Iz arhiva Skala radija: Neki predsjednici MZ godinama stoluju mimo zakona (5. mar 2013.)

0
Kotor

Skala radio će još neko vrijeme podsjećati uniformisanu družinu što je moral, etika i profesionalno novinarstvo.

Svjesni smo da kravataše i njihove partnete nervira istina koju im, umjesto njihovih serijala laži, saopštava Skala svakog radnog dana.

http://radioskala.me/2013/03/05/neki-predsjednici-mz-godinama-stoluju-mimo-zakona/

Neki predsjednici MZ godinama stoluju mimo zakona

Skala radio često bilježi primjedbe građana da pojedine Mjesne zajednice u kotorskoj opštini ne rade posao koji je od opšteg interesa.

Žalbe i pritužbe su svakodnevne, a građani ostaju bez odgovora na brojna pitanja od kojih dominiraju komunalna.

U Mjesnim zajednicama Dobrota, Morinj, Prčanj, koliko znamo od građana, rukovodeća struktura je godinama mimo zakona.

U Dobroti, najbrojnijoj Mjesnoj zajednici, čitave četiri godine nije bilo izbora predsjednika i Savjeta, a nije jasno što je ta i što su druge MZ uradile da bi građanima bilo bolje?

Pitali smo Nenada Radunovića, sekretara opštinskog Sekretarijata za opšte poslove i društvene djelatnosti zašto se zakon nije sprovodio i kako je moguće da godinama isti ljudi budu na čelu pojedinih Mjesnih zajednica iako im je davno istekao mandat.

Radunović je podsjetio da je Odluka o Mjesnim zajednicama bila  na javnoj raspravi od 6. 12 2012. do 6. 02. ove godine i da je prijedlog Odluke o Mjesnim zajednicama pripremljen za sljedeću sjednicu SO Kotor.

Na teritoriji kotorske opštine je 21. Mjesna zajednica od kojih u deset treba da se sprovedu izbori za Savjet i predsjednike.

Odlukom koju treba da usvoji lokalni parlament, propisan je izbor novih organa, o čemu će Sekretarijat obavijestiti Mjesne zajednice.

U slučaju nepostupanja po obavještenju SO Kotor, na prijedlog predsjednice Opštine, ovaj Sekretarijat ima nadležnost da izabere privremene organe Mjesne zajednice sa mandatom od jedne godine, objašnjava Radunović.

Po usvajanju odluke, očekuje se izbor organa MZ na teritoriji kotorske opštine.

Na naše pitanje zašto se ovoliko čekalo na izbor novog rukovodstva u Mjesnim zajednicama, Radunović je odgovorio da su MZ pozivane da sazovu Zborove građana na kojima bi se izabrali Savjeti, ali da niko nije reagovao.

Slale su se i urgencije, međutim nije bilo odgovora, mada je mandat rukovodstvu u nekim MZ istekekao prije par mjeseci, a nekima mnogo ranije.

U svakom slučaju nije se reagovalo, i kada bude donešena nova Odluka ova oblast će se potpuno urediti, kazao je Radunović.

Na pitanje da li predsjednici MZ primaju nadoknadu i kolika je, Radunović je kazao da mu je poznato da Mjesne zajednice imaju predviđena sredstva za funkcionisanje, a Skala radio saznaje da su u pet Mjesnih zajednica (Škaljari, Grbalj, Stari grad, Dobrota i Risan) sekretari u stalnom radnom odnosu, a samo MZ Stari grad ima i profesionalnog predsjednika.

Pitanje je zbog čega resorni sekretarijat nije reagovao na ove nepravilnosti, kada mu je to jedna od osnovnih djelatnosti.

Četiri godine ne sprovođenja zakona nijesu četiri dana.

Neko je iz nekih razloga zatajio.

Ostaje da se vidi zbog čega?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].