Iz arhiva Skala radija: Nacrt zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa uvreda za Kotor (31. okt. 2011.)

0
sa okruglog stola

Kotor i Crna Gora bili su i ostali prioriteti Skala radija.

Vama kravataši, isključivo lični interesi i grabež.

Zbog toga ćete uskoro i od vaših birača čuti: adio!

http://radioskala.me/2011/10/31/nacrt-zakona-o-zastiti-prirodnog-i-kulturno-istorijskog-nasleda-uvreda-za-kotor/

Nacrt zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa uvreda za Kotor

Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacrt Menadžment plana ovog područja, teme su današnjih okruglih stolova koji su održani u kotorskoj palati Bizanti u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Kotor.

Nacrt ovog Zakona vrijeđa status grada Kotora, osnovna je primjedba učesnika javne  rasprave, jer je prema njemu široki spektar struktura izvan Kotora, koje raspravljaju i odlučuju o njegovom statusu, dok je finansijski segment povjeren isključivo kotorskoj Opštini.

Rasprava je pokazala da su građani Kotora nezadovoljni načinom na koji je Ministarstvo kulture, i mimo brojnih primjedbi, ipak uradilo tekst nacrta Zakona o zašti prirodnog i kulturnog-istorijskog područja Kotora, ne uvažavajući činjenicu da se radi o gradu koji zaslužuje posebnu pažnju i tretman.

Posebno vrijeđa Upravljanje Područja Kotora koje je u skladu sa Menadžment planom koji nema zakonsku snagu, a koji donosi Vlada koja obrazuje i Savjet za upravljanje Područjem Kotora.

Savjet broji 9 članova, od kojih je samo jedan iz Kotora, uz gradonačelnicu koja je predsjednica Savjeta.

Dakle, zakonskim rješenjem predviđeno je da se Kotor ne pita sa svojim područjem, ali da zato snosi sve troškove predviđene ovim Nacrtom.

To je nedopustivo i takvom ponašanju se mora stati na kraj, čulo se na javnoj raspravi.

Pred učesnicima okruglog stola u Kotoru je ozbiljan zadatak, definisanje rješenja koja će zaštićenom području Kotora omogućiti tretman kakav zaslužuje, a istovremeno voditi računa da Kotor, iako grad bogate prošlosti, mora i treba da se razvija u budućnosti, kazala je otvarajući javnu raspravu, gradonačelnica Marija Ćatović.

Ona je izrazila vidno nezadovoljstvo Nacrtom Zakona koji mora biti značajno izmijenjen.

Nacrt Zakona prezentovali su Lidija Ljesar, pomoćnica Ministra kulture i Tomo Miljić, sekretar ovog Ministarstva.

Brojne primjedbe su i na Menadžment plan koji takođe mora da pretrpi značajne izmjene.

Zaključak sa okruglog stola o Nacrtu zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora je da se Ministarstvu kulture dostave sve primjedbe u elektronskoj formi do 17. novembra. Nakon čitanja primjedbi Ministarstvo kulture će ih dostaviti ponovo Opštini kako bi se još jednom zajedno pokušao usaglasiti tekst Zakona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].