Iz arhiva Skala radija: Rade Ratković: Za funkciju vam je potrebna partijska knjižica, skupa garderoba i još skuplji mobilni telefon (20/11/2017)

0
Rade Ratković

Rade Ratković: Za funkciju vam je potrebna partijska knjižica, skupa garderoba i još skuplji mobilni telefon

Za funkciju vam je potrebna partijska knjižica, skupa garderoba i još skuplji mobilni telefon

Turizam i partijska knjižica koja obezbjeđuje rukovodeće mjesto, danas idu ruku pod ruku. Partije dijele kvote između koalicionih partnera, pa kome što pripadne. Niko ne traži profesionalce i one koji znaju. A i zašto bi, kad bi oni samo bili smetnja da vlast reallizuje obećano. Ali ne obećanje narodu, nego ono dato onima koji su poduprli njihov dolazak i udobna namještenja.

U našem društvu, kazao je prof. dr Rade Ratković, danas ne morate da budete stručnjak.

“Naprotiv, dovoljno je samo da izaberete stranu koja pobjeđuje. Da se uključite u njihove organe i da se lijepo obučete. Što skuplja garderoba, to bolje. Akt tašna skupa i najskuplji telefon, iako ne znate baš dobro da rukujete njime i da se držite te kvote plolitičke”, naveo je on.

“Oni koji znaju i koji su stručni u svom poslu nijesu konkurencija, jer odlučuje bolja pozicija u partiji, što mnogima odgovara. Naročito onima koji nijesu sposobni za zdravu utakmicu ili takmičenje po kvalitetu”, mišljenja je dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, gostujući u emisiji “U žiži” Skala radija.

“Na taj način sistem omogućava da se desi ono što je kazala majka moje drugarice, učiteljica u penziji iz Bijelog Polja kada je gledala neke događaje populističke kod nas. Kada je vidjela ko su prvaci, otvorila je prozor, osmotrila i gotovo nečujno prokomentarisala: spustile se planine, podigle se doline”, ispričao je Ratković.

“Po njegovom mišljenju ovom sistemu u Crnoj Gori su doline gore a planine dolje. To odgovarala toj inferiornoj partitokratskoj manjini. Oni su sad zauzeli busiju i diktiraju pravila igre. Kada se traže neke ozbiljnije promjene i u načinu izbora, odmah se svi ujedine, kako bi se zadržao status kvo. Neznanje u akciji vlada našim sistemom”, naveo je on.

Ratković je podsjetio na misao akademika Boška Gluščevića, koji je kazao da je to fenomen funkcionalne pameti.

“To znači da vidite čovjeka koji nema funkciju, skroman, fin, vaspitan, obrazovan, nije arogantan, a kada dođe na funkciju, kao da nije taj čovjek. Uhvati li se funkcije taj čovjek hoće da zna ekonomiju bolje od ekonomiste, medicinu bolje od doktora, fiziku bolje od fizičara”, kazao je on.

Takvi ljudi žive u nekom zamišljenom identitetu, po sistemu – funkcija mi ga daje i ja sam najbolji, zaključio je prof. dr Rade Ratković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]