Iz arhiva Skala radija: Neistine po Vladimiru Jokiću (10/01/2018)

0
Kotor stari grad

Neistine po Vladimiru Jokiću

Neistine po Vladimiru Jokiću

U nedavnom intervjuu Vladimira Jokića, predsjednika kotorske opštine CDM-u sijaset je neistina i lažnih konstatacija. Cijeneći interese građana Kotora, Skala radio će ukazati na obmane kojima se Jokić služi kako bi svoj i nerad svojih saradnika, neznanje, javašluk, bezakonje i partitokratski način vladanja predstavio Kotoranima kao uspjeh vrijedan pažnje.

Na početku je Jokić kazao da se gradska uprava u prethodnih deset mjeseci trudila da postavi normativne temelje. Pitanje je samo na koje je to normativne temelje Jokić mislio i koji su to rezultati koji ga sokole i daju mu pravo da se pohvali za učinjeno u proteklom periodu? To svakako nije očuvanje gradskog interesa, imovine i unapređenje života građana, kako je naglasio.

Kotorski predsjednik saopštava javnosti da je na početku vladanja njihova uprava donijela odluku o budžetu, čime su značajno povećali sredstva koja se izdvajaju za sport, kulturu i nevladine organizacije. Što ovo znači, valjda ni samom Jokiću nije jasno. Budžet su morali da donesu. Uglavnom je modifikovan onaj koji su prethodnici donijeli, s tim što je nova vlast šakom i kapom dijelila podobnim sportskim kolektivima, nevladinim organizacija i onima njihovim iz kulture. Niko drugi nije mogao ni blizu gradske kase.

Koliko je izdvojeno za kulturu, teško je govoriti jer je to podatak koji se, bar za sad, taji. Ono što znamo je da se davalo onima koji su zadužili ovdašnju vlast.

Kada je u pitanju NVO sektor dijelilo se i šakom i kapom, opet samo podrobnima. Ovoga puta potpuno otvoreno novac građana Kotora dobile su one nevladine organizacije koje su podržale i podržavaju novu vlast bezrezervno. Njima se vlast odužila pozamašnim sumama novca građana. Takozvana televizija Kotor, a sada nevladina organizacija, dobila je 12.573 eura, a portal Boka news iz Tivta 7.368. Precizno izračunata suma do u eur, treba da pokaže ozbiljnost stručnog i kvalifikovanog tandema URA kombinatorike, koja je prepoznala nagrađene projekte, čiji je interes za stanovnike kotorske opštine nemjerljiv.

Ni manje ni više, 39.144 eura dobila je NVO Eko centar Delfin. Zna se i zbog čega. Potom 17.367 eura dobija “Expeditio”. Slijede: NVO Naša akcija 6 139 eura, NVO Anima 4.963, NVO Meštar i furešta 6.041, NVO Luča 4.250, NVO Ante portas 7.908, NVO Računajte na nas 3.626, NVO Društvo prijatelja bokeške baštine 3.954, NVO Oporavak 7.735 eura.

Tradicionalnim nevladinim organizacijama Bokeljskoj mornarici, Gradskoj muzici Kotor i Srpskom pjevačkom društvu Jedinstvo 1839 Kotor, podijeljeno je 31.588 eura. To je ukupno znatno manje od NVO Eko centar Delfin.

Ukupno je podijeljeno novca za 12 projekata za koje je izdvojeno 160.000 eura. Ima se, pa se ne mora škrtariti.

Jokić se pohvalio da je gradska uprava otvorena prema stanovnicima Kotora i prema svim zainteresovanim građanima. Još jedna neistina.

Sa Skala radiom i zaposlenim u ovom mediju kotorski predsjednik ne govori od prvog dana dolaska na vlast. Zabranio je i komunikaciju sa Skalom nekim opštinskim službama, a njegova vjenčana kuma, koju je mimo zakona postavio na čelno mjesto kotorskog Centra za kulturu, uskratila je sve informacije iz ove kuće prema ovom mediju. Našim slušaocima Jokić ne čestita Božiće, Novu  godinu i ostale praznike, a drugim medijima za to plaća. Da li smo mi građani Kotora pitamo se u Skali. Po mjeri Jokića i dijela njegovih savjetnika  sigurno nijesmo. Od njih smo proglašeni nepoželjim i podobnim kako oni misle samo vladajućoj partiji u Crnoj Gori. To je još jedna laž u pregrštu mnogih kojima se Jokić i njegovo društvo služe.

