Iz arhiva Skala radija: Ne čačkaj mečku u Ministarstvo kulture Crne Gore ! (21. avg 2013.)

2
Kotor

Čitajte kravataši kako je Skala prozivala one koji prstom nijesu mrdnuli da zaštite Kotor.

http://radioskala.me/2013/08/21/ne-cackaj-mecku-u-ministarstvo-kulture-crne-gore/

Ne čačkaj mečku u Ministarstvo kulture Crne Gore !

Svakodnevna devastacija naših kulturnih dobara odavno već ne brine Ministarstvo kulture, njegove čelnike, pomoćnike, zamjenike, zamjenike pomoćnika, direktore direktorijata sa brojnim svitama, predstavnike ekspoziture po našoj državi, Sokratovski nazvanoj „Crna Gora-jedna kulturna adresa“. I to više, na žalost nije vijest. To je činjenica sa kojom se izgleda svi mire pristajući na lagano nestajanje naših vjekovnih vrijednosti kao neminovan proces odumiranja.

Gašenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor, koji se istina nije premnogo bavio svojim poslom ali je znao da povremeno pobudi savjest i struku, ugasila se i nada da se možemo zaštititi od epidemije nerada, nestručnosti, karijerizma, moguće i koruptivnih radnji? Ko zna čega sve tu ima? Zanimljivo je svakako da ni struka nikada nije željela da jasno i glasno kaže svoje mišljenje, probudi se i pobuni protiv sopstvenog ponižavanja i omalovažavanja. Strah od svemoćnog dvojca bio je jači.

Ovakvi kakvi jesmo, pogodni za saginjanje glave i dodvoravanje moćnicima, kao društvo nikome ne predstavljamo opasnost. Zato nam, ali i mi sami sebi, radimo ovo što radimo.

U Perastu Ministru kulture Mićunoviću uručuju svečano plaketu za učinjeno, a znaju da je prošao, baš kao neku veče i Lidija Ljesar pored objekta koji je eloksiranom bravarijom ušao u oko svima kojima je barokni Perast na srcu. Onda se on ponosan i sa umjetničkom maramom oko vrata, po običaju škurom, zahvali teatralno uz bujicu zahvalnosti iz kojih se vidi da je upravo on zaslužan za mnogo toga, ali eto, on to voli pa će zbog toga i iduće godine novcem poreskih obveznika pomoći.

Tužno!

To je tako, to znamo i protiv toga se ne borimo.

Ono što samo na izgled čudi je ćutanje nevladinih organizacija. Ni jedne jedine riječi o očiglednoj devastaciji na području cijele Crne Gore a posebno Kotora. To kao da nije njihov posao. Ćuti i Expeditio od koje se očekivalo da digne glas i suprostavi se uništavanju naših jedinstvenosti kojima se svijet divi. Ćute i druge NVO i onda postaje jasno da je dobar dio nevladinih organizacija interesno orjentisan i da je jedini cilj kako se finasijski dobro pozicionirati i odatle povremeno reagovati na neke društvene pojave koje ne izazivaju pretjerane tenzije. Uglavnom ništa što bi bilo turbulentno, ništa što bi predstavljalo istraživanje sa ciljem da se opravda sopstveno postojanje.

Imamo pouzdanu informaciju da su pojedine nevladine organizacije finansirane značajno i od nekih državnih institucija koji se, za uzvrat rasterećene mogućeg medijskog interesovanja koje pojedine NVO, opet u sprezi sa pojedinim medijima čine povremeno prema onima koji tu vrstu zaštite nemaju. Naravno, ne odnosi se ovo na sve nevladine organizacije, ali svakako na veliki broj koje to svojim ponašanjem potvrđuju.

Vratiću se opet na zaštitu kulturnih dobara i postaviti pitanje po ko zna koji put: Kako je moguće da baš ni jednoj nevladinoj organizaciji nije zasmetala devastacija svakodnevna našeg spomeničnog blaga? Zašto su pojedine NVO samo protiv kada treba stopirati izgradnju zaobilaznice u Kotoru, gradu koji dnevno doživljava saobraćajne kolapse jer ima samo jednu ulicu, kada treba sređivati bedeme, uređivati gradski život. Zašto ni jedna ne reaguje kada je ugostiteljki mobilijar u UNESCO-vom Kotoru prekrio trgove, pjace i pjacete pa se kamene fasade više ne vide od raznovrsnih šatora? Zašto ćute na betoniranje kamenih parapeta?

Pa valjda zbog toga što su neke produžena ruka donosica pogrešnih odluka, odobrenja, dozvola i rješenja, inkorporiranih u institucijama sistema đe su uljuljkane i finansijski dobro obezbijeđine za vjeke vjekova. Amin!

Zato valja i ona izvorno naša poslovica: Ne čačkaj mečku u Ministarstvo kulture Crne Gore !

Slavko Mandić

2 KOMENTARI

  1. Taj Mićun nije mogao nista bez Lidije Ljesar, Ruzice Ivanovic.
    “Struka” se nije iskazala.
    Seka je samo sve dokrajcila.

  2. Taj Mićun…., ministar kulture poslije francuza i napolepnovih ratova je najveća pohara za kulturu Boke,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].