Iz arhiva Skala radija: Pokušaj ministra kulture Mićunovića da omalovaži Kotor i njegove stanovnike (22. jul 2013.)

25
Kotor će se odbraniti od Mićunovića

Iz arhiva Skala radija: Pokušaj ministra kulture Mićunovića da omalovaži Kotor i njegove stanovnike (22. jul 2013.)

Pokušaj ministra kulture Mićunovića da omalovaži Kotor i njegove stanovnike

Kotor, grad svjetske kulturne i prirodne baštine na čijoj teritoriji je više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničnog fonda Crne Gore plijeni svojom jedinstvenom ljepotom i nesvakidašnjom mistikom. Naša vlast nikada ne zaboravi da predsjednike država i vlada, krunisane glave i značajne ličnosti svjetskog glasa koji posjećuju našu državu dovede u Kotor i pokaže im ponosno raskoš grada kome se svi bezrezervno dive.

Ministri kulture su dolazili i odlazili sa funkcije kojoj, kao po pravilu niko od brižljivo odabranih nije dovoljno dorastao. Pomicali su ih na neka druga mjesta da uglavnom dokrajče ono što je još ostalo da se “dovede u red”.

Ovaj današnji je valjda i došao s namjerom da Kotor devastira i omalovaži njegove vrijednosti i ljude. To najbolje pokazuje kroz više segmenata djelovanja.

Počeću od prijedloga Zakona  o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora. Što se desilo da se brže bolje predlaže Zakon koji je građanima Kotora bio predstavljen 31. oktobar 2011. kada je naišao na jednodušnu osudu?

Nacrt ovog Zakona vrijeđa status grada Kotora, osnovna je primjedba tadašnjih učesnika javne  rasprave jer je, prema njemu široki spektar struktura izvan Kotora, koje raspravljaju i odlučuju o njegovom statusu, dok je finansijski segment dobrim dijelom povjeren kotorskoj Opštini.
Rasprava je tada pokazala da su građani Kotora nezadovoljni načinom na koji je Ministarstvo kulture, i mimo brojnih primjedbi, ipak uradilo tekst nacrta Zakona o zašti prirodnog i kulturnog-istorijskog područja Kotora, ne uvažavajući činjenicu da se radi o gradu koji zaslužuje posebnu pažnju i tretman.

Danas opet Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora u vidu prijedloga za parlament od koga će ministar Mićunović i njegova saradnica Lidija Ljesar svim silama tražiti da ga usvoje. Javnost Kotora o ovom novom, kozmetički popravljenom Zakonu pojma nema. Na Vladi je usvojen a da o tome slovo nije rečeno javno. Plašio se Mićunović dok se šepuri Kotorom u ulozi vlasnika Kotor arta da ga ne dohvati gnjev Kotorana, pa se valjda zbog toga i primirio do zasijedanja parlamenta.

A što sve stoji u Nacrtu Zakona kojim je, sasvim sigurno Kotor sveden na područje kojim rukovode drugi:

U članu 3, da bi mogli Kotor da otmu od Kotora ministar Mićunović, koji sa ovom temom baš i nije u saglasju i njegova saradnica Lidija Ljesar, “stručno” lice dovedeno kao kadar sa Kosova, koja je idejni tvorac po zadatku, uz pomoć nekih domaćih snaga, stoji formulacija koja to opravdava:

Zaštita područja Kotora je od javnog interesa. I tu je stavljena tačka.

U čalnu 4 stoji nešto što je obaveze i bez ovoga mudrijanja, ali je upravo Ministarstvo kulture i još neka Ministarstva upravo kršlili i dalje krše ovo što donose. A donose:

Područje Kotora se posebno štiti  radi:

1)  očuvanja izuzetne univerzalne vrijednosti, kao dijela svjetske prirodne i kulturne bastine,

2)   trajnog očuvanja  autenticnih  prirodnih,  istorijskih, urbanističko-arhitektonskih, ambijentalnih, umjetničkih, estetskih i pejzažnih vrijednosti,

3)  obezbjeđivanja uslova za održivi razvoj i korišćenje

4)  prezentacije i stručne i naučne valorizacije.

