Iz arhiva Skala radija: Parapeti adio! (8. feb 2011.)

2

Kravataši, Skala je ukazivala na devastaciju graditeljskog nasljeđa Kotora i Boke Kotorske.

Urušavanje i betoniranje parapeta prisutno je i danas.

To nije predmet vašeg populističkog razlišljanja.

Kao što nije ni interes Kotora, ukoliko uopšte znate da razlučite što to znači?

http://skalaradio.com/2011/02/08/parapeti-adio/

Parapeti adio!

Parapeti, graditeljsko nasljeđe, kameni zidovi pored mora uz mandraće i ponte, pravi vez u kamenu, autentičnost i slika morskog ambijenta, okvir zalivski.

Ali, Boka sve više i sve brže na žalost, ostaje bez parapeta koji su na mnogim mjestima očerupani, prosto nestaju redovi kamena preko noći.

Na nekim mjestima se drže na dva kamena od čitavih redova, pa kao kroz prozor se s puta more vidi kroz njih.

Svakog časa mogu se prosuti, oburdati, kao oni prčanjskom stranom, pa nadalje preko Stoliva do Lepetana ili Dobrotom.

Prvo priča u čijoj su nadležnosti, pa loše vrijeme, pa ekonomska kriza i tako u krug, a parapeti se samo tope i nestaju s lica Bokeljske ljepote.

Do kad i danas smo aktivirali ovo pitanje?

U Javnom preduzeću Morsko dobro slažu se sa konstatacijom da se ovaj jedinstveni sklad sve više narušava.

Kamen sa parapeta se krade i odnosi.

Međutim, oni nijesu u nadležnosti preduzeća Morsko dobro koje, kaže Dragan Marković, savjetnik direktora ipak kada je to moguće uskače i sanira zidove koji su skloni obrušavanju.

I kada se popravljaju na žalost sve više se betoniraju, a sve manje se na kamen misli i njihovu ambijentalnu vrijednost.

Pozvali smo i Direkciju za puteve odakle nam inženjer Dragan Roganović saopštava da će posao na opravci i sanaciji parapetnih zidova doći na red s proljeća sada se radi zimsko čišćenje puteva.

Odluka o tome u kojem obimu i na koji način će se raditi sanacija parapetnih zidova, budući da je ovo područje pod zaštitom UNESCO-a donijeće se na višem nivou, kazao je Roganović.

Ingerencije se preklapaju, kaže on.

Što se tiče krađe kamena sa parapeta u taj problem treba više da se uključe policija i komunalna policija, mišljenja je Roganović.

2 KOMENTARI

  1. …a da no-i za sve parapete u Boki Kotorskoj!!!! Ka za ove u Tivatsku općinu na Verige- gospe od Anđela i u Lepetane….jado moj…?A kak je lipa ona strana od Veriga Turskije ..di je danaske dnevni boravak(u ozidanu među do u plavo more)..-privremenog karaktera-do konca 2018 kad dodi gospođa doktorica od krpica-iz Cetinja da objekat-eliminiše-oburdava ka što su nam Crnu Goru oburdali 1989 godine…tizi isti miši iz tikve druga Slobe i drugarice Mire ,ćerke od šponde druga Mome?!!!!

  2. Jokicu kriv si i za parapete…pogotovo one pokradene 2011g….oraganizuj i postavi nacionalnu strazu ( predlazem ove iz skaljara) jer ne kradu to kotorani no pridoslice iz mojkovca…pljevalja…niksica i iz stae srbije najvise

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]