Iz arhiva Skala radija: Na Svetosavskoj akademiji u Kotoru prof. dr Darko Tanasković iz Beograda Kotor proglasio Srbijom (26/01/2019)

1

Na Svetosavskoj akademiji u Kotoru prof. dr Darko Tanasković iz Beograda Kotor proglasio Srbijom

Na Svetosavskoj akademiji u Kotoru prof. dr Darko Tanasković iz Beograda Kotor proglasio Srbijom

Kotor je viševjerski i višenacionalni grad, uprkos čestim nasrtajima na njegove trajne duhovne i materijalne vrijednosti koji dolaze naručeni od domaće vjerske estrade najčešće direktno iz Beograda. Ovoga puta u „Srpski Kotor“ dojezdio je, valjda na Šarcu Marka Kraljevića, znameniti besjednik prof. dr Darko Tanasković, umnjak iz Beograda, koji je bio oduševljen što mu se pružila prilika da govori u, kako je kazao srpskom gradu Kotoru. Tako se obratio prisutnima na Svetosavskoj akademiji koju je u kotorskoj pravoslavnoj crkvi Sv Nikole upriličilo SPD “Jedinstvo” Kotor – 1839 u petak, 25. januara 2019. godine.

Nekada su Svetosavske akademije bile dostojanstvene i duhovne, s porukama mira i ljubavi. One su zračile suživot u pravom smislu i poštovanje različitosti. Nije bilo važno ko je koje vjere i nacije, kako se ko krsti i u koju crkvu ide. Vjera je bila uzvišeno lično osjećanja građana Kotora i nije se koristila u dnevnu politiku. Sveti Sava i Sveti Tripun, crkva Sv Nikole i katedrala Sv Tripuna okupljale su različitosti koje su se srijetale u želji da unaprijede sklad i pruže ruku zajedničkoj želji za zdravljem, prosperitetom, ličnoj i porodičnoj sreći.

Ima, na sreću takvih primjera još uvijek. Njih neće zasjeniti riječi beogradskog politikanta  Darka Tanaskovića koji je došao u Kotor da na sveti dan posije poruke ostrašćenog nacionalizma. On je saopštio vjernicima kojih je bilo stotinak da je „…ovo uvijek bila, jeste i biće Srbija a da je ovo srpski Kotor….“.

Držao je Tanasković besjedu oko 40 minuta, gomilajući laži i konstrukcije s kojom srbijanska politika udara po Crnoj Gori više od deset decenija. On će podsjetiti prisutne da je danas na djelu “podmukli pritisak na pravoslavlje”, što je uporedio sa Sv Savom “koji je morao da ide u Nikeju pod pritiskom”… Kazao je, nadalje da se “u ovim krajevima među Srbima više poštuje sv Sava nego u drugim srpskim zemljama”…da je “pravoslavlje sinteticki dio srpske državne kulture”…te da je “ovo period teskih pritisaka na pravoslavlje do razaranja….pa da moramo slijediti Savu u duši i djelima”…

Svoje političke poruke Tanaskovic je završio Njegoševim citatom,“…udar nadje iskru u kamenu…“. Iskra je, veli on sv Sava!”…“Slijedimo sv Savu jer jednom svanuti mora!”.

Nije teško zaključiti što je pod svitanjem podrazumijevao ovaj beogradski mešetar. Valjda osokoljen jer se nalazio među svojima, poslao je poruku koja treba da znači upravo potiranje tradicionalnih vrijednosti Kotora i cijele Crne Gore.

Kotor mu poručuje da u tome nikada neće uspjeti ni on ni njegovi sljedbenici.

Zanimljivo je da je priču Tanaskovića o srpskom Kotoru i srbijanskoj teritoriji vaskolikog Kotora i Crne Gore stoički odslušao srbijanski konzul u Herceg Novom Zoran Dojčinović. On se, očigledno je, ćutanjem odlučio da podrži Tanaskovića, a i aplauzom na kraju proglasio slaganje državne politike Srbije sa ostrašćenim šovinizmom koji nam svako malo dolazi u goste.

S.M.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]