Iz arhiva Skala radija: Sjaši Kurta da uzjaše Murta (6. septembar 2015.)

1
Luka Kotor A.D.

Iz arhiva Skala radija: Sjaši Kurta da uzjaše Murta (6.sep 2015.)

Sjaši Kurta da uzjaše Murta

Prije nešto više od mjesec dana digla se prašina oko smjene menadžmenta Luke Kotor AD.

Razloga je, po mišljenju onih koji odlučuju bilo na pretek. Na partijskim sastancima se analiziralo stanje i oštro kritikovalo rukovodstvo za brojne propuste ali i poslove zbog kojih je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo izviđaj. Pojedini članovi Izvršnog odbora DPS-a, koji su se, sada je već očito, borili za poziciju i dobar dodatni prihod na platu, bili su izuzetno glasni da je neophodno hitno uvesti nezavisnog revizora koji će “pročešljati“ poslovanje đe, po njihovim riječima nema čega nema. Na taj način je kupljena ulaznice za Odbor direktora. Poznata metodologija, samo je pitanje koliki vijek trajanja obezbjeđuje?

Trebalo je izabrati nove. Pored radikalnih, koji su se obezbijedili “stavom“ i “odlučnošću“, trebalo je izabrati čelnu ličnost. Izbor je pao na odbornicu DPS-a u kotorskoj SO i bankarku Prve bake koja više dana u sedmici radi u Podgorici.
Novi Odbor direktora Luke Kotor AD konačno je izabran  24. juna.2015. na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara. Stanislava Subotić je izabrana za predsjednicu, a članovi su Dejan Uskoković, Goran Grbović, Ivan Zogović i Jovo Bećir.
Slijede dani upoznavanja i uhodavanja u dodatni posao, jer je samo jedan član, Ivan Zogović stalno zaposlen u kompaniji. Ostalima je ovo honorar.

Uvažavajući činjenici da je Luka Kotor AD mjesecima bila predmet novinarske pažnje i da je objavljen veliki broj podataka i dokumenata, procijenio sam da su se stekli uslovi da pozovem predsjednicu Odbora direktora da bude gost jedsatne emisije “U žiži”, vodeći računa da je na programu neđeljom, kada je i predsjednica u Kotoru.

Na poslati e-mail nije bilo odgovora.

Uslijedio je novi, sa pitanjima na koja, iako smo se pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacija nijesmo dobili odgovor. Istina, dobili smo e-mail sljedeće sadržine:

Poštovani Slavko,

Razumijem i poštujem Vašu namjeru i želju da javnost našeg grada a i širu informišete na navedenu temu .

Istovremeno očekujem da i Vi mene razumijete i pokažete razumijevanje na način što će te strpljivo sačekati moj odgovor. Cijenim da privredno društvo kakva je Luka Kotor zahtijeva vrijeme za analizu, a isto tako naši sugrađani blagovremene i tačne informacije.

Kao predsjednik novoizabranog OD, nijesam još u mogućnosti da ponudim relevantne informacije kroz odgovore na pitanja kojim je razrađena tema interesovanja.

Moj stav vjerujem da dijele i ostali članovi OD, iz dva razloga.

–          Kratko je vrijeme, od izbora je proteklo 30 dana, da bi na valjan i kvalitetan način bili upoznati sa svim segmentima poslovanja, što bi omogućilo da o istom donesemo relevantne zakljućke,

–          Period preuzimanja dužnosti dešava se u mjesecu  avgustu, kada je u jeku sezona kruzing putovanja i kada se u Luci, u svakom pogledu realizuje največi obim poslovnih aktivnosti, u svim segmentima poslovanja.

U navedenim okolnostima, i aktivnosti članova novoizabranog OD u prvom mjesecu mandata usmjerene su na upoznavanje organizacionog i funkcionalnog poslovanja Luke, uz uključivanje u rješavanju tekućih pitanja na dnevnoj osnovi u svim situacijam kad se za to pokazuje potreba sve u cilju kako ne bi došlo do zastoja u poslovanju.

Takođe želim da istaknem da etički kodeks ne dopušta nikome od nas, da javnosti  plasiramo informacije koje se ne temelje na utvrđenim i potvrđenim činjenicama.

Nadam se da navedeno uvažavate kao razloge , za odlaganje, a ne odbijanje traženog razgovora.

Shvatajući Vaš  poziv kao  pruženu šansu da javnost upoznamo sa tačnim i provjerenim informacijama, iskreno se zahvaljujem, sa uvjerenjem da ćemo imati priliku da razgovaramo na navedene teme u narednom periodu.