Svima je jasno da se područje Kotora i do sada štitilo, ali samo koliko je to bilo u moći lokalne uprave. Upravo je Regionalni zavod za zaštitu kulturno istorijskog nasljeđa Kotora, čiji je vlasnik bilo Ministarstvo kulture, bio glavni kočničar i
desna ruka moćnika kojima su izdavane dozvole za sve i svašta što se direktno kosi sa njihovom djelatnošću. Pomenuću samo neke devastacije koje bodu oči svima osim izgleda zaštitarima, Ministarstvu kulture i ministru Mićunoviću.

U Kotoru se krovovi, koji su morali da budu kombinacija kanalica starih ispod a novih iznad njih prekrivaju kako ko hoće, umjesto drvenih zelene grilja(škura) postavljene su raznobojne (plave, braon, bijele, zelene) pa čak i eloksirane, prozori i vrata takođe. Zaštitarima nije smetao ni promijenjeni izgled Kotora prekriven ugostiteljkim mobilijarom po trgovima, pjacama, pjacetama i ulicama čak, nadogradnja i viđelice u starom gradskom  jezgru, brojne skalamerije koje narušavaju upravo univerzalne vrijednosti grada, drečave fasade i još bezbroj primjera.

Ministarstvo je ukinulo Regionalni zavod nad kojim je imao apsolutnu vlast jer je ono radilo po direktivi a ne pravilima struke, i formiralo dva odjeljenja: Odjeljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i Odjeljenje Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Sjedište, razumljivo samo za miniostra Mićunovića nije u Kotoru koji baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničnog blaga naše države, već je smješteno na Cetinju.

Nakon ukidanja Regionalnog zavoda, došao je na red projekat Ministarstva kulture o ukidanju Kotora. Umjesto da podrži inicijativu da Kotor bude grad-kulturna prijestonica Crne Gore, Mićunović sa vjernim pratocima sa malo znanja donosi Nacrt Zakona kojim pokušava, vjerujem ipak bezuspješno da poništi drevni grad Kotor.

A kako će štititi i braniti našu kulturnu baštinu ilustrovaću nedavnim primjerom iz Perasta. Na pjeni od mora, na prelijepoj kamenoj palati Lučić-Kolović-Matikola postavljena je ispred đardina eloksirana bravarija za Nautilus restoran, što je u direktnoj  suprotnosti sa  Zakonu o kulturnim dobrima.

Pozvali smo, tada još uvijek vd direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Ružicu Ivanović. Kako nijesmo uspjeli telefonom da dođemo do nje, uputili smo joj e-mail 18. juna 2013. godine sljedeće sadržine:

Poštovana gospođo Ivanović,
najljubaznije Vas molimo da za Skala radio kažete da li je Uprava za zaštitu kulturnih dobala izdala dozvolu investitoru u Perastu da u prvom redu kamenih kuća postavi u prizemlju eloksiranu bravariju za tendu na budućoj konobi? Fotografiju Vam dostavljamo u attachmentu.

Kako nam nije cilj da pišemo tekst bez Vašeg objašnjenja, molimo Vas da nam što prije odgovorite u cilju sveobuhvatnog i istinitog obavještavanja javnosti.

Odgovor do dana današnjeg nijesmo dobili a restoran sa eloksiranom bravarijom radi punom parom. Sa dozvolom, kako saznajemo. O kakvoj onda zaštiti govorimo, gospodine Mićunoviću?

A u Perastu hotel Perastra za koju samo iz Regionalnog zavoda tadašnjeg i pojedinih ministarstva znaju na koji nezakonit način je dobijena dozvola, i još niz devastacija u tom baroknom dragulju naše obale. Pored jednog broja građevina, pomenućemo ponte koje su urađene mimo standarda i popločane kao da se radi o dnevnim sobama, mandraći, parapeti. Sve zaštićeno a za sve to oči nemaju ni zaštitari ni velikan Mićunović. Jednostavno je pitanje zbog čega se dozvoljavala očigledna devastacija? I odgovor je jednostavan samo ga institucije sistema moraju konačno saopštiti.

Osim Kotora i sva priobalna naselja duž obale doživljavaju istu sudbinu.

U Nacrtu Zakona dalje stoji:

Radi koordinacije vrsenja poslova zastite, očuvanja  i upravljanja  Vlada obrazuje Savjet za upravljanje Područjem Kotora (u daljem tekstu: Savjet).

