Iz arhiva Skala radija: Sud poništio rješenje o izboru Marije Bernard na mjesto direktorice kotorskog Kulturnog centra (15/10/2018)

1
Tatjana Miljenović i Marija Čolpa Sarap nijesu krile zadovoljstvo donesenom presudom

Sud poništio rješenje o izboru Marije Bernard na mjesto direktorice kotorskog Kulturnog centra

Sudija Osnovnog suda u Kotoru mr Veljko Bulatović je, na današnjem ročištu, donio presudu kojom se poništava izbor Marije Bernard na mjesto poslovne direktorice JU Kulturni centar “Nikola Đurković“ Kotor.

Sudija Bulatović je obavezao kotorski Kulturni centar da ponovo izvši izbor između kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Pravni zastupnik Tatjane Miljenović i Marije Čolpe Sarap Mitar Milović je kazao da se iz dostavljene dokumentacije, koja sada predstavlja dosije Marije Bernard, izabrane kandidatkinje na mjesto direktorice ove Javne ustanove, ne može utvrditi radno iskustvo, odnosno godine radnog staža jer su predate samo fotokopije stranica  iz kojih se to ne može utvrditi.

On je kazao da se bez dokaza o godinama radnog staža ne može provjeriti ni vjerodostojnost potvrde o radnom iskustvu, za koju je, u prethodnom ročištu utvrđeno da je dodata dokumentaciji Bernard naknadno na nezakonit način, kada su prijave kandidatkinja već bile otvorene.

Konstatovano je da je Marija Bernard završila trogodišnje bečelor studije na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru 3. septembra 2014. godine a ne, kako je kazala u iskazu tokom 2012. godine. To znači da ona nije mogla imati pet godina radnog iskustva. Nedostavljanje radne knjižice, odnosno onog dijela iz kojega se jasno vide godine radnog staža, dokumentaciju čini nepotpunom pa je Savjet kotorskog Kulturnog centra, shodno Statutu ove javne ustanove prijavu morao odbaciti i o njoj nije trebao raspravljati.

Advokat Kulturnog Centra Damir Rebronja je kazao da su tačni navodi da su dostavljene četiri prve strane radne knjižice, ali da kandidatkinja nije mogla da zna što treba da se kopira i preda uz prijavu za konkurs.

On je sa sobom donio knjižicu na uvid, ali se o tome niko nije izjašnjavao.

Podsjetićemo da je na prethodnom ročištu, koje je održano 05. oktobra. 2018. godine sudija mr Veljko Bulatović upozorio predsjednika Savjeta Kulturnog centra “Nikola Đurković“ Dušana Davidovića da će nakon ročišta spisi predmeta biti dostavljeni Osnovnom državnom tužiocu u Kotoru, jer po njegovoj ocjeni svjedok pruža lažni iskaz.

Tada je sudija Bulatović saslušao 9 svjedoka sa ciljem dobijanja kompletne slike o dešavanjima tokom izbora čelnog čovjeka kotorskog Kulturnog centra.

Kotorski Kulturni centar se može žaliti na ovo rješenje u roku od 8 dana od dobijanja presude Višem sudu u Podgorici.

Marija Bernard, koja je još uvijek vd direktorice Centra mimo zakona, jer je Savjet morao imenovati drugog vršioca dužnosti iz redova kolektiva dok se ne završi izbor, od prošlog ročišta je na bolovanju.

Marija Bernard je vjenčana kuma predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića.

Pretpostavlja se da je Savjet dobio nalog da je, kako zna i umije, postavi za direktoricu.

Sa takvom odlukom se ipak nijesu slagali svi članovi Savjeta, poput prof. dr Darka Antovića koji je bio protiv i uzdržane članice kolektiva Vanje Brguljan.

1 KOMENTAR

  1. Ne znam što ovo znači Skali jer je poznato da ta presuda još nije postala pravosnažna ?Prijava sudije DD je odbijena iako po zakonu kada sud posumlja da se radi o lažnom svjedocenju prijavi sumnju tužilaštvu….ovo iz razloga jer i neprijavljivanje je krivicno djelo…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]