Iz arhiva Skala radija: Neizvjesna sudbina barokne palate Ivelić u Risnu (20/10/2017)

1
Palata Ivelić i čuvena risanska Gabela

Neizvjesna sudbina barokne palate Ivelić u Risnu

Neizvjesna sudbina barokne palate Ivelić u Risnu

Sudbina palate Ivelić, jedine barokne palate u Risnu, ponovo je neizvjesna.

Ovo prekrasno zdanje u ruševnom stanju, obraslo bršljanom čeka dalju sudbinu.

Ugovor sa Varšavskim univerzitetom, čiji stručnjaci više godina rade na areheološkim iskopinama Carine, ističe krajem godine.

Oni su imali namjeru da tu naprave međunarodni arhološko – istraživački centar.

Opština Kotor je 2013. godine palatu Ivelić ustupila državi, a Ministarstvo finansija, uz saglasnost Ministarstva kulture je potpisalo ugovor sa Univerzitetom iz Varšave, podsjeća za Skala radio Marina Dulović, članica Savjeta Mjesne zajednice Risan.

Ugovor je produžen do 2017. godine, koja je na izmaku, a ishod vezan za palatu Ivelić se još ne zna, kaže Dulović.

Palata se nalazi u staroj risanskoj ulici Gabela, koja se tri kilometra proteže uz brdo, do Smokovca i koja takođe priča svoju priču.

Podsjećanja radi, Risan je nekada bio trgovački centar Boke Kotorske.

Palati je neophodno posvetiti dužnu panju i restaurirati je kako bi služila za ponos, ne samo Rišnjanima nego i Bokeljima gdje god oni bili.

Dulovićeva sa sjetom govori i o Gabeli, u kojoj su bili poznati dućani i trgovine, kojih danas nema.

“Ljudi iz Boke Kotorske su barkama, brodićima s mora, ali i sa kopna dolazili na poznatu risanku pijacu i trgovali. Dolazili su i oni iz zaleđa, tako da je Risan živio tokom cijele godine. Posljednjih par godina urušena palata je mjesto gdje se tokom ljeta organizuju zanimljivi kulturni događaji, poput večeri dokumentarnih filmova poznatog režisera, Rišnjanina Vladimira Perovića. Tada su se Rišnjani u svom mjestu prvi put mogli upoznati sa značajnim djelom svog sugrađanina, čiju je umjetnost prepoznao svijet”, priča ona.

Stanovnici Risna vape za prostorom i u nedostatku pravih uslova za kulturna dešavanja zadovoljili bi se i manjom kvadratuturom, dok se konačno ne riješi dugogodišnji problem gradnje Doma kulture u ovom mjestu, kazala je Dulović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]