Iz arhiva Skala radija: U Rakitama je juče falila samo košulja, zastava i jabuka na jarbolu (31/05/2013)

0

U Rakitama je juče falila samo košulja, zastava i jabuka na jarbolu

U Rakitama je juče falila samo košulja, zastava i jabuka na jarbolu

Tradicija postavljanja krovne konstrukcije u Crnoj Gori juče je izostala na puževom gradilištu u Rakitama.

Dovoljan motiv nije bio ni jubilej 200 godina od ujedinjenja Crne Gore i Boke Kotorske.

A trebalo je postaviti nacionalnu zastavu, bijelu košulju i pobosti jabuku na vrh jarbola. Za napredak i sreću. Nažalost, investitor se od prevelike rabote i zauzetosti oko ove investicije, predviđene da bude gotova 17. maja 2011. godine nije mogao sjetiti svih pojedinosti. Ponajmanje zahtjeva koji nameće tradicija.

Ako nije moglo u decembru, kada je bilo najavljeno i za kada su bila obezbijeđena finansijska sredstva, profili za krovnu konstrukciju buduće sportske dvorane konačno su stigli u Rakite. Nekoliko radnika juče je udarnički radilo i uz pomoć dizalice preduzeća Briv počelo je montiranje metalne krovne konstrukcije. Postavljeno je pet redova poprečnih profila, što se, s obzirom na dosadašnju dinamiku izvođenja radova na ovom objektu može smatrati velikim uspjehom.

Jutros, svjedoci smo zajedno sa znatiželjnim građanima Škaljara koji bi da se posao završi što prije, dva, tri radnika na vrhu gledaju u nebo. Kiša ometa radove. Ometalo je i lijepo vrijeme. Kako saznajemo, izvođač radova, cetinjsko preduzeće “Lipa” ne stoji baš najbolje. Finansijski problemi u vremenu krize ne daju nikakvu garanciju da će se posao završiti do 2014. godine. Obećanje, ludom radovanje, kaže poslovica. Bilo ih je na pretek a kad je u pitanju sportska dvorana ni jedno nije ispoštovano.

Koliko je urađeno do sada, pitali smo ljude od struke koji su željeli da ostanu anonimni. Kazali su nam da se možda radi od oko 30-ak posto radova, i to onih jednostavnijih koji su završeni. Kada budu gotovi grubi građevinski radovi, tek onda predstoji ozbiljan posao i značajnija ulaganja. Ovim tempom, dobro je ako se sportska dvorana završi i do 2021. godine jer su se, za tu godinu Kotor, Dubrovnik i Mostar kandidovali za Mediteranske igre.

Kotorani i dalje tvrde da je sportska dvorana jedinstvena u čitavom svijetu i da će biti unikat, jer je to klasičan primjer kako je tako veliki objekat ustvari pravi ručni rad.

Od tri do šest radnika obavljaju radove građevinske operative, prkoseći na taj način uspješno savremenim tehnološkim procesima.

Podsjetićemo da sportska hala treba da ima 2,5 hiljade mjesta, što je dosta za čitavu Boku Kotorsku a ne samo za Kotor. Primjer je plivački bazen koji ima kapacitet od hiljadu sjedišta i jedva se napuni kada su neke važne utakmice.

Ostaje pitanje da li je Kotoru trebala ovakva betonska skalamerija u srcu naseljenog mjesta u Škaljarima, bez parking prostora koji je i sada deficitaran. Radi se svakako o nečijim megalomanskim apetitima jer je bio potreban spomenik težek ni manje ali zato možda više od 8 miliona eura.

Možda je vrijeme već sad da se vidi da li se nešto može uraditi da se bar dio objekta prenamijeni u neke druge svrhe. Za pametnu ideju nije kasno. Kakva je ova, vidimo i sami.

Kako dalje?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].