S poštovanjem,

Stanislava Subotić

Potom smo u drugom dopisu predsjednici Odbora direktora Luke Kotor AD objasnili da naša pitanja ne zahtijevaju posebnu elaboraciju već koncizne i jasne odgovore na koje je jednostavno odgovoriti i nakon samo nekoliko dana od preuzimanja odgovorne funkcije.

Poštovana Stanislava,

Dobro sam razumio da je mjesec od kada ste stupili na mjesto predsjednice Odbora direktora Luke Kotor. To nije period kada ste mogli da sagledate ukupno poslovanje Luke Kotor AD, ali na neka pitanja ipak možete da odgovorite.

Kazao sam Vam da je opšti utisak da se ništa nije promijenilo od kada je novi Odbor zamijenio stari, ali dodajem da se zbog nekih razloga ne preduzima gotovo ništa.

Zbog toga sam želio da Vas pitam samo za ono na što Vi možete, uzimajući u obzir relativno kratko vrijeme od postavljenja, da odgovorite.

Pitanja koja sam Vam proslijedio ne zahtijevaju analizu već odgovor – da li ste preduzeli određene radnje zbog kojih je, u najvećem dijelu smijenjeno doskorašnje rukovodstvo.

Znam da je bilo kategorički rečeno, i to od strane pojediničnih  članova Odbora direktora (o čemu postoji tonski zapis), ali i većinskog vlasnika da će, odmah po preuzimanju funcije novi Odbor direktora uvesti nezavisnog revizora koji bi objektivno sagledao dosadašnje poslovanje. Pitanje je bilo da li će se to uraditi a ne da li ćete Vi vršiti reviziju.

Drugo pitanje je bilo vezano za izviđaj Specijalnog državnog tužioca. Potpuno je prirodno da Vas to interesuje, baš kao i građane Kotora i ne vidim razlog da Vam treba više od mjesec dana da pozovete Srecijalno tužilaštvo i pitate što se dešava za izviđajem. Ništa više od toga.

Vi ste gospođo Stanislava bankarka, pa je logično da Vam je bliska priča oko bankarskih  garancija i kako se one izdaju. Pitao sam Vas da li ste, (a za to ne treba više od mjesec dana), provjerili da li je bankarska garancija Montenegro Shorexu data u skladu sa zakonom.

Moguće je da nijeste stigli da se upoznate sa tenderskom dokumentacijom oko plutača, mada je to jako važno pitanje za normalno funkcionisanje Luke Kotor AD sa pozicije sigurnosti. Na tome insistiraju i kruzer kompanije.

Zašto odgovorni ljudi u kompaniji ne komuniciraju ili to loše rade sa predstavnicima kruzing kompanija, zbog čega su ove nezadovoljne i to javno saopštavaju putem mejl korespodencija sa pojedinim agencijama je izuzetno važno, jer to govori o kompaniji. Ni to pitanje ne zaslužuje preveliko angažovanje a zahtijeva hitnu reakciju menadžmenta.

Pitanje vezano za  finansije i davanje zajma Montenego Shorexu je iz domena Vaše struke.

Nije mi jasno što Vam znači rečenica: “Takođe želim da istaknem da etički kodeks ne dopušta nikome od nas, da javnosti plasiramo informacije koje se ne temelje na utvrđenim i potvrđenim činjenicama“. To od vas, odgovorno tvrdim ni u primisli nijesam tražio. Niti bi ikada.

Dakle, jasno je da nijesam pitao ništa što bi trebalo mnogo više vremena i pripreme. Tražio sam jednostavne odgovore na jednostavna  pitanja koja su važna isključivo u želji da javnost bude informisana pravilno i istinito i ništa više od toga.

Zato Vas molim da mi napišete kada možete da mi odgovorite na postavljena pitanja, razumijevajući da Vam treba još vremena za učešće u emisiji koja traje sat vremena.

Srdačan pozdrav

Slavko Mandić

Na ovaj e-mail nijesam dobio odgovor.

Priznajem da sam iznenađen jer sam od predsjednice Odbora direktora Stanislave Subotić tražio samo da mi potvrdi kada može da odgovori na postavljena pitanja. Za deset dana, dvadeset, mjesec. Naišao sam na ćutanje.
Tako je bilo dok je radio prethodni Odbor direktora i sadašnji Izvršni direktor Vasilije Kusovac. On sa Skala radijom nije želio da komunicira, nakon što smo, emitujući tonski zapis samo konstatovali da nije govorio istinu.
Kazali smo tada da ako on neće da komunicira sa nama, mi, radi javnosti hoćemo sa njim. To isto poručujem i Stanislavi Subotić i svima koji raspolažu državnom imovinom i opštinski su ili državni namještenici.

Slavko Mandić

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]