Iz arhiva Skala radija: Počinju li protesti za smjenu opozicije u Crnoj Gori? (25/02/2019)

0

Počinju li protesti za smjenu opozicije u Crnoj Gori?

Počinju li protesti za smjenu opozicije u Crnoj Gori?

A sad je priča da je orkanski vjetar spriječio crnogorsku opoziciju da sruši vlast. A da nije njega bilo i da mu se nije suprostavio svom žestinom, valjda instruisan kako se to radi od tamošnjeg DPS-a, na mjesto direktora TV CG došao bi Neđeljko Rudović, medijski savjetnik optuženom kontroverznim biznismenu  Dušku  Kneževiću. Ulica bi imenovala četničkog vojvodu Andriju Mandića za specijalnog državnog tužioca a za guvernera Narodne banke Crne Gore Nebojšu Medojevića, međunarodnog eksperta za mnogobrojne transakcije, transformacije i manipulacije. Dan poslije uslijedila bi ostala postavljenja. Da nije njega bilo, sve bi se završilo za samo nekoliko dana. Ovako, dolaziće u Podgoricu kamioni, avioni, traktori, autobusi i ostali kombinovani prevoznici prepuni demonstranata da pokažu udruženu snagu ujedinjene u mržnji opozicije koja bi po svaku cijenu da postane kalif umjesto kalifa.

Nezadovoljna, valjda s razlogom, vlast je odlučila da se obrati onom drugom dijelu javnosti, za koju kažu da je najmanje dvotrećinska i da zatraži od njih izlazak na ulice poneđeljkom. Njihov zadatak bi bio da traže kolektivnu smjenu opozicije a u protestima bi bili sve do ispunjenja zahtjeva.

Vlast smatra, kaže se u dokumentu o bezuslovnoj smjeni opozicije, da je neophodno da oni nestanu sa političke scene jer ništa nijesu uradili da ih podstaknu na bolji i kvalitetniji rad. Opozicija nije u stanju ni pošteno da odradi plagijat, pa beogradski scenario u njihovoj interpretaciji, izgleda blijedo i kao svaka neuspjela kopija uzrokuje kod dijela konzumenata i posmatrača opštu mučninu.  Dakle, nedopustivo je da nam čelnici opozicije koji hoće vlast ulicom, što je neka  nova univerzalna uličarsta demokratska tekovina kojom se trajno suspenduju izbori na svim nivoima jer predstavljaju bespotreban trošak i mogu promijeniti političku sliku i stanje u društvu, stoji u dokumentu, sa svojom koloritnom kolektivnom psihozom, zaglupljuju kreativni umjetnički inžinjering. Oni se moraju oteti iz ruku magistarskom plagijatoru, Srbinu Skenderbegu, olinjalom rimskom tribunu, bivšem OSCE šefu bez cenzusa, frontovcima u čekaonici za robiju, snupovcima bez boje, ukusa i mirisa, mladoj iz Crnogorske, neovisnim sitnobudžetskim parlamentarcima koji se dobijaju jednostavnim pozivom na mobilni telefon.

Organizacioni odbor protesta protiv loše opozicije jednoglasan je u stavu da se zatraži smjena dijela NVO koje, i pored dobijanja inostranih i domaćih milionskih grantova, nijesu uspjeli da smijene aktuelnu vlast.
Zatražiće se i gašenje „poštenih“ tabloida plavih i crveno-crnih, jer im svakodnevne lažavine nijesu bile dovoljno snažan motor opozicionoj svakodnevnoj  jadikovki da sruše sistem i instaliraju se na željene pozicije.

Traži se smjena opozicije zbog toga što se konačno ujedinila u daljoj demonstraciji nemoći da se odupre vladajućoj koaliciji i pokazala da sveopšte jedinstvo ne može da okupi više od nekoliko hiljada karnevalskih feštađuna.

Opozicija mora da se ugasi i zbog toga što je provaljena u lažima da proteste čine nezavisni intelektualci, glumci, profesori, slikari, pisci, pjesnici i da je to građanski bunt. U strahu da ne budu u zapećku, iako su to čitavog života, njima je ipak draže da se pokažu javno a ispred sebe da isture pione koji će drhtavim glasićem da „zapale“ masu pojedinaca i ukažu na potrebu promjena koje traži crnogorski intelekt.

Jedan od primjera je kotorski čimbenik iz Kulturnog centra „Nikola Đurković“ , osrednji glumac po kazivanju profesora sa Fakulteta dramskih umjetnosti, ali zato dobar i poslušan demokrata. Zbog njega i još par demokrata kojima je trebalo stalno uhljebljenje, mijenjana je sistematizacija i prilagođavani uslovi konkursa nezakonito. Osrednji glumac Grubiša postao je tako desna ruka kume predsjednika opstine Vladimira Jokića, koja je nezakonito na čelu ove kulturne ustanove. Grubiša je glumac Petra Pejakovića, aktiviste i uzdanice DPS-a iz vremena predsjedničkih izbora Filipa Vujanovića i režisera predstave Kotor o Kotoru za koju kaže da je presudno uticala da demokrate dobiju taj jedan presudni mandate. Grubiša ptotestanski ni tekst govora na protestima nije mogao da zapamti, pa ga je u dva navrata morao čitati. Zbog njega i njegovih dobošara iz Kotora, zajedno sa svitom čelnika koja je posmatrala fijasko sa strane, opozicija mora da nestane sa političke scene. To neće biti teško, jer ovakva opozicija kakvu imamo na sceni danas, gotovo da ne postoji. Nama treba ona koja je kreativna. Ona koja je spremna da mijenja sistem i sve nezakonito u njemu, kume i kumove, nepotizme i revanšizme i unapređuje ga a ne mlitava, bezbojna, bezizražajna i najčešće besprizorna.

Zato na ulice dok ih ne smijenimo, sve do jednoga, parola je sa bilborda koje ni orkanski vjetar nije mogao oburdati!

Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]