Iz arhiva Skala radija: Po naški, da se ne zaboravi (05. 05. 2011.)

4
Boka Kotorska

Razumijete li kravataši i ostali urari i jednu jedinu riječ?

Po naški, da se ne zaboravi

Po naški, da se ne zaboravi

Vapor je i danas arivao u porat.

Stađun je od vapora da vam spjegamo po naški ma i “vaški” jer se ne mogu čudu načuditi kako i zašto jezik iz naroda ovdašnjeg, nekome može da smeta.

Pa čak ima i onih koji bi ugasili bokeljski govor prepun šuga i romanizama, prelijepih riječi, izraza i mudrosti narodnih koje bi svako civilizovano društvo čuvalo i njegovalo kao dragulj u škatulici od slonove kosti.

Pa ipak, kao kost u grlu, smeta nekima koji istina skriveni iza nadimaka i šovinističkih strasti napadaju koliko mogu, ali slaba je to i u prazno paljba.

Jezik je dragi naši pečat sredine, on nas razlikuje od ostalih, po jeziku smo prepoznatljivi, on je naš identitet.

Bokeljski, izvorni, autohtoni govor je matrica, živi tok iz naroda i u Boki je proizvod različitih civilizacija koje su se smjenjivale na ovom komadiću mora i krša.

U govoru ovoga kraja preovladavaju italizmi na mnogim mjestima i iskrivljeni, ali su kao takvi ostali u narodu i upotrebljavaju se u oblicima često nepravilnim kao i u padežima, primjer “na pjenu od mora”.

Kada recimo u Kotoru kažete “ke nova” svi znaju da je to pitanje i odgovor i pozdrav tradicionalni, po kotorski.

Skala radio baš želi da, đe god je to moguće u slobodnijem govoru, najave, kopče, emisije tipa “Stare ure”, “Skalinima kulture” zadrži od blaga jezičkog.

Želimo da kada se dođe u ovaj naš mali grad sa puno duše i uključi radio, posebno da furešti, odmah po muzici i jeziku znaju đe su, da su na moru, u gradu u kome građani drže do svog i sebe, jezikom kojim se zbori vjekovima i zboriće se.

Jezik, govor lokalni je čak pitanje karaktera, ako se zaboravlja svoj i lako prima tuđi, kao nešto bolje, ljepše, intelektualnije, učenije.

Skala njeguje izvornu riječ pa vam dragi došljaci (na pojedince isključivo mislim) bilo pravo ili ne.

Interesantno je da baš furešti, intelektualci i oni koji razumiju o čemu govorimo i kako govorimo i te kako pozdravljaju naš cilj.

Oni čak žale i hoće da nauče i prime bokeljski govor kao specifičnost i dezert, a naši pametnjakovići (opet na pojednince mislim) što su popili svu pamet ovoga svijeta, kritikuju, čak i vrijeđaju, ali nas ne gase, pišu komentare u našim rubrikama za komentar koje Skala pušta bez cenzure.

Preporučujemo knjige “Romanizmi u jugoistočnom dijelu Boke Kotorske” i “Romanizmi Paštrovića i Budve” autorke Vesne Lipovac–Radulović.

Dubravka Jovanović

 

