Iz arhiva Skala radija: Ponuda SDP-a koju Jokić teško može odbiti, a još teže prihvatiti (21/04/2019)

0

Ponuda SDP-a koju Jokić teško može odbiti, a još teže prihvatiti

Ponuda SDP-a koju Jokić teško može odbiti, a još teže prihvatiti

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Crne Gore je odlučno u stavu da ima više stavova kada je u pitanju politička kriza u opštini Kotor. Nakon podnošenja inicijative Kluba odbornika ove partije za smjenu predsjednika opštine Vladimira Jokića, krenule su salve uvreda i etiketiranja na račun SDP-a, prvenstveno od pripadnika Demokrata, koji se nijesu libili da saopšte kako su znali da su u redovima njihove koalicije izdajnici od prvoga dana i da je ovo što se dešava normalan slijed politike koja od starta nije bila iskrena prema njima. Uvredama su se pridruživali i pojedini akteri kotorske političke scene iz drugih partija, tražeći da SDP povuče inicijativu i ostane dosljedan opozicionom djelovanju na državnom nivou, slijedeći primjer zajedničkog učešća na protestima „Odupri se 97 000“.

Zanimljivo je da se pozivaju izdajnici da to više ne budu, a kad prestanu da budu, onda su dobrodošli u koaliciju u kojoj su od samog početka neiskreni. Zanimljiva konstrukcija političkih čimbenika koji bi po svaku cijenu da ostanu vlast, pa makar to bilo i sa onima koje očima ne mogu da gledaju. Ali, vlast je slast od koje nema veće, pa se oba oka mogu zatvoriti da ona ne iscuri i ne ode u nepovrat.

S druge strane imamo SDP, partiju koja za sebe kaže da je konzistentna u odbrani Crne Gore koju su, kako sami kažu, napravili, istina uz pomoć DPS-a i još nekih manjinskih partija koje su se utopile u njihovu programsku slojevitost. Nema veze što postojanost Crne Gore brane sa njenim negatorima, deklarisanim četnicima koji ne kriju da žele ujedinjenu Srbiju i na ovim našim prostorima. A ne bi zgorega bilo i da nam po malo zakorači i bratska Rusija. Opet se vraćamo na vlast. A vlast je strast koja može da proguta i sopstvenost u koju se suverenistička parija iz nekog drugog vremena zaklinjala. Danas to mogu možda da objasne samo svojim članovima, mada zasigurno ne svima.

Presjedništvo SDP-a, koje očigledno nije briga za Kotor, po već viđenom receptu moćnijih od sebe, donose odluku da ponude Demokratama prihvatljivo rješenje koje se kosi najdirektnije sa stavovima sopstvenog Opštinskog  odbora u drevnom gradu. Oni Jokiću nude da do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog referenduma sa pitanjem “da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”. To je, po njima, doprinos za prevalizaženje političke krize u Kotoru a ovog solomonskog rješenja su se sjetili u 5 do 12. Zato će ovo navodno rješenje, po svoj prilici, proći kao i onaj „veličanstveni“ skup pristalica Jokićeve lokalne uprave koji ga nijesu dali ni za živu glavu. I neće, dok ne ode!

Licemjerstvu tu nije kraj. Predsjedništvo SDP-a ističe da u cjelosti podržava osnovanost primjedbi OO SDP Kotor koji je uporno i javno iznosio poslednjih godinu i po dana. Predsjedništvo stranke poziva svoje odbornike u kotorskom parlamentu da u slučaju validnog prihvatanja ove ponude odustanu od glasanja za razrješenje Jokića na sjednici zakazanoj za 24. april i pruže mu još jednu šansu da „ispravi greške i štetu koju je učinio”.

Ovo je za rubriku „Vjerovali ili ne“. Donosiocima novopečenog prijedloga kao da nije važno što odbornici imaju integritet, svoje ime i prezime i ugled u svom gradu. Što nijesu napamet pokrenuli inicijativu za smjenu predsjedniku kome su odavno prestali da vjeruju. A on njima, svjedoci smo riječi njegovih iz prvog reda SO, nije nikada. Nijesu oni važni, niti više važi ono demokratsko dostignuće kojim se SDP nekada ponosila, da su opštinski odbori suvereni u svojim odlukama, naravno ukoliko one počivaju na argumentima i kvalitetu koji je od interesa za javnost.