Sastav i imenovanje Savjeta definisani su u članu 8

Savjet ima predsjednika/cu i deset članova/ica.

Članovi/ce  Savjeta imenuju se i razrješavaju na prijedlog:

1)  organa državne uprave nadležnog za poslove kulture -jedan član/ica,

2)  organa  državne  uprave  nadležuog za poslove uredenja  prostora  i zaštite  životne sredine – jedan član/ica,

3) organa uprave nadležuog za zaštitu kulturnih dobara – jedan član/ica,

4) UNESCO- jedan član/ica;

5) Opštine Kotor- dva člana/ice;

6) Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m jedan ćlan/ica;

7) Opštine Herceg Novi- jedan član/ica;

8) Opštine Tivat – jedan član/ica;

9) nevladinih organizacija koje se bave zaštitom  i oćuvanjem Kotora- jedan član/ica.

Predsjednik/ica Opstine Kotor je po položaju predsjednik/ca Savjeta. Mandat Savjeta traje četiri godine.

Dakle, od devet članova Savjeta, dva su iz Kotora, što znači da će odluke o Kotoru većinski moći da donose oni koji nijesu iz Kotora i čiji interes u prvom planu nije Kotor. To je nevjerovatrno, baš kao i bezobrazluk da Ministarstvo kulture od  2011. godine nije željelo ozbiljno ni da razmatra a kamo li da usvoji primjedbe upravo na sastav Savjeta koje Kotor nikako ne može da prihvati.

Slijedi niz članova Zakona koje ne želim da komentarišem jer su prepisani i teško da će se ikada sprovesti. Tako je i za Zakonom o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore i brojnim drugim odlukama i rješenjima kojima je cilj trebao da bude očuvanje naše kulturne baštine. Ništa od toga, upravo zbog nerada onih koji su za tu oblast zaduženi.

Ministar Mićunović je prije nekoliko dana smijenio jednog od posljednjih boraca za zaštitu našeg spomeničnog fonda, čovjeka koji se upinjao iz petnih žila da ne dozvoli uništavanje naše kulture, istorije, tradicije, našeg identiteta, gospodina Đorđija Vušurovića. Smijenio ga je jer se suprostavio njegovom i neznanju njegove pomoćniće Ljesar. Na taj način je poslao poruku svima koji imaju namjeru da stručno i odgovorno rade svoj posao da to ne čine i da im je ustvari posao da slijede njegove upute.

Zanimljivo je da struka ćuti. Niko se ne usuđuje da prozbori.

Još je zanimljivije da ćute nevladine organizacije. Zašto sada ne čujemo NVO Expedicio koja je involvirana u brojne projekte naše države, da digne glas i pobroji javno devastacije u našoj opštini? Zašto nijesu reagovali kada su viđeli eloksiranu tendu i stubove u Perastu u đardinu kafane Nautilus? Nijesu ni druge NVO. Nema ovamo Mansa da pita zašto su zaštitari dali pozitivno mišljenje da betonsko staklena građevina Luke Kotor može u jedinom gradskom parku. Zašto svi ćute, postoji svakako razlog. Nijesu ćutali i nijesu trebali da ćute kada se prav io novi Galion. Ali jesu kada je nikao preko noći plažni bar od dasaka na prostoru bivšeg URCA. Zašto?

Ovo je ipak izgleda nešto drugo.

Kotor mora svim svojim silama, intelektualnim i stručnim, političkim i društvenim kapacitetima da ustane protiv ovakvog teksta Zakona. Mora po svaku cijenu da kaže Mićunoviću da je dosta više i da zatraži od Skupštine Crne Gore da Kotor proglasi za Grad-prijsetonicu crnogorske kulture.

Slavko Mandić

25 KOMENTARI

 1. Jole posta cutalo, jer mu dlake na jezik izrastose.
  Prebiras li starce po arhivi isljednickoj?
  Ima li sto o milostivicama talijanskih
  luciola i pobjeglim kotoranima 1941., pa i odbjeglim burzujima 1943 i 1944?
  Ludikorij bokeski , cutis o tim stvarima
  lisce stari.
  Umaro je Humcu, rodjo babin iz Triestea, a tumulan na Mirogojnu!
  Javili “essuli” iz Verone !

