Iz arhiva Skala radija: Poziv elektronskim medijima da ne plaćaju visoke namete i po cijenu gašenja (28/03/2013)

0
Slavko Mandic

Skala radio ima stav.

Suprostavljala se svima, pa i vlastima ako je znala da je u pravu.

Pa i po cijenu sopstvenog gašenja.

https://radioskala.me/slavko-mandic-poziv-elektronskim-medijima-da-ne-placaju-visoke-namete-i-po-cijenu-gasenja/

Slavko Mandić: Poziv elektronskim medijima da ne plaćaju visoke namete i po cijenu gašenja

“Gašenje ili opstanak crnogorskih medija” tema je sjutrašnjeg okruglog stola koji zajednički organizuju Asocijacija komercijalnih emitera i Udruženje nezavisnih medija Crne Gore.

Sjutrašnji ozbiljni razgovori na Okruglom stolu treba da pruže odovore na nerealno visoke cijene Radio difuznog centra i Agencije za elektronske medije, posebno RDC-a jer je zaista postalo nepodnošljivo u ekonomskoj krizi da elektronski mediji, po pravilu oni koji proizvode program i bave se sopstvenom produkcijom budu kažnjeni visokim dažbinama, kazao je za Skala radio Slavko Mandić, predsjednik AKEM-a.

Prema njegovim riječima ocijenjeno je da je minut do dvanaest da se zajedničkim snagama pokuša odbranimo pravo na postojanje i rad u uslovima koje propisuju evropski standardi, rukovođeni činjenicom da su upravo mediji od posebnog interesa i značaja za svaku državu, pa i ovu našu koja se zaklinje u razvoj medijskog pluralizma.

Da li je zaista tako, država će morati da pokaže i dokaže u vremenu koje slijedi, jer će u protivnom na medijskoj sceni ostati nacionalni javni servis i po neki inostrani medij koji će kreirati javno mjenje po volji sopstvenih poslodavaca.

Pritisnuti bremenom tereta koji priiska nejaka finansijska leđa elektronskih medija od strane Radio difuznog centra i dijelom Agencije za elektronske medije, dovedeni smo, ne samo do krajnje granice izdržljivosti, već smo se umnogome spustili ispod nje.

Složena ekonomska situacija koja traje više godina, odrazila se snažno na rad elektronskih medija jer je marketinški kolač koji bi trebao da omogući makar preživljavanje emiterima sveden na krišku od koje se otkidaju mrvice za one čiji je posao da pravovremeno i istinito informišu javost 24 sata dnevno.

Ono od čega organizatori Okruglog stola neće odustati je činjenica da se cijene, koje su po njima vrlo visoke moraju značajno smanjati a utemeljenje za ovaj stav nalaze u smanjenju troškova RDC-a i AEM i na tome će insistirati, kazao je Mandić.

On je dodao da će lično pozvati sve medije da ne plaćaju dažbine dok se ne postigne sporazum, po cijenu gašenja.

“Bolje je da nas ugase nego da se ide ka sunovratu, pa ako hoće država da priča priču o pluralizmu, a da ga ne podržava, onda neka se ugase crnogorski mediji pa neka imaju Javni servis i par onih stranih koji će edukovati javno mjenje Crne Gore na način koji njima odgovara”, zaključio je Mandić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].