Kotorski predsjednik i gradska uprava otvoreni su samo prema dijelu građana, i to onih koji su im ukazali povjerenje. Pa ni njima u potpunosti, vagajući valjda ko je koliko doprinio u historijskoj pobjedi šarolike koalicije. Nekima baš i nijesu bili zadovoljni, pa su ih, po sopstvenom kazivanju koje po pravilu procuri u javnost, ostavljali na čekanje. Njima nijesu odgovarali na pozive niti su Jokić i drugovi pokazivali bilo kakvo interesovanje da ih saslušaju. O drugima koji prvenstveno ne vežu crvene kravate i ne kliču da URA kuca njihovih pet minuta, da i ne govorimo. Za njih su zabravljena sva vrata.

Jokić se hvali da je uveo sistem 48. Efikasnost tog sistema nije objasnio niti obrazložio o čemu se to radi i kakav je to doprinos koji zadovoljava potrebe naših sugrađana.

Jokić je odriješio kesu i za VPK “Primorac“. I to ne bi bilo sporno da njemu nije otišla polovina od ukupne sume (630.000 €). Drugima mrvice. Činjenica je da je vaterpolo Akademija Cattaro u nemilosti Jokića i družine i da za nju nema novca bez obzira na rezultate koje postiže i na činjenicu da preko 100 mališana trenira u ovom klubu. Iz opštine je morao da ode i legendarni vaterpolista Mirko Vičević jer nije bio po volji tamošnje sekretarke Sekretarijate za kulturu, sport i društvene djelatnosti koja je još uvijek u vd stanju, a koja je, po nalazu Upravne inspekcije zaposlena mimo zakona. Potpredsjednica kotorske URA mu je saopštila da on nije igrač za njen tim. Jad i tuga i tektonski poremećaj koji je zahvatio Kotor sa svih strana.

Jokić je stopirao izgradnju pothodnika i žičaru do San Đovanija. O kojim to onda kapitalnim investicijama govori? Vjerovatno o semaforu, prodaji audija A8, sanaciji skoro dvomjesečnoj prelaza naspram vrata od grada, postavljanju topova kao historijskom iskoraku nove vlasti. Slagao je da je to urađeno na opšte zadovoljstvo građana. Jednoga dijela svakako jeste, a Jokić dobro zna koji je to većinski dio. Sve drugo o čemu govori je u naznakama i priči koja nema utemeljenje.

Što se tiče rješavanja saobraćajnog kolapsa u Kotoru, Jokić je rješenje potražio u Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Nije ni čudo što je izabrao grad u kome je živio i ostvarivao sva svoja građanska i izborna prava. Crnogorske institucije nije bilo moguće uvesti u ovaj posao jer Jokić sa Crnom Gorom nema zajednički imenitelj.

Slagao je Jokić da je vraćen nedavno i kontrafor u rijeci Škurdi  na svoje mjesto, koji je više od godinu bio odvojen od bedema. Istina je da se on vraća, a kada će taj  posao biti završen i kako ostaje da se vidi. Izgledno je da će Jokić i njegova družina, kako je obećao, sve stvari u ovome gradu vratiti na svoje mjesto, baš kao što je to uradio i sa kontraforom na koji se poziva. A skoro je godina od kada vladaju.

Kapitalna investicija je svakako i kićenje grada. Ljepše nego do sada, jer je vlast izdvojila 50.000 € za ovu aktivnost pa se moglo. Ništa to nije spektakularno, ali jeste bolje od prethodnika. Novca ima pa se sipa i šakom i kapom. Doduše, u prigradskim naseljima nijesmo primijetili da svjetlucaju jelke, lampioni i neki drugi novogodišnji ukrasi više nego što je to bilo prethodnih godina.

Jokić je okitio grad za Novu godinu. Nije mu posvetio pažnju ni za Dan nezavisnosti a ni za Dan državnosti. Jokiću je Nova godina važnije od sopstvene države. Ukoliko je zaista Crna Gora njegova domovina?

Samo da ne zaboravimo Luku Kotor. Kakve je sve marifetluke ova vlast činila da uposli svoje čimbenike. Od mijenjanja statuta za diretkora do ponovnog mijenjenja da se uvede zamjenica po volji SDP-a. To je još samo jedan dokaz iskrenog zalaganja za bolji i prosperitetniji Kotor. Za svoj špag prvenstveno, a drugima ako pretekne, parola je pobjeda a ne podjela!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].