 2. ..ko nije stio na Konave i Dubrovnik-da spašava u ratu za nir”kosovo i srpstvo” ugroženo od PIONI-ra kasapina i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba……niti podržavao krvave pirove i skakanje-stevonjenje onije vašije krava na farmi u Konavle..taj se po službenoj dužnosti-oliti po novoj razvojnoj filosofiji proglašava-persona non grata..i da je “Petokraku i Tita izdo”…?!!!Ja,ja-zato je ovaj narod iz svojih špagova-platio ono jato silovanije krava krava iz Konavala-na ime ratne oštete-i potla njihovg liječenja na Danilovgrad-ponio Fićo 350 iljada eurića-Kordi na Grudu…jer su krave oštećene..i od onda TELE..samo POTOMKE ZLA GOVEDA JUNAD DOVIJEKA….Seksžbira+Moj gad-a+ BUDJONIJA+Ranka BAZD en+BJELADINA HUMCA-Ratka Vidovića…i ostale ubazde-kravlje šemenike..sa farme na Grudi u Konavle..u ratu za mir boži-od onda nam se u Kotoru-krave stevonu-sa Moj gadom i stalom pestokupljavinom…e bo?!!!..Sa pjaca i pjaceta Kotora…!!!

  • Vladanova udvorica, cetnicko gibanicar i lumbrelin grbaljski kvrga Vi,
   i frnjok djaolji za navijek Lazarervicevski przagno posilni.!
   Lupez ratnih spisa, ne otkriva uzrok
   pada generalnog vazduhoplova ?

  • Joleeee, evo cetnicki SVETOSAVSKI sabor u pozoristu , 9.Nov. u 19 ura!
   Oli odit Lazarevic-aru?
   Da li jases, na bijelom konju Marka
   Lazarevica?

 3. ..biti odan majki DOMOVINI”..koja je poslala svoje “najbolje sinove”..na Konavle i Dubovnik ,u i za obranu “srpstva i kosova”..neće, niti može tolerisati sve druge (kontra-nas)..koji misle svojom gavom-i koji su se “osilili”-pa nas napuštili u odsudnom trenuku-prvog llstopada 1991 godine..i bačili zaduženo oružje -i tim ostavili narod svoj-da strada…za slučaj da našu srpsku Boku i Primorje..napadne “30-40 iljada ustaša” do zuba naoružani-koji su krenuli 23.rujna.1991 godine iz Mrcina-Konavle -bombardirajući naše položaje na Maltudebelo brdo”-prema našoj srskoj boki i srpskom primorju..da sezna i zapamti…”BITI ĆE PROGLAŠENI ZA IZDAJNIKE..KOJI SU “Petokraku i Tita izdo-izdali”…?

  • Borba na Brsnu,
   Izdajnicka crna sudba kod Niksica 10. Marta 1942.
   Jedno jutro prije zore
   Udari nam na logore
   Taj vojvoda izdajica,
   Nikcevicu Radojica,
   Sakupio sramne mase,
   Ljoticevce, Jugorase,
   Policiju i zandare,
   Bunjistare i lamare.
   Kolona se peta skupi,
   I podjose svi u grupi,
   Idu smjelo, idu krsno,
   Dok na selo dosli Brsno,
   Al’ brsanski partizani
   Docekase te pogani,
   Jos ih crna sudba srete
   od udarne hrabre cete:
   Rascerase i pobise,
   Nekoliko zarobise;
   O da ti je vidjet’ druze,
   Kako ova vojska struze
   Ispred cete udarnika
   Sedam ceta izdajnika;
   Danas crne tice glodju
   Izdajnickog sramnog vodju,
   Narodnoga izdajicu
   Nikcevica Radojicu.
   Slomljena je ona klika
   Beogradskih izdajnika,
   U narod im mjesta nema,
   Sudba im se ista sprema.
   Neka zivi radna snaga,
   Omladina nasa draga,
   Koja kida okov teski
   I celicni duh viteski;
   Ide drustvu slobodnome……

 4. …pa kad vas neko nategne-ka bugarin tuku…tada problejite..sa korita kominterne-iz staroga grada “bokeške iridente”…?! Jel Moj gad..”svilen konac-bre” zategla ti komiterna..do kraja života-ostati obaveza blej,blej,blej …srkajući iz korira prađedovskih..Sreća tvoja nijesi sam..tuka tuki pripade..!!!

