Iz arhiva Skala radija: Rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih (12/12/2018)

0
zatvoreni bazen u Škaljarima

Rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih

Rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih

Direkcija javnih radova je 21. novembra 2018. godine objavila javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ u Kotoru.

Radi se o drugoj fazi na koju se čeka već godinu, a koja bi trebala, objedinjena sa trećom, konačno da bude završena polovinom 2019. godine.

Međutim, sve je jasnije da od toga ništa neće biti, bar ne u predviđenim rokovima.

Tome doprinosi i Direkcija javnih radova raspisivanjem tendera koje nezadovoljni ponuđači konstantno obaraju.

Izgleda da će se to desiti i ovoga puta, jer je na sadržaj tenderske dokumentacije postavljeno ukupno 106 pitanja, a od strane Direkcije dato isto toliko odgovora.

Izvršeno je 13 izmjena tenderske dokumentacije.

Da li je ovakvo postupanje uvod i povod da potencijalni ponuđači ponovo ulože žalbu i obore tender?

Izmjena tenderske dokumentacije objavljena je 29.11.2018. godine kojom je prolongiran rok za predaju ponuda, tako da je ovom izmjenom, umjesto 14.12.2018. godine, koji je bio predviđen kao datum za predaju ponuda, sada on izmjenjen i rok za predaju ponuda je 28.12.2018. godine.

Prema ovoj izmjeni odluka o izboru će se donjeti tek negdje krajem januara ili februara, a možda čak i marta iduće godine.

Pokušali smo da dobijemo odgovor Direkcije, ali na naše telefonske pozive niko nije odgovarao.

Kotorani čekaju da se konačno neko udostoji i saopšti im zbog čega se ne završava bazen i zbog čega njihova djeca moraju autobusima svaki drugi dan na treninge i utakmice da putuju u Budvu?

Ćuti i lokalna uprava koja nije pokazala ni minimum interesovanja za prevazilaženja ovog problema.

Jer da jeste, danas bi radovi bili pri kraju i bazen bio rekonstruisan.

Doduše, njih više brine goli opstanak na vlasti, koji se, kako sad stvari stoje, ipak bliži kraju.

Upravo zbog nerada, nebrige, javašluka, bezakonja…

Ono što više nije kod Kotorana dilema je činjenica da je rekonstrukcija zatvorenog bazena u Škaljarima u rukama neodgovornih.

Da podsjetimo, što je Skala pisala 25. septembra 2018, nakon još jednog poništenog tendera:

Ruga li se neko s Kotorom, pitanje je građana ovog grada nakon saznanja da neće biti ništa od skorog nastavka radova na sanaciji zimskog bazena i da će nam đeca opet do ljeta sljedeće godine trenirati i igrati utakmice u bazenima Budve i Herceg Novog.

Da li je moguće da Direkcija za javne radove nema mehanizam, ili nema interesovanja da stvar pokrene sa mrtve tačke i učini dodatni napor da krenu radovi i zavše se u prvoj polovini naredne godine, kako je bilo obećano.

Ili je možda u pitanju namjerna opstrukcija i namjerna greška u tenderu kako bi se omogućila žalba nezadovoljnih u nadmetanju, pitaju se Kotorani, koji ne kriju razočarenje, ali ni ogorčenost.

Ovoga puta žalila se drugorangirana firma “Artik” iz Podgorice, i to gotovo u zadnju uru, na samom isteku roka.

Podsjećamo, za ovaj dugo očekivani posao raspisan je tender po hitnom postupku, na koji je izabran izvođač radova, firma “Neimar“.

Žalba je proslijeđena Komisiji za žalbe, što uveliko usložnjava i usporava početak posla, kazao je za Skala radio Zoran Pajović, upravnik zatvorenog bazena “Nikša Bućin“.

Sada ponovo slijedi izjašnjavanje Komisije na žalbu, odnosno da li je ona osnovana ili ne.

Ponovo vrijeme i ponovo odlaganje, kazao je rezignirano Pajović.

Po njegovim saznanjima firma koja se žalila na izbor izvođača je sestra firme “Erlang“, koja je izvodila prvu fazu radova na zatvorenom bazenu.

Više detalja Pajović u ovom trenutku nije u mogućnosti da kaže, jer je došlo do personalne promjene u Direkciji javnih radova.

Naime, direktor Almer Kalač je podnio ostavku.

Sada slijedi upoznavanje novog direktora sa problematikom, a to je opet vrijeme i odugovlačenja posla za koji je Kotor itekako zainteresovan.

Pajović je podsjetio na dugu proceduru žalbenog roka, koja je prošli put trajala šest mjeseci.

Tek nakon mirnog građanskog protesta ispred bazena, koji je održan 16. aprila ove godine uslijedio je odgovor dražavne komisije.

Odugovlačenjem se urušava i ono što je do sad urađeno u prvoj fazi na bazenu.

Kako je urađeno na žalost svjedoči foto dokumentacija iz koje se jasno vidi da već poslije nepunu godinu otpada malter unutra i spolja, a primjedbe su i na pjeskarenje.

Prva faza se već ruši, a za drugu ni u naznaci kada će početi.

Prisjetićemo se da je sanacija zatvorenog bazena “Nikša Bućin” u Kotoru počela je 21. marta i trebala je da traje narednih 120 dana.

Radilo se o prvoj fazi, a radovi su podrazumijevali kunstrukcionu sanaciju objekta koji u periodu njihovog izvođenja ne može biti u upotrebi.

Pajović je, podsjećamo, početkom septembra našem radiju saopštio da je prihvaćen izvođač radova, firma “Neimar“, koja je ponudila najbolju ponudu za konačnu sanaciju bazena.

Otvaranje najnovije ponude za izbor izvođača za rekonstrukciju zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ u Škaljarima bilo je predviđeno 3. jula ali, zbog administrativnih problema od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma koje je trebalo da izdaje nove licence kao jedan od uslova ponuđača da budu u dokumentaciji za izvođenje radova, ovaj posao je kasnio.

Postupak pribavljanja licenci je produžavan sa završnim rokom trećeg avgusta 2018. godine, kada je okončano prikupljanje i otvorene su ponude.

Tender je, kako i zakon odobrava, obavljen po hitnom postupku.

Vjerovalo se trada da će bazen zasjati u punom sjaju na proljeće.

Po tehničkoj dokumentaciji, rok je osam mjeseci, jer više ne postoji druga i treća faza kako je prvobitno bilo planirano, već je sada povećan budžet na 4,5 miliona eura.

To je bilo tada.

Danas je potpuno druga priča za koju niko ne zna kakav će biti epilog.

Ovo je sramota i neprihvatljivo je za Kotor i njegove stanovnike.

Postavićemo na kraju pitanje onima koji su odgovorni: Da li će se zacrvenjeti kada budu gledali u oči đeci koja svu zimu treba da putuju do Budve i Herceg Novog.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.