Iz arhiva Skala radija: Nelegalno izdavanje objekata stranih državljana u Crnoj Gori je postao narodni običaj (22/11/2017)

0
Kotor, stari grad

Nelegalno izdavanje objekata stranih državljana u Crnoj Gori je postao narodni običaj

Nelegalno izdavanje objekata stranih državljana u Crnoj Gori je postao narodni običaj

Strani državljani u Crnoj Gori, vlasnici kuća, apartmana i stanova izdaju svoje objekte tako što se ključevi najčešće razmjenjuju na autobuskim stanicama, aerodromima i željezničkim stanicama gradova odakle dolaze.

Čista siva zona poslovanja u koju niko ne želi da takne decenijama.

Jedan od odgovora koji se čuo iz Komunalne policije, na pitanje zašto se ne provjeravaju ovi objekti je bio da je nepoznata adresa.

A tu se krije čisti prihod, koji jednostavno nećemo da uzmemo.

Zbog toga što pravna država nije zaživjela, to se toleriše skoro tri decenije i ova pojava je prešla u narodni običaj, rekao je turizmolog Rade Ratković za Skala radio.

Dok se u ovu problematiku organizovano ne zagrebe, dok država ne preduzme zakonom određene mehanizme, to se neće riješiti, a prvi korak je da se, prije svega popišu nekretnine stranih državljana u Crnoj Gori, smatra Ratković.

“Potom je potrebno osnovati organizacije za destinacijski menadžment koja će u svojoj bazi podataka imati sve objekte koji se izdaju. Oni objekti koji se ne izdaju javno, odnosno koji nijesu prijavljeni, a u njima se pronađu gosti, moraju biti propisno sankcionisani. I sami vlasnici tih objekata bi, vjerovati je, vrlo rado ušli u neki vid aranžmana difuznih hotela. U dogovoru sa turističkom privredom znalo bi se na koji način i pod kojim povoljnim uslovima mogu da izdaju svoje objekte u periodu kada ih ne koriste. Na taj način bi svi imali koristi”, naveo je on.

Ratković smatra da to neko treba da pokrene i da je u svakom slučaju država na potezu, jer je to novi model.

U Hrvatskoj je model difuznih i integralnih hotela zaživio, podsjeća on.

“U Crnoj Gori bi ovaj vid mogao bitno da popravi situaciju u turizmu, jer ne trebaju velika ulaganja da se od stotinu dobrih stanova napravi jedan integralni hotel. Uz malo kredita od banaka i sami vlasnici bi uložili u popravku i adaptaciju svojih objekata i mi mogli u kratkom periodu na ovaj način da dupliramo osnovne smještajne kapacitete”, kategoričan je Ratković.

“Takva veća ponuda bi zainteresovala turoperatore i onda bi imali ono što nam sada nedostaje, a to je više kreveta u osnovnom smještaju. Na taj način svi bi bili zadovoljni, a vlasnici objekata imali legalni biznis i redovne prihode. Ljudi se varaju ako smatraju da će bolje profitirati u neredu”, rekao je Ratković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]