  • A sto Ti smeta “glas proleterski”,
   kominterna i “gradska gerila” je tu,
   sve “nadziremo” , i vecinom , osim
   DPS-Towna, “tro-crko-vinarskog”
   bulentinskog, smo van stranackog
   insana-nog brloga…
   “Prikljucni” smo, “glasu razuma”,
   digniteta i slobode, Crne Gore, bez
   prirepaka : Ljute , Bokelja, Humca, JOLA > sa p e r i v o ja i inijeh
   “citadinskih” spadala!
   Sve za Crnu Goru , nista protiv CG .
   Frontovski i sigurno , uvijek A V A N T I !

 5. Opet Jole Sveta diras, a u svojtu je sa Vladanom via Hilda, pljujes po prijatelju
  prijatelja, zadrbanditu Karadjordjevicki,
  Apisov nasljednice i ljubitelju Ljubisava
  Vuckovica ……..
  Lazaronjo glavaticicki, brod Pluto si
  destregao , a i oko Linka si se na-motao!
  Dobices misju groznicu od rdje sto Te
  izagnja na caktar komentatora.

  • Stisni-stisnite "crnogore pasući"..pa bačite po jednu protiv ovega "/ve/leposlanika u Biogradi...

   …a ne se tu jakate,ka skotne kučke-od prilike ka vam đedovi preskubovi…na Lovćen siječnja 1916…ka da su znali da će im prispjeti unuci-pokusni kunijeri..kadri ka oni maškinima-a unuci jezičinma-pristati da se makne Njegoš i KIš iz svije nauka Crne Gore,i pride “mjesečina”-da obasja Grb i Zastavu Njegoševu…?!

   • Naši djedovi su bili na braniku casti i slobode, Tarabos, Skadar,
    Bardanjol, Vucji do, i dalje……
    znasli obadalo govedo,
    dje je to?
    Neki su i u Gaetu bili, a i u logore
    italijanske 1941., gdje su Tvoji
    cobani ercegovacki bili, sa Djujicem, koji je sa Pavelicem u male bio, a Ti Brozov provincijski
    posilni i potrcko “pozarnik”.
    “Slagaoce ” arhivalija, i cistacu tudjih cijevi, opali li koji fisek,
    onako “u meso”, mrskijeh drzavnih neprijatelja, emigranata ustaskih
    i cetnickijeh, ali su Te , “Tvoji”
    regruti “naucili”, da gubu trijebis
    iz torina. Nisi htio nastavit, vec kao
    “pozadinac”, druge huskati i
    pomalo zavadjati, i “sa svima osta
    u fine”, popovima si se pod mantiju zavukao.
    “Prevaspitase Te fratri, i oni
    diretore od Autoremonta, dok si stojadina crvenog na registraciju i servise vodio . “Pripitomise” june
    do vjeka, i uporedise Te sa cuvenim Markom Juncom, ako si cuja za njega!
    June dovjeka, promjeni razne caktare, pa sad pod crkvena zvona, caktari naokolo,
    pase i gace siroke nosi!
    Sto se ono na Dinari sija Jole?
    Cijeg dide U na glavi?
    Gdje nesta petokraka zvizda?
    Sto je ne pomenu na ove foje?
    Mi iz Titovog sinjela, gledamo Te
    kao rasjedlano kljuse, sto zoba
    bob i kopa drugome grob, u koji ces, sa “rukom iz groba”, po Karlu Stajneru, koji napisa i “7000 dana u Sibiru” i sam dospjeti , kad
    vakat dodje!
    Citaj Jole, od Nikolaja Ostrovskog
    “Kako se kalio Celik” , jer “srp i
    cekic celicni , daju nam hleb psenicni” !
    Cuti Jole Crna Gora Te Hrani!
    Ovdje se sloboda dise punim plucima, pestokupljevina ide na bunjiste, sa Tobom ovnom prevodnikom, obadalim , kusim i
    okusanim !