4 KOMENTARI

 1. Ne pristajem na “podjele i na preraspodjele”..jer ako to prihvatim-ostaću brez moje rodne Boke..?Zašto tako? Baša tako i nikako drugčije-neprihvatam “novitade”? Počev od mosta na Ljutoj do Turskoga rta-od Veriga-đe ara “otezajući govor(brez trc?)”-pa bi se reklo da to nije onaj narod…Stoliva-Prčanja-Mula(Škaljari i Špiljari-zericu drugačiji-gorštacima na trc u -govoru bliži..genecki dooblikovani?)-koji “baštine italizme”?!..Nadam se -da ćemo se brez “strasti” razumjeti-zašto se zove “maternji jezik-govor”?..Nije dati ,samo, zato što tate ne rađaju..?..A da li sam u pravu ili ne..ostavljam to “geografima”-da nas ubijede-da se Boka prostire od Debelog Brda i Prevlake(bez Prevlake-italizama?!)..unutar Veriga,i naizvan od Luštice-Krtola-Grblja obije bande-Maina-Brajića-Paštrovića i do Kufina…uz dezert pod Orjenska Zagorska sela-Ubla-oboje Krivošija-gornjega Oravca i Špiljara graničara-do Mirca-brez Mirca- “naj naj Bokeškog Vidikovca”-Njeguškog porijekla…? I pitanje za kraj-možda neko i zna-(ja neznam?).. što je i na koga je mislio autor pjesme..kad je pisao o našoj Boki..”Nevjesti Jadrana-Ljepša si od njene Primorkinje Vile-i ( e bo..) Ljepša… Đerdana…”zato slobodno -majčinim govorom zborimo “Po naški-da se razumijemo..kad je ko i odakle “šljegao”..u Boku-liši onih (manjina) koja je doplovila GALIJAMA-kao robovi”?!..Vrjeme je jedino biće-pod nebeskom kapom-koje se ne može pomicati-okrećući švere na sat(ove-žveljarine…)..?!

 2. Slavko Dragi…ne učim te niti molim-a ti razmotri..i poslije upotrebe “DELETE-da se TELAD ne obadaju”…?! Zato,NE IZBJEGAVAJ-iznijeti na ovaj Portal-VIJESTI koje su (po meni) od velikog značaja za dalji napredak našega posramljenoga grada-koliko ja pamtim u potonjih bezmalo tridest ljeta?! Odupri se “osjećaju trenutka”-ne zarad ni mene ni tebe-nego zarad ISTINE!..Samo istinom i gospoštinom se dolazi do CILJA!…Svaki drugi put je PROMAŠAJ..kojeg vjetar raznosi kao perije porosuto iz KUŠINA-jer od demanta se ne živi..?..Jer VIJESTI-novitade iz Kotora-objavljene na Portal Analitiku-su morale naći svoje mjesto na ovaj-kakav je daje- pa da je “najgori”…NAŠ JE PORTAL….

  – 18.09.2017 (Društvo) :…”Vlada Crne Gore imenovala je Vladimira Jokića za prešednika Savjeta za upravljanje kulturno istorijskim područjem Kotora”;…i
  – 20.09.2017 (Društvo) :…”Gradonačelnik Dubrovnika u zvaničnoj pošeti Kotoru”…
  Slavko Druže,poslušaj,ponekad,i nas koji vidimo koliko BEKICA LEŽEĆI…od “viška glava ne boli”-pa bi (možda)bilo dobro da ovo ne OBJAVIŠ..?! Ne iz straha..nego poštovanja-prema BEKICAMA,jer i one su živa bića ,koja vide(počesto)..dalje nego mnogi koji sebe “ne vde” u sopstvena ZRCALA (Njegoš)…?!!!
  Sa i bez potpisa-iz ubavog Prčanja…

  • Dražesna Freškeca..neznaš? A trebala bi da znaš…ako pominješ “Vlaški”-da većinsko stanovništvo Crne Gore ČINE li ČINE potomci..Vlaha (procenat preko 29 %)-sa područja west Ercegovina i Dalmatinska Zagora-koje uz Dalmatinsko more-Dalmatinci zovedu…kad ovizi šljegnu-na more ŠKUTORI-Vlai oliti ČOBANI…?!!!! Dakle područja Kotora-ne čine potomci “venecijanaca”-no vas ima svake fele-bogu vala..”SMIJEŠANO NAJSLAĐE SE PIJE”…?!!! Vaše “želje”-nisu uspjeli da spoje-ni vaši autori-kojima vi povlađujete-pa se u iskazu služite njihovim “OŠETIMA”-greška dražesna Freškeca…GREŠKA brez “tireja”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].