komunikacije.

Diveći se ipak iznutra, sakriveno, renesansnom gradu, čiji je svaki kamen pisana istorija jednog vremena, probudi se kompleks malograđanske svijesti koja nožicama jedino može nadomjestiti, bar za jedno vrijeme nemoć pred civilizacijskim tekovinama.

Zato Kotoru u tv temama mjesta nema više od nekih mjesnih zajednica, diljem države, penzionerskih sastanaka i crnih hronika, nevladinih organizacija ili isluženih političara koji možda mogu još nekome da donesu ili odnesu nešto od blagodeti.

Kotorani su čekali da vide što se dešavalo u njihovom gradu koji je slavio tri fešte i pravo je čudo kako im nije promakao taj minijaturni munut u koji je sve ugurano.

Tren u dnevniku nacionalnog servisa za vjekove koji se u ovom gradu smjenjuju.

Sramota kad bi se imao ko zacrvenjeti.

Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].