Iz arhiva Skala radija: Opet stari peterac kolo vodi u Luci Kotor (14. jun 2013.)

0
sa sjednice Skupštine akcionara

Skala radio i dalje nastavlja sa objavljivanjem tekstova iz arhiva.

Ne više zbog onih kravataša koji samo za laži, uvrede i klevete znaju, već zbog slušalaca koji nas zovu, daju nam podršku i smatraju da smo jedino svijetlo u ugaslom Kotoru.

Travestiti su se dokopali samo svoga propadanja.

Strpljenja samo!

http://radioskala.me/2013/06/14/opet-stari-peterac-kolo-vodi-luci-kotor/

Opet stari peterac kolo vodi u Luci Kotor

Nakon uvodnog slova Izvršnog direktora  A.D. Luka Kotor Vasilija Kusovca, Izvještaj o poslovanju za 2012. godinu podnio je predsjednik Odbora direktora dr Nikola Konjević.

On je prisutnim akcionarima, kako je to bili i na prethodnoj sjednici Skupštine pročitao  vlasničku strukturu akcijskog kapitala po kojoj opština Kotor ima 56,96 %, Fond PIO 17,50%, Zavod za zapošljavanje 5,87, Zbirni Kastodi račun Crnogorske komercijalne banke 4,46 i zaposleni i građani 15,20 % akcija.

Ukupna vrijednost iznosi 221.036,30  eura.

Konjević je govorio o Institucionalno pravnom status Luke Kotor, području djelatnosti i njegovoj namjeni, kadrovskoj osposobljenosti, obimu ostvarenih usluga, strukturi ukupnog prihoda, ostvarenim troškovima, iskazanoj dobiti.

“Luka Kotor” je u 2012. godini dominantno obavljala djelatnost pružanja lučkih usluga u međunarodnom i domaćem saobraćaju kroz pružanje lučkih usluga brodovima i jahtama.

Lučki dio bilježi povećanje broja dolazaka za 26 brodova (8.2% više u odnosu na prethodnu godinu).

Konjević je naglasio da povećan broj dolazaka brodova prati i izmjenu strukture veličine brodova. Ukupan broj prispjelih putnika (brodovi i jahte) je 251.042 što je povećanje od 55.877 putnika ili 28.63% u odnosu na 2012. godinu.

Ukupan prihod za 2012. godinu iznosi 2.466.726,69 i veći je u odnosu na minulu godinu za 562.195.69 eura. Ukupni troškovi su iznosili 1.493.290,00 € troškovi i u odnosu na prošlogodišnje od 1.215.898,00 veći su za 277.392,00 €. Ostvarena je dobit od 973.437.00 €, i u odnosu na 2011. godinu veća  je za 284.804,00 €.

Predstavnik manjinskih akcionara Mladen Lučić je pitao kolika su primanja u Luci Kotor od najveće do najmanje, što znače troškovi povremenih i privremenih poslova ako se zna da Luka zapošljava 41. radnika i da se objasni struktura trškova sponzorstva i pomoći koja iznosi 114.885,00 € koja je veća za više od 40.000 € u odnosu na prošlu godinu.

Lučić je kazao da u potpunosti podržava pružanje pomoći i sponzorstva za vrijedne projekte ali da je neophodno znati kome je zašto novac uplaćivan i na osnovu čega je i ko donosio takve odluke. Lučić je pitao i da se pojasne troškovi otpisanih potraživanja u iznosu od skoro 19.000,00 eura i na koga se ona odnose.

Lučić je istakao značaj agencija koje dovode brodove u Luku Kotor apostrofirajući da je Luka samo servis koji mora da se unapređuje iz godine u godinu.

Predstavnik većinskog akcionara opštine Kotor Jovo Suđić je kazao da su postignuti imponzantni rezultati i da ih treba podržati. Suđić je kazao da je Luka Kotor jedina firma državna u Kotoru koja je uspješna i  u koju treba skoncentrisati najbolje kadrove i da ne smije da predstavlja problem ulaganja kada je zapošljavanje u pitanju.

Što se tiče sponzorisanja, Suđić smatra da treba Luka Kotor sponzorisati FK Bokelj i da se Klub obratio gradonačelnici sa zahtjevom da se sponzorstvo nastavi. U toku 2012., kako smo čuli Bokelju je isplaćeno 65.000 eura.

Suđić je zatražio i da se zakonska akta Luke Kotor moraju usaglasiti sa zakonom jer Luka nije lokalna već je proglašena lukom od nacionalnog značaja i da to treba uraditi u roku od 90 dana.

Taj problem, kako smo čuli na Skupštini niko u Luci nije prepoznao.

Suđić je govorio da je Vlada pripremila koncesioni akt i da ima veliki broj zainteresovanih I da će se o tome uskoro znati.

Što se plata tiče nije bilo odgovora od strane rukovodstva samo što je Jovo Suđić kazao, iako nije nadležan da su plate usklađene sa preporukama Vlade Crne Gore.

Nije bilo odgovora ni za pojašnjenje sponzorstva i donatorstva, odnosno strukturi podijeljenog novca a ni na druga postavljena pitanja.

Na pitanje Mladena Lučića zbog čega je došlo do propusta u projektovanju buduće poslovne zgrade, član Borda direktora Vasilije Vidović je kazao da je problem spora tendenska procedura i kiša koja je padala nepredviđeno dugo.

To je podiglo cijenu radova za nešto preko 86.000,00 eura.

Nakon Izvještaja o radu prihvćen je i Izvještaj nezavisnog revizora SPIN OFF d.o.o. iz Podgorice, u kojem je već stojala podjela dividend koja je bila predmet tek sljedeće tačke dnevnog reda.

Ova revizorska kuća izabrana je i za tekuću godinu.

Posebno je naglašen dobar rad Agencije “Kotor Mar” i nastup u Majamiju, što je od izuzetnog značaja za ovu kompanij.

Na Skupštini je usvojen Prijedlog odluke o raspoređivanju dobiti po godišnjem obračunu za 2012. godinu,

Prijedlog odluke o emisiji akcija po osnovu pretvaranja dobiti u akcijski capital I Prijedlog odluke o izmjenama Statuta Luka Kotor A.D.

Izbor novog Odbora direktora “Luke Kotor” AD nije izazvao gotovo nikakvo interesovanje jer se unaprije znalo da će stari Odbor ponovo biti izabran.

Osim istih imena, druga nijesu ni predlagana pa je izbor bio čista formalnost.

Ipak, nakon glasanja putem posebnog metoda novi-stari Odbor direktora čine: Borislav Kašćelan sa 134.432 glasova, Nikola Konjević sa 98.094, Nikola Dragomanović 73.245, Edita Starović 68.282  i Vaso Vidović sa 51.682 glasova.

Odbor direktora će na svojoj sjednici izabrati predsjednika.

Zanimljivo je da je nakon gotovo 15. minutnog vijećanja dozvoljeno novinaru Skala radija da prati rad Skupštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].