Iz arhiva Skala radija: Nova vlast u Kotoru neće pothodnik i žičaru, ali hoće otpuštanje zaposlenih (27/03/2017)

1
sa današnjeg zasijedanja

https://skalaradio.com/nova-vlast-u-kotoru-nece-podhodnik-i-zicaru-ali-hoce-otpustanje-zaposlenih/

Nova vlast u Kotoru neće pothodnik i žičaru, ali hoće otpuštanje zaposlenih

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić je, na današnjem zasijedanju lokalnog parlamenta, kazao da je sad već izvjesno da ove godine nova vlast neće ulaziti u izgradnju podhodnika, jer to nije investicija koja na bilo koji način može da popravi stanje saobraćajnog kolapsa u Kotoru.

Ali isto tako će pitanje saobraćaja već ovoga ljeta biti značajno poboljšano.

Jokić nije objasnio već samo konstatovao da će do kraja mandata saobraćajni problemi Kotora biti riješeni u potpunosti.

Ljiljana Moškov, predstavnica nove vlasti iz URE uzadužena za obrazloženje amandmana na budžet je kazala da je podhodnik bio predviđen u iznosu od  300.000 eura, a da je konačna cijena narasla na enormnih 1.5 miliona eura.

Razlozi zbog kojih se neće graditi pothodnik  su čisto ekonomske prirode.

Moškov – Popović je kazala da ne postoje dugorični ekonomski ugovori sa brodarima, a pothodnik bi se, po njenim riječima, upravo gradio iz tih sredstava.

Pothodnik se gradi samo zbog činjenice da je saobraćajnu gužvu stvarao veliki broj gostiju sa kruzera.

Kako je prisutna velika ekonomska neizvjesnost u pogledu prihoda Luke Kotor, ni jedan ekonomista ni finansijer neće predložiti da se gradi nešto što za godinu može biti promašena investicija, kazala je Moškov i zapitala se za koga bi se onda gradio podhodnik ako kotorska luka nije dobila ni dugoročnu koncesiju.

Kotor, podsjetićemo ne posjećuju samo turisti sa kruzera.

Na hiljade njih dolazi autobusima, automobilima, jahtama i ostalim prevoznim sredstvima i svi oni skupa čine saobraćajni kolaps u Kotoru.

Moškov je istakla da je planirani budžet, dakle onaj koji je radila prethodna vlast, 20,5 miliona zadržan u prihodnoj i rashodnoj strani, ali je, kako je kazala bitno promijenjena slika u njegovom okviru.

Nova vlast je na raniji prijedlog budžeta dodala 44 amandmana, od koji se najveći dio odnosi na rashodnu stranu budžeta, uz opredjeljenje da se najveći dio novca uloži u obezbjeđenje gradskih bedema koji se obrušavaju, zatimu finansiranje sporta, kulture i NVO sektora.

Nije objašnjeno zbog čega će se posebno finansirati nevladine organizacije značajnijim iznosima nego do sada.

Amandmanima koje je pledložila nova vlast u Kotoru, predviđeno je da se otpusti od 20 do 40 zaposlenih u lokalnoj upravi.

Poslanika Miloša Čelanovića (SD) je interesovala koja je to struktura zaposlenih višak i da li to znači da više neće biti zapošljavanja?

Jokić je odgovorio da lokalna uprava broji duplo više od evropskih standarda i da će se zapošljavati stručni kadrovi, što znači da neće biti partijskog zapošljavanja.

On je kazao da namjera nije bila da se ljudi ostave bez posla.

Činjenica je ipak da će oni za koje nova vlast utvrdi da su višak, ipak ostati bez posla, ili hljeba, kako je kazao Jokić.

Odbornik Demokrata, doktor Goran Jovanović je iznio niz konstatacija.

Kazao je da je zapošljavanje bilo partijsko i bez konkursa i da će oni koji su partijski zaposleni morati da odu.

Takođe se osvrnuo na kupovinu luksuznog “audija” da bi se njime vozila bivša predsjednca Marija Ćatović uz masažu i pranje nogu u njemu, kako je rekao.

Nova vlast  će stopirati gradnje Skadrova na Bojani poput sportske hale u Škalajrima, a žičara se takođe neće raditi sada, čulo se iz redova vladajuće koalicije.

Ovo je novi a ne stari budžet, u kome nijesu planirane kapitalne investicije, a samim tim ni razvoj opštine, rekao je Željko Aprcović, predsjednik kotorskog DPS-a i naglasio da će definitivno nova skupštinska većina izbaciti kapitalne investicije poput  žičare, pothodnika  itd.

Budžetom je predviđeno povećanja naknade odbornicima sa 150 na 200 eura.

Opozicione partije su protestvovale zato što im je tek u petak podijeljen tekst amandmana i zbog toga nijesu bili u mogućnosti da se kvalitetno pripreme za učešće u raspravi niti da mogu oni amandmanski djelovati.

Nakon usvajanja budžeta, skupština je razriješila dužnosti dosadašnje potpredsjednike Opštine Kotor Jova Suđića (DPS), Tvrtka Crepulje (LP) i Branka Nedovića (SDP).

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.