Iz arhiva Skala radija: Sumnjivo lice (18/08/2017)

1
saobraćajni kolaps u Kotoru

Sumnjivo lice

Na pitanje da li je Vladimir Jokić, čelnik kotorskih Demokrata prekšio zakon ili ne, nema odgovora. Ćuti i on, njegov govorljivi i glagoljivi vrhovnik, ali i partijski drugovi, koji su najglasniji kada treba napadati sve i svakoga.

A pitanje je jednostavno: da li je Vladimir Jokić, u vrijeme kad je bio na odborničkoj listi Demokrata u Kotoru i kad je izabran na mjesto predsjednika opštine imao dvojno državljanstvo – srpsko i crnogorsko? Još je jednostavniji odgovor. Zaokruži se DA ili NE. I tu je kraj priče.

Međutim, izgleda da sve nije tako jednostavno kao što izgleda. Ako Jokić zaokruži NE, to znači da nije imao dvojno državljanstvo. To ga amnestira od cijele priče. Ali, što se dešava ako tužilaštvo ustanovi da to baš i nije tako? Kreće proces, a to znači da će se tada morati ustanoviti da li laže koza ili rog. Kazna koja može da uslijedi nije političke prirode. Ona ima spuški karakter.

Ako pak zaokruži DA, onda je sve jasno. To bi u isto vrijeme bilo priznanje koje bi značilo automatsko potiranje vršenja čelne funkcije u kotorskoj opštini. Jokić bi morao biti brisan iz biračkog spiska, jer nije crnogorski državljanin pa samim tim, po našem zakonu nije mogao da bude izabran na javnu funkciju. Na taj način prestala bi mu funkcija predsjednika opštine Kotor po sili zakona.

Ono što je još nejasno je, da li to znači i poništavanje svih odluka koji je ovaj mladi kadrovik Demokrata donio za vrijeme trajanja vlasti koju je obnašao?
Time če se baviti neko drugi.

Ono što je sada više nego jasno,Vladimir Jokiće je zaokružio i DA i NE. Što će zaokružiti crnogorsko tužilaštvo, znaćemo u vremenu koje je pred nama.

Dok se čega pravno rješenje čitave zavrzlame, zanimljivo je slušati nemušte odbrane prijatelja i partijskih čimbenika Vladimira Jokića. Čućete najčešće: Pa što? Koliko ih samo u Crnoj Gori ima sa dva ili više državljanstava. Da ko nije zbog toga odgovarao? Ovo je politički progon i ništa drugo. Naravno, tu je i nezaobilazna floskula da je ovo još jedan udar na Srbe i srpsku nejač u Crnoj Gori.

Nema niti jednoga koji će da kaže da je ovo priča koju treba da ispitaju pravosudni organi naše države i da će se te odluke poštovati. Nema ni onih koji će da osude svako kršenje zakona, pa i ako dolazi iz redova njihovih političkih prijatelja.

Njihova priča bi izgledala ovako: Jokić nije kriv što je prekršio zakon, zbog toga što su zakon kršili oni zlotvori prije njega, koje po svaku cijenu treba ostraniti, (za sada samo) iz političkog života Crne Gore. Onda ide obavezno red koji govori o ogranku organizovane kriminalne grupe, pa red o poltronima i ulizicama, medijima iz podzemlja i niz drugih etiketa koje mlade Demokrate onako “čojski“ prilijepe onima sa kojima se ne slažu.

Sjetimo se da su Demokrate došle da sve pozlate. U Kotoru sa samo 5 mandata, od 17 koliko je potrebno za većinu.
Upravo je Jokić govorio da neće biti nikakvih političkih progona. Ježio se pri nečijoj pomisli da bi moglo da uslijedi partijsko punjenje, još od ranije pretrpane lokalne uprave. Govorio je da oni neće biti poput prethodne vlasti koja je svašta činjela. Bilo je obećanja za koje je tada jedino Jokić i okruženje oko njega znalo da od toga nema ništa. Zakleo se da će za korupciju imati nultu toleranciju. Vjerovatno tada nije znao da će izdati poslovni prostor u prizemlju kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, po svoj prilici mimo zakona.

Jokić je sjeo u fotelju prvog čovjeka Kotora, a sa njim i svi njegovi. Uglavnom mimo zakona, kako je utvrdila Upravna inspekcija.

I opet odbrana da su to isto radili i prethodnici.

A što je sa obećanjem da će oni biti drugačiji. Zna Jokić i njegovi ideološki podupirači DF, SDP, URA, uz manjinsku podršku SNP-a za onu narodnu “Obećanje, ludom radovanje“.

Slavko Mandić

1 KOMENTAR

  1. I sto je sud konacno utvrdio iz one lazne potvrde koju je poslao onaj brat iz Morinja, trenutno u SNS stranku od Vucica.?? Zna li se ta sudska odluka??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]