Iz arhiva Skala radija: Sportska dvorana u Škaljarima tužno ćuti (4. jul 2013.)

3
gradilište na današnji dan

Skala radio je otvoreno govorio o problemima koji tište građane Kotora.

Govori i danas i poručuje privremenim vlastima, od kojih su bar polovina postavljeni mimo zakona da im neće praštati greške koje dnevno čine.

Nije ni onima prije njih, koje su zamijenili puni obećanja.

Od toga je ostala samo ona poslovica: Obećanje, ludom radovanje!

http://radioskala.me/2013/07/04/sportska-dvorana-u-skaljarima-tuzno-cuti/

Sportska dvorana u Škaljarima tužno ćuti

Do prije nekoliko dana čula se buka pojedinaca koji su nešto čeprkali na gradilištu buduće sportske dvorane u Škaljarima. Nekoliko dana već, mirno je i dobro je u Rakitama.

Da nema lajanja pasa lutalica i turiranja motora automobila i dvotočkaša za koje nikoga od odgovornih nije  stalo, još bi se i zaspati moglo ranije. Pa ipak, nema kobri koje su popravljale greške na gradilištu i stvarale neizdržljivu buku ranom zorom, zbog koje su se stanovnici Rakita spremali da pišu gradonačelnici i zamole je da povuče dozvolu za gradnju u ljetnjim mjesecima.

Ručni rad, kako popularno nazivaju mukotrpan građevisnki posao nekolicine vrijednih na sportskoj dvorani jeste kreativan jer je rukom rađena svaka stopa, svaki pedalj. Bez pomagala savremene građevinske tehnologije osim u rijetkim trenutcima kada su se izlivale ploče i stubovi i postavljale poprečne metalne gredice. Vrijedni dvojac najčešće, a najviše šesterac bez kormilara danima su na objektu. Nešto rade, a to što urade vidi se nakon nekoliko sedmica kao kad vezilja veze pa naveze još jedan mali redak.

Nije zgorega da se podsjetimo.

Izgradnja sporske dvorane u Škaljarima počela je 17. maja 2010. godine.

Izvođenje radova je dobilo Građevinsko preduzeće “Lipa” sa Cetinja sa kooperantima, a vrijednost investicije je oko 8 miliona eura. Sportska hala će imati 2,5 hiljada mjesta, a prvobitno je bilo je predviđeno da bude završena 17 maja 2011. godine.

Umjesto svečanog otvaranja na predviđeni datum otvaranja gradilište je obišla delegacija, o čemu svjedoči fotografija objavljena na lokalnom javnom servisu na kojoj su zadovoljna lica Borislava Kašćelana, lokalnog čelnika DPS-a i Direktora tada Zavoda za rehabilitaciju lica sa poremećajem sluha i govora, tadašnjeg predsjednika SO Kotor Nikole Konjevića, Jova Suđića, Željka Avramovića, Tonća Brkanovića, Mira Braića i nepoznatog lica.

Delegacija je između ostalog zaključila da se radovi izvode kvalitetno i da realizacija ovog projekta ne dolazi u pitanje.

Bili smo svjedoci da su, samo dan nakon posjete delegacije radovi prekinuti, a razloge nijesmo uspjeli da saznamo ni do današnjeg dana. Nastavljeni su kasnije istim tempom, što će reći ruka ruci kao što se radilo u srednjem vijeku.

Na pitanje zbog čega kasne radovi, Kašćelan je Skala radiju kazao da su radovi u direktnoj vezi sa obezbjeđivanjem finansijskih sredstava.

Provjerili smo da li lokalna uprava uredno isplaćuje svoje obaveze i dobili potvrdan odgovor. Država takođe.

Nakon godinu i nešto više, tačnije 28. novembra pitali smo Borislava Kašćelana, direktor Resursnog centra u Kotoru (ranije Zavoda za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora) koji je investitor pomenutog projekta, kada će se postaviti krovna konstrukcija za koja su obezbijeđena sredstva, kako bi se moglo raditi i po lošim vremenskim uslovima, na što nam je on kazao da će krov biti postavljen do decembra 2012. godine.

Uz pompu i slavljeničko raspoloženje postavljene su 31. maja ove godine poprečne željezne ili čelične grede za krovnu konstrukciju i tu se stalo. Zašto, teško je naći odgovor jer se u prduzeću Lipa d.o.o. na telefon 041 232 250 niko ne javlja. Drugih brojeva nemamo, ali imamo saznanje iz pouzdanih izvora bliskih Skala radiju da je ovo preduzeće u velikim problemima.

Oko izgradnje sportske dvorane niko se ne oglašava. Osim zvanično datog obećanja Borislava Kašćelana da će sportska dvorana u Škaljarima biti završena do kraja iduće godine, niko živi pa ni on sam ne vjeruje.

Naglašena ljutnja drugova koji su odgovorni za izgradnju sportske dvorane na pisanje Skala radija nema nikakvo opravdanje. Građani Kotora su itekako zaiteresovani da se radovi završe i da dobiju konačno dvoranu koja bi, pored sportskih sadržaja omogućila organizovanje zabavnih i kulturnih manifestacija.

Treba podsjetiti da se Kotor, Dubrovnik i Mostar kandiduju za Mediteranske igre 2021. godine.

Sportska dvorana u Kotoru jedan je od uslova dobijanja igara koje bi za čitav region bile od višestrukog značaja.

Da li će do tada ručni rad biti završen, ostaje da se vidi.

Do tada Skala radio postavlja pitanje predstavniku investitora i svih drugih odgovornih:

  1. Da li radove više izvodi Lipa d.o.o. iz Cetinja i ako ne zašto o tome nijesu obavijestili javnost    iz čijih se sredstava finansira izgradnja objekta?
  2. Kolika je procjena izvedenih radova do sada?
  3. Kada će se pokriti gradilište i da li su za to obezbijeđena sredstva?
  4. Da li će neko odgovarati zbog silnih prekoračenja?

3 KOMENTARI

  1. Posto Gospodar sad pred kampanju ide obilazi gradilista i fabrike,kako ga niko ne dovede kad je bio u nas grad da ga snime i da da izjavu kako je zadovoljan gradnjomdvorane i bazena????

  2. DRAGA SKALO,BOLJE BI TI BILO DA OVO “ČEKANJE”-ODLOŽIŠ NA DVIJE GODINE..I DA STRPLJIVIM RADOM DOČEKAŠ NEKE TAMO 21 GODINE MEDITERANSKE IGRE U KOTORU-KOJI ZA TE SVRHE I DOGRAĐUJE PLIVAJUĆI BAZEN-UZ POTPORU MINISTARSTVA ŠPORTA,PLIVANJA I RONJENJA ISPOD KRIVOG MOSTA…?

  3. muk i tajac-predizborni jadac-u duši i gu..onega škaljarina..koki čćeka halu…da se u njoj poigraju tamo oni- asini i bovi…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].