Iz arhiva Skala radija: O kotorskoj zaobilaznici prijedlog će dati ekspertski tim (30/01/2012)

1
Lompar i rješenje kotorske zaobilaznice

O kotorskoj zaobilaznici prijedlog će dati ekspertski tim

O kotorskoj zaobilaznici prijedlog će dati ekspertski tim

Pitanje svih pitanja za Kotorane je zaobilaznica.

Nije potrebno govoriti o kolapsu u saobraćaju naročito u ljetnim mjesecima, ali i o oštećenjima šipova na kojima leži najveći dio Kotora što znači i glavna ulica koja prolazi rivom.

Izgradnji zaobilaznice oko Kotora protivi se dojučerašnji Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo kulture, navodno zbog strogih UNESCO-vih pravila o zaštiti kulturnog pejzaža.

Međutim živjeti se u Kotoru mora.

Dokle je stigao projekat izgradnje zaobilaznice pitali smo Andriju Lompara, ministra saobraćaja i pomorstva koji je kazao da je prije dvije sedmice na Vladi bio Menadžment plan Kotora, dokument koji je predstavilo Ministarstvo kulture u izvještaju sa javne rasprave koja je vođena u Kotoru.

Isčišćen je dio koji je prema impresiji ministra Lompara i ljudi koji su učestvovali u analizi Menadžment plana Kotora bio suviše restriktivan u razvojnom smislu.

UNESCO-va poruka o preispitivanju i opreznost kada je u pitanju zaštićeni prostor, vraća nas mnogo koraka nazad, posebno zato što je u važećem prostornom planu Kotora ucrtana zaobilaznica i trebalo bi ponovo raditi ptostorni plan što je dosta komplikovano, kazao je Lompar.

Jedan od zaključaka Vlade je da se formira ekspertski tim koji bi bio sastavljan od predstavnika Ministarstava saobraćaja i kulture, kao i predstavnika Opštine Kotor.

Ovaj tim u roku od mjesec dana trebao bi da ispita sve elemente vezane za zaobilaznicu i predloži Vladi konačno rješenje.

Zaobilaznica sigurno ima štetnih posljedica, ali se mora odrediti prioritet razvoja i života u Kotoru, i neko mora preuzeti odgovornost za njenu gradnju, kazao je Lompar.

Ministarstvo kulture nije htjelo da preuzme tu odgovornost i sada je to preuzela Vlada, jer Kotor nije samo grad Kotorana, već univerzalna vrijednost, veća od lokal patriotskog aspekta.

Jedan od bitnih razloga koji je čitav posao odugovlačio je i prolazak obilaznice oko Škaljara, zbog neopravdanog straha građana Škaljara kojima bi zaobilaznica na neki način poremetila dosadašnji život.

Međutim, svaka investicija je neka žrtva za budućnost, a Škaljarima bi sigurno bila kompenzirana šteta, na zadovoljstvo obje strane, zaključio je Lompar za Skala radio.

1 KOMENTAR

  1. U medjuvremenu, Lompar je izgubio interesovanje za zaobilaznicu jer ne donosi korist, i pocinje da ga jako interesuje buduca marina kod bolnice. A istovremeno, interesovanje za marinu pokazao je i gradjevinar Bujkovic. Cudno nesto?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]