Iz arhiva Skala radija: Nepripremljena i nestručna Javna rasprava (11/06/2018)

1
MZ Škaljari

Nepripremljena i nestručna Javna rasprava

Nepripremljena i nestručna Javna rasprava

Javna rasprava povodom legalizacije nelegalno izgrađenih objekata na područije četiri mjesne zajednice: Stari Grad, Kavač, Mirac i Škaljari, održana je u petak, 8. juna u 18 sati u Domu kulture u Škaljarima.

Kako je Skala radiju saopštima Dušanka Petrović, predsjednica MZ Škaljari, na Javnu raspravu su iz Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje došle tri službenice potpuno nepripremljene i bez odgovora na mnoga pitanja građana.

Jedino su saopštavale cifre iz cjenovnika, revnosno, ali osiono i bahato.

Najbolji primjer je kako su odgovarale na postavljeno pitanje žitelja Kavča zašto je cijena legalizacije njihove imovine veća od 100 € po kvadratu, a Opština Tivat legalizuje svojim građanima besplatno objekte do 100 kvadrata.

Zar ne živimo u istoj državi?

Čuo se odgovor: Ne znamo, nismo učestvovali u izradi cijenovnika.

Nadležna je opština Kotor.

A na pitanje ko iz opštine, da bi građani pitali njih, nije bilo odgovora.

Isti odgovor od zaposlenih činovnica, koji očigledno o ovim pitanjima ne znaju gotovo ništa, bio je i na pitanje: Znaju li nadležni u Opštini da iza tunela nemaju uređenu kanalizacijonu, vodovodnu ni putnu strukturu sem onoga što su sami od svojih sredstava napravili? Doduše, prebacili su odgovornost na nadležne iz Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora.

Na pitanje da li predsjednik opštine Vladimir Jokić legalizovati svoj bespravno podignuti objekat u Kavču, uslijedio je kratak odgovor: Pitajte gradonačelnika.

Građani su se interesovali da li treba legalizovati pomoćne objekte poput kokšinjca, štale, sijenjak. Spreman odgovor je bio: naravno, i za to postoji cjenovnik.

Jasno je da je organizovanje ove Javne rasprave bila ustvari samo čista forma i želja da se ubere što više novca od građana. To svjedoči i odgovor na pitanje: Kad će biti obuhvaćen DUP-om dio Kavča koji još nije ušao u plan?

Ne znamo. Platite pristupnu taksu i čim se donese plan biti ćete prvi u razmatranju, bilo je sve što je trojka mogla da saopšti.

Kompletna Javna rasprava protekla je u istom duhu. S jedne strane građani kojima su bili potrebni odgovori kako bi mogli da legalizuju svoje objekte, s druge neodgovorna družina iz Urbanizma koja nije znala ništa drugo do da čita cijene iz cjenovnika.

Razočarani građani su se razišli a da nijesu znali ni zašto su dolazili. Svi do jednoga su se pitali ko ih ovako i zbog čega pocjenjuje? Odgovor na to pitanje je jasan, ali se postavlja i ono drugo: do kada ovako?

Predsjednica MZ nam je saopštila da niko nije vodio ni zapisnik sa Javne rasprave niti su zapisani prijedlozi i sugestije građana.

Nije bio prisutan niko iz lokalnog javnog servisa, koji dobija pozamašna sredstva da se bavi prvenstveno pitanjima od interesa za građane. Ali samo čije, pita se ogorčena predsjednica MZ Škaljari Dušanka Petrović.

1 KOMENTAR

  1. U Skaljare je podignuto koliko kuca i jos se rade a niko nikad nije dosao od inspekcije da proveri.
    I to velike kuce pored samog puta. Koliko je tisnuo u dzep “posteni”pomorac?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]