A možda se iza cijele priče krije nešto drugo? Moguće da su na sceni razlozi koji se mogu naslutiti ali o kojima se, čekajući epilog, još ćuti. Možda?

Zanimljivo je da je Predsjedništvu SDP-a uzor za ovakvo djelovanje i nesvakidašnju ponudu bila, kako navode, hrabra pobjeda građana Bara i Žabljaka u odbrani svoje opštine od devastacije koju su, kao i u Kotoru, ministarstva odobrila. Zato su i oni odlučni da spriječe dalekosežne devastacije koje bi dogradnja operativne obale (Luže) za megakruzere napravila u zoni zaliva kao spomeniku kulture prve kategorije pod zaštitiom UNESKO-a. Pa ako već slijede uzor iz Bara i sa Žabljaka, logično je bilo očekivati da pokrenu svakodnevne građanske proteste i da do sezone oćeraju mrske kruzere iz Kotorskog zaliva. O dogradnji operativne obale da ne govorimo, jer se zla namjera tijelima brani. Za to imaju iskustva stečena na protestima u Podgorici, ukoliko nijesu bezrazložno obeshrabreni sve slabijom posjetom i uviđanjem građana da su obećanja organizatora „obećanja ludom radovanja“.

Predsjedništvo SDP-a nudi Jokiću izlaz iz ćorskokaka raspisivanjem referenduma sa pitanjem o kome građani Kotora moraju odlučiti neposredno. Dat je i rok do 23. aprila ove godine.

U ponudu koja vrvi od zanimljivosti prosto upada u oko ona koja slika Jokića kao predsjednika koji je krio sopstvene odluke i preuzimao nadležnosti  Skupštine opštine Kotor, odnosno odbornika koje je birao narod da odlučuje u njihovo ime. Jokiće je to sve radio, ali, ako prihvati referendum biće mu sve oprošteno. Pa nema veze što je zapošljavao mimo zakona, što nije inicirao niti jednu investiciju, što je trošio nemilice, što je……..

Postavlja se pitanje da li Predsjedništvo SDP-a zna da u Kotoru ništa ne funkcioniše? Da li zna da se ne može izvršiti ni jedna jedina isplata bez saglasnosti resornog ministarstva? Da li zna da je predsjednica URE i potpredsjednica opštine Ljiljana Popović Moškov podnijela ostavku i da je jasno kazala da njena odbornica neće učestvovati u radu SO? Ako zna, onda zna da najnovija ponuda iz arsenala partije koja ih je na istu temu lansirala nekoliko, neće proći i da je to samo još jedna predizborna priča za neko vrijeme koje neumitno dolazi.

Ono što će biti interesantno gledati je kako će na ovu ponudu Predsjedništva, koja je u suprotnosti sa inicijativom Kluba odbornika SDP-a, reagovati sami odbornici? Da li će prihvatiti da budu lutke na koncu koje igraju kako se konac pomjera, ili će zadržati svoje ime i dostojanstvo? Naravno, ukoliko sami svojom odlukom i snagom argumenata ne objasne svojim biračima da je najnoviji prijedlog Predsjedništva SDP-a Vladimiru Jokiću mudrost protiv koje zdrav razum jednostavno ne može.
Ko zna?

Zanimljivo je što će se dogoditi ako Jokić prihvati ponudu. Kako će Predsjedništvo SDP-a, ako građani potvrde potrebu dogradnje operativne obale, tada braniti svoje stavove za koje kaže da su od presudnog značaja za Kotor i njegove građane?

Vidjećemo sve u srijedu, 24. aprila tačno u podne. Tada će biti jasno da li ostaje Jokić ili parti a biće i jasnije da li će za njim i predsjednica SO Dragica Perović. Idu li svi na prijevremene izbore ili će doći do prekompozicije vlasti koja će nastaviti još godinu ipo.

A možda će biti i ono što se šušta, da će Demokrate sa pristalicama braniti ulaz u SO po svaku cijenu. Teško, ali kod nas moguće.

S. Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]