    • …MOJ-po majci PRVOPOZIVAC-sedamnaestogodišnjak..vojnik Cara Junaka-rodom iz NJEGUŠA>>>(BEZ KOJIH NEBI BILO DANAŠNJE CRNE GORE-i bila bi joj država i prestoni grad Skadar ili Tirana..draga obdala goveda i magraci PIONI-ri kasapina i grobara sa Dedinja i Bankije dvori Zagreba..ruku pod ruku sa obadalim konjima Milanom-Alijom-Momirom aškim-vama/tebi dragim!!!)<<>>(srećom moja penzia-ima socijalističu obračunsku bazu-prosjek sumalo 700 eurića…)<<< "NA NARODNE KUŽINE"( popa Rista-vašega u jedan vakat-dovucanog ka i vi na vlast istim putevima-DŽADAMA(slobe slobode-"niko ne sme da vas bije-samo ja da vas jašem-punih 17 godine 4 mjeseca i 10 dana..11/14.siječnja.1989-21.svibnja.2006.godine)..)-DRITO iz Banata.na božić 1991 godine na njegov i tader vaš rođendan)!! KOJE,na žalost i nesreću ovga naroda, DIME(u prvom kvartalu XXI stoljeća-jevropskoga blagodarja?)…DIME li dime diljem naše Domovine..zahvaljujući vama….PiSveto sve što nije za nebesa svezno…

     ..1989.godina-NEIZBRISIVA IZ PAMĆENJA SVIH POŠTENIH GRAĐANA CRNE GORE-LIŠI VAS I VAŠIJE POTOMAKA-SA PODŠETOM NA VAŠE PRETKE…OKUSANIH na tuđim -CRNOGORSKIM MUKAMA..u pasanim vremenima?!

   • Ajd Jole obadaj i pasi!
    Ostavi se vise CG, nisu to Tvoja posla kljuse rasjedlano.
    Rktaski krizari su digli nosine,
    prava bokeska iredenta, laju
    po crkvama i naokolo kad su na okupu.Niko ig ne obada, uzmi
    korbac pa na pasu, mozda sretnes kojega, pa opauci, ne zna se koji su gori , Tvoji cetnici ili njini
    Usani krizari i skripari, sa i bez
    mantija franjevaca Asiskih.
    Imaju oni konkordat, pa ko-ko-dacu ovudije.
    Izadji malo da ig cujes, teror za usi!
    Dodji na piscinu( znas li ca je to?)
    da cujes cuvenoga coga, prije
    koprifoga, Zutana – Zlatana!
    Humac je u velikoj Usno-klempavoj cutnji!
    Pusti ga da meditira!

    • …ako ne računamo onaj đedov ti “DESANT” na LOVĆEN-13.siječnja.1916.godine…(..narožana MAŠKIN IMA-naredna za oburdavanje)… 0na “hrabra četa bokeške-iredntističke/tvoje lajanje/) dragi Ilija Bijeliću sa potka ZVIJERonjaka -rasčinjeni politčaru-prićeran iz HGI..zarad nacifašistidiotizma.. i oslobođen funkcija odbornika i kažu nekizi i doprešednika ove ugledne Hrvatske stranke..domicilnih Hrvata u Crnoj Gori!!!!
     Dragi Ilija..u vše “nijansi” od Moj gad-a do Ranko BAZD en i ostala pestokupljavina..”Sorožarža-tragovi vam smrde nečovještvom(Njegoš)-tuti kvati..!!!

     • Što to sa Prčanja riče
      i nešto stalno čas riče čas viče
      Nit je beštija nit čeljade
      velike ga izgleda našle jade
      Crna Gora u Jevropu i NATO ode
      a stroncu na Prčanju to oči bode
      Mirnog sna on nema više
      veljesrpski projketi na otpad završiše
      Sa držalom od dikele po Kotoru on se kreće
      kukavice od njega nema veće
      Još sjekiru da na držalo nabije
      da hoda sigurnije
      Livor sa pasom nosit se ne smije
      jerbo će Sudije da mu dadnu godinu dvije
      Protiv Fronta nikad ništa ne zbori
      a i često se ruga Crnoj Gori
      Demokrate su mu isto tako slatke
      za ovo malo što bude njihove vladavine kratke
      Grbaljski četnici su mu mili
      iako su mu strica na Banjane ubili
      Petokraku i Tita je izdo
      zato mu mnogi sada vele pzdo
      I još bi mogo toga dosta
      no za sledeći put onda ništa ne osta.

