Iz arhiva Skala radija: S konja na magarca u kotorskom Kulturnom centru (21/03/2018)

0

S konja na magarca u kotorskom Kulturnom centru

S konja na magarca u kotorskom Kulturnom centru

Ko će da plati štetu koju je napravio Savjet Kulturnog centra Kotor, smjenjujući svjesno mimo zakona Miloša Dževerdanovića sa mjesta direktora ove ustanove?

Kako je moguće da su se prosvjetnim i pedagoškim radom bavili i još se bave nastavnik Dragiša Borović i prof. dr Darko Antović i koga oni mogu da nauče kad nijesu sebe, da se služe istinom i ne krše zakone ove države?

U sadejstvu sa čelnikom Savjeta Dušanom Davidović, promijenjen je Statut Centra, kako bi se omogućilo konkurisanje vjenčane kume predsjednika kotorske opštine Vladimira Jokića i tekst prilagodio uslovima njegove štićenice.

*****

Da bude nikad gore u Kulturnom centru “Nikola Đurković“ postarao se Savjet ove ustanove krajem aprila 2017. godine. Partijski poslušnici su odlučili da smijene dotadašnjeg uspješnog direktora Miloša Dževerdanovića i dovedu vjenčanu kumu predsjednika opštine Vladimira Jokića. Kako Dževerdanoviću nijesu mogli ništa da pronađu zbog čega bi ga smijenili, poslužili su se teorijom nezakonito postavljene vd sekretarke Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelene Vukasović, koja je tadašnjem direktoru kazala da je njegovo mjesto klizno i da je to on morao da zna dolazeći na tu odgovornu funkciju. Ona je insistirala da direktor mora što prije da se smijeni, ako već neće sam da podnese ostavku.

Tada na scenu stupa poslušnički tim Savjeta Centra u sastavu Dušan Davidović, predsjednik, prof. dr Darko Antović i nastavnik Dragiša Borović, članovi. Ostala dva člana nijesu bitna za priču. U tom trenutku član Savjeta iz redova zaposlenih nije bio ni izabran ali, ko još o zakonu brine. Važno je bilo da se istjera Miloš i dovede kuma moćnog kuma.

Tako i biva. Savjet po pravilu pojma nema o onome što radi, ali se od njega nije ni tražilo da nešto zna. Važno je da imaju ruke i da ih dižu revnosno kad se to zatraži. Drugih obaveza, osim urednog podizanja mjesečne naknade, nemaju.

Milošu Dževerdanoviću, kome su samo neđelju prije u neformalnom razgovoru odali priznanje za učinjeno u prethodnom periodu, članovi Savjeta pronalaze da ranije saziv Savjeta nije razmatrao izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kulturnog centra. Dokaz gluposti i nemoći istovremeno. Smjenjuju direktora zbog toga što prethodni Savjet nije zasijedao. Toj bizarnosti se i sud smijao i presudio u korist Dževerdanovića. Njemu će se svakako isplatiti naknada, a ko će štetu nadoknaditi Centru? Niko, jer nikoga nije briga. Postignut je cilj. Smijenjen je direktor i postavljena kuma. Pa neka košta koliko košta!

Rapsodija se nastavlja i dalje. Nakon skoro 8 mjeseci izašao je konkurs za mjesto direktora kulturnog centra “Nikola Đurković“. Prethodno je onaj isti Savjet sredio Statut Ustanove tako da može da konkuriše sadašnja nezakonito zaposlena vd direktorica.

Više nijesu potrebne četvorogodišnje studije za direktora/icu. Može i tri godine turizma. To je završila kuma Vladimira Jokića, predsjednika kotorske opštine. Pa red je valjda da joj se oda priznanje za rasipanje, prosipanje, dijeljenje podobnima novca i šakom i kapom. Za predstave sa nekoliko gledalaca, koncerte bez publike, književne i pjesničke večeri sa prisutnom rodbinom i šakom prijatelja partijskih po pravilu. To joj je hvala za budući Gradski hor koji će, po plakatu koji je bio istaknut u izlogu ispred Centra pjevati i svirati sve i svašta, za podjele a ne pobjede, za nazivanje kolektiva babama, uzimanje 10% od plate onima koji se ne plaše njene moćne čizme, za omalovažavanje pojedinih članova kolektiva i traženje ljekarskih uvjerenja kako bi se obračunala sa onima koji joj smetaju.

Pratićemo izbor i obavještavati javnost o svemu što će pokušati da sprovede Savjet. Već sada znamo da će konkurisati lica sa sjajnim CV. Nema sumnje da će članovi Savjeta pokušati sve da instaliraju dosadašnju vd na period od 4 godine. Poručujemo im da to neće biti tako lako, jer ćemo uraditi sve da bude izabran najbolji kandidat koji će znati i umjeti da vodi ovaj kolektiv stazama uspjeha a ne tragovima poniranja.

Uostalom, tridesetak dana će  brzo proći. Gledaćemo i slušati svi zajedno. Pa kome opanci, a kome obojci.

Slavko Mandić

konkurs za izbor direktora/ice

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]