Iz arhiva Skala radija: Raspodjela i po babu i po stričevima (11/12/2017)

0

Raspodjela i po babu i po stričevima

Raspodjela i po babu i po stričevima

Nastavlja se pohara¹ opštinskog budžeta.

Dijeli se novac i šakom i kapom podobnima.

Ovoga puta potpuno otvoreno novac građana Kotora dobile su one nevladine organizacije koje su podržale i bezrezervno podržavaju novu vlast.

Njima se vlast odužila pozamašnim sumama novca građana.

Takozava televizija Kotor, a sada nevladina organizacija, dobila je 12.573 eura, a portal Boka news 7.368.

Precizno izračunata suma do u euro  treba da pokaže ozbiljnost stručnog i kvalifikovanog tandema URA kombinatorike, koja je prepoznala nagrađene projekte, čiji je interes za stanovnike kotorske opštine nemjerljiv.

Ni manje ni više, 39.144 eura dobila je NVO “Eko centar Delfin”.

Na čelu ove organizacije je odbornica kotorskog DPS-a Ljilja Radunović.

Ona se istakla podrškom vladajućoj koaliciji u lokalnom parlamentu koja je ustala protiv Zakona o planiranju prostora Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Vlast je prijedlog zakona nazvala koruptivnim, upotrebljavajući i po neku vulgarnost koju koriste pojedini odbornici iz redova Demokrata.

I pored jasnog stava Kluba odbornika DPS-a da se o Zakonu ne raspravlja u lokalnom parlamentu, Radunovićeva je kazala da će ona podržati stavove vladajuće koalicije sa kojom, po ovom pitanju u potpunosti dijeli mišljenje.

To je ocijenila kao demokratski iskorak koji je dozvoljen u njenoj partiji, a kotorska vlast joj je javno zahvalila na javnoj podršci.

Tada verbalno, a ovoga puta i u kešu.

Lokalna vlast, tačnije URA varijanta, u čijim rukama je bila raspodjela 157.940 eura poslužila se još jednom podrškom odbornice DPS-a Ljilje Radunović.

Naime, davanjem pozamašnih skoro 40.000 eura nevladinoj organizaciji na čijem je čelu, makar zvanično, politički suprostavljena aktivistkinja bivše vlasti, ova sadašnja je imala namjeru da pokaže kako u njihovoj politici nema ni trunke revanšizma.

Traži se kvalitet, a kako je punuđeni projekat odbornice DPS-a bio najbolji, gomila novca građana ide u prave ruke.

Populizam koji samo kod naivnih može proći.

Drugo po redu zahvatanje ozbiljne sume novca, mada više od dva puta manje od Eko centra “Delfin” je NVO “Expeditio” sa 17.367 dobijenih eura.

Jedan od razloga je i podrška predsjedniku Jokiću kada je u pitanju Turski rt.

U nadmetanju za tu lokaciju nije uspio da prođe potpredsjednik kotorskih Demokrata, pa se prirodno predsjednik Jokić obrušio  na nove zakupce, a “Expeditio” na skrnavljenje svega i svačega.

Nagrađena je i njihova uloga u kazališnoj predstavi “Kotor o Kotoru“ u režiji koliko smo upoznati, DPS poštovaoca, profesora Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i direktora Fondacije Kotorskog pozorišta za djecu Petra Pejakovića.

Pozorišna predstava je imala konkretan rezultat i nije mali broj onih koji vjeruju da je presudno uticala na dobijanja tog jednog mandata koji je opoziciju doveo na vlast u Kotoru, a tadašnju vlast, izuzimajući SDP potpredsjednika Nedovića, poslao u opoziciju.

Slijede: NVO Naša akcija 6 139 eura, NVO Anima 4.963, NVO Meštar i furešta 6.041, NVO Luča 4.250, NVO Ante portas 7.908, NVO Računajte na nas 3.626, NVO Društvo prijatelja bokeške baštine 3.954, NVO Oporavak 7.735 eura.

Ukopno je podijeljeno novca za 12 projekata.

Bokeljskoj mornarici, Gradskoj muzici Kotor i Srpskom pjevačkom društvu Jedinstvo 1839 Kotor, tradicionalnim nevladinim organizacijama dodijeljeno je 31.588 eura.

Nije poznato, bar ne nama, koliko je koja od ovih NVO dobila pojedinačno.

Podsjetimo, ljetos je malo primijetno bilo davanje više desetina hiljada eura istaknutim partijskim aktivistima za navodni doprinos vraćanju autentičnosti kulture Kotora.

Tada nije bilo ovakve transparentnosti.

To su bili počeci vladanja pa je bilo moguće i po malo straha.

Danas ga više nema, jer je jasno da se ne mora doslovno poštovati zakonska regulativa Crne Gore, pa tako ni Odluka Upravne inspekcije, po kojoj, šefica raspodjele sredstava onima kojima je to uglavnom obaveza za minuli rad, nema pravo da stoluje na mjesto sekretarke Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Bez sumnje da su nešto novca dobile i NVO koje nijesu u sadejstvu sa finansijskim moćnim vlastima.

Ali, to samo govori da izuzetci potvrđuju pravilo.

Nevladinim organizacijama koje su ispale sa svih spiskova, a ozbiljnim programskim aktivnostima su pokazale smisao svoga postojanja i značaj od javnog interesa, saopšteno je da postoje i drugi opštinski fondovi iz kojih je moguće podržati njihov rad, kao što je, recimo fond za amaterizam.

Adio Mare, kazala bi pjesma, a vi koji ne razumijete trendove, ko vam je kriv.

Interesantno je da su ovakvu vrstu raspodjele podržali predstavnici Expeditia, NVO Kotor tv i NVO Boka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].