   • Jole Tvoj djede je u zurle dudukao.
    Duduka od Tebe, neznavenoga, veceg nema.
    Magarcu bi pod rep povirio i naruga mu se rdjo prekopana.
    Roto papir ne bi trpio sto ti u ove foje naskraba, polupismena
    vuci-batino i trolu prcanjski!
    Jadan je Przagno, od Tvojijeh
    “luminada” bestragijskih i
    grbaljskih torti!
    Brundis li ka Medjed, izjutra?
    Uvati prugu za Peluzicu, pa u
    Idea-u market, u cittu Ti ne basta uljegnuti, jer Te vrijeba Pero na
    Gurdicu i Town, od Bandiere do pjace od kina, a tunake je i Pepe i Kastio oko Bokun-a i MZ, na Bazenu je Ranko , Zutan i ekipa,
    a Humac na glavna vrata sa Pospisilom iz ul.Prvoborca br.214,
    sa kapom od frontina i dva fratella austrougarska, pokriven si sa svih banda, i Keko se prikljucio.
    Teletabis je na Suranj-u.
    Jedino ako vikara vikas, mozda
    skapulas da pasas liso!
    Preko Markata Ti ne basta, jerbo su i Orjenci obavjesteni ,.da Te
    osmotre, prije nego zamaknes kod sofera Bozidara, bez crvenog Stojadina. Cudo da nisi capio kaki pincgauer.

 6. "Zanimljivo je da struka(strukovnici)-ćuti"..jezici u grop..? Niko ne smije da prozbori" ( ka zaiiveni-inkartani)?

  Nemaju amin dozvolu- iz Centrale “kominterne DrPiSveto..sa/iz kotorskije buža i bužica…? Čime se čuva “integritet porodičnih veza”..mencovanih delikvenata..iz ovoga foja-napisa…?
  Dobro neko oserva-u pasani petak-na TV PRČ-filijala TV A1…da po Crnogorskim portalima-najčešće”/na/samareni” činbenici pišu..šireći “idologiju-blaćnja protivnika” koji pišu istinu-o “uspjesima”patrtija i koalicija na vlasti i okolo vlasti(računajući el par i poziciju i opoziciju)”…
  Što bi rekli neznaveni..”a,aa zato nema onije oguljova-prorežimskih portLaprdala”..poput Ratko Vidović+BJELADIN HUMAC+ Moj gad+Grujo _danculovina+Ranko BAZD en+Balsic+Basso pod poprugom+Pero gudinic..i ostala pestokupljavina..za reciklažu pripremljena …u uslovima pomanjaknja kontejnera”i nedjelotvornosti pacovmora..?!

  • Što ti oči kopa TV A1 doušniče Kotorski?
   Znam ja da bi ti više voljeo da gledaš Duška njoku i na istoj televiziji ali ti više ne može biti. Nema više ratova u Crnoj Gori sem vas otpalih gnjida sa Četničkih bradurina, koje će mo dobro isprskati otrovom i uništiti za sva vremena.
   Gledaj jole noćas Slavka, opusti se i uživaj.
   ŠPIJUNDARO ODRTA!

   • Što to sa Prčanja riče
    i nešto stalno čas riče čas viče
    Nit je beštija nit čeljade
    velike ga izgleda našle jade
    Crna Gora u Jevropu i NATO ode
    a stroncu na Prčanju to oči bode
    Mirnog sna on nema više
    veljesrpski projketi na otpad završiše
    Sa držalom od dikele po Kotoru on se kreće
    kukavice od njega nema veće
    Još sjekiru da na držalo nabije
    da hoda sigurnije
    Livor sa pasom nosit se ne smije
    jerbo će Sudije da mu dadnu godinu dvije
    Protiv Fronta nikad ništa ne zbori
    a i često se ruga Crnoj Gori
    Demokrate su mu isto tako slatke
    za ovo malo što bude njihove vladavine kratke
    Grbaljski četnici su mu mili
    iako su mu strica na Banjane ubili
    Petokraku i Tita je izdo
    zato mu mnogi sada vele pzdo
    I još bi mogo toga dosta
    no za sledeći put onda ništa ne osta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]