Iz arhiva Skala radija: U Kotoru oko 1.000 nelegalno izgrađenih objekata (29/07/2012)

0

Kotor

Koga ćete, kravataši dovesti iz centrale svoje partije da dobije rukovodeću poziciju da ovo ispita?

https://radioskala.me/u-kotoru-oko-1-000-nelegalno-izgradenih-objekata/

U Kotoru oko 1.000 nelegalno izgrađenih objekata (29/07/2012)

U Kotoru je evidentirano oko 1.000 nelegalno izgrađenih objekata, kaže gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Prema podacima Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije, na području opštine Kotor oporezovano je 20.500 objekata u vlasništvu fizičkih lica i oko 300 objekata u vlasništvu pravnih lica.

Posebno napominjem da je Zakonom o uređenju prostora i izgradnju objekata propisano da inspekcijski nadzor u oblasti izgradnje objekata vrši inspektor za građevinarstvo, odnosno inspektor zaštite prostora pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, te ovaj državni organ raspolaže tačnim podacima o broju nelegalno izgrađenih objekata na području svih opština.

– U zaštićenim zonama i na trasama saobraćajnica u ovom gradu – kaže gospođa Ćatović, ima 10 objekata.

Inače, cijena naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u opštini Kotor određena je po zonama i kreće se u rasponu od 55,70 eura/m² u zoni V do 222,60 eura/m² u ekstra-zoni.

Ukupan planirani prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 2012. godinu po svim osnovama iznosi 5.840.000 eura.

Inače, nacrt Zakona o legalizaciji neformalnih objekata bio je više puta tema javno održanih okruglih stolova po programu javne rasprave Ministarstva održivog razvoja i turizma, a u Kotoru je okrugli sto na ovu temu, uz prisustvo građana i stručne javnosti, održan 28. marta ove godine, o čemu su mediji dali detaljan izvještaj iznoseći i stavove prisutnih građana.

Opština Kotor je resornom Ministarstvu dostavila izjašnjenje sa nizom primjedbi na nacrt Zakona o legalizaciji neformalnih objekata, posebno u dijelu koji se odnosi na obavezu definisanja neformalnog objekta u odnosu na mogućnost uklopivosti u planove višeg reda, kao i na obavezu definisanja neformalnog objekta osnovnog stanovanja površine do 500m2, posebno u pravcu prevashodne legalizacije objekata osnovnog stanovanja za građane kojima je potrebno obezbijediti odloženo plaćanje komunalija u periodu do 10 godina (radi se o objektima površine do 500m2 sa najviše četiri zasebne stambene jedinice).

Mišljenja smo da investitorima koji su izgradili objekte većih površina i koje nije moguće uklopiti u plansku dokumentaciju sa aspekta planova višeg reda ne treba obezbijediti benefite na isti način kao građanima koji izgradnjom objekta rješavaju stambeno pitanje – kaže Maja Ćatović za podgoričku Pobjedu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].