Iz arhiva Skala radija: Vrela zima u srcima vladajuće koalicije (30. jul 2013.)

0
Kotor

Kravataši, evo vam još malo materijala da bolje napadate Skalu.

Džabe vam je sve.

Trajaćete koliko i mački muž!

http://radioskala.me/2013/07/30/vrela-zima-u-srcima-vladajuce-koalicije/

Vrela zima u srcima vladajuće koalicije

Vrelo ljeto zagrijalo je do usijanja i našu političku svakidašnjicu. Sve snažnije turbulencije unutar vladajuće koalicije nagovještavaju moguće prijevremene parlamentarne izbore. Pitanja ima mnogo, ali se čini da su i odgovori ovoga puta jasniji. Da li je Socijdemokratska partije osjetila neku narastajuću snagu s kojom može pred narod sa pričom da je božije proviđenje poslato za spas od mogućeg posrnuća, ili je to samo pokušaj da David kaže Golijatu da je dosta više, da se moraju zasukati rukavi, zahvaliti jednom broju samoljubaca i euroljubaca i konačno razgrnuti paučina koju su moćnici pleli da bi se u njoj bezbijedno sklanjali kad zagusti? Pitanje je što je od toga na prvom mjestu kao razlog za neslaganje?

Teško je vjerovati da su se baš sada Socijademokrate principijelno opredijelile da ne podrže rebalans budžeta, stavljajući interes građana u prvi plan, a više od deceniju problem Kombinata aluminijuma slušaju u vladinim foteljama njihovi ministri, ne dižući previše prašinu, ostajući tako sve  vrijeme u vlasti sa kojom se u mnogo čemu nijesu slagali.  Zašto nijesu srušili Vladu i pokazali da im nije do vladanja? Moguće je odgovoriti iz više uglova. Neću se svima baviti ali ću izabrati dva koja mi se čine najprirodnija. Prvi je ugao, kako bi najbolje narod kazao slast koju tvori vlast. I tu nema potrebe za objašnjenjem. Drugi je pak značajno složeniji. Odnosi se na strategiju kojom SDP nastoji da poveća svoje biračko tijelo i tako na mogućim prijevremenim izborima poboljša svoju političku poziciju i obezbijedi povoljniju startnu poziciju za eventualne koalicione pregovore.

Tu je naravno i pokušaj otklona od DPS-a, ali je cilj opet isti. Ostvariti više mandata i značajnije uticati u sprovođenju vlasti. Tim prije što je lider SDP-a Ranko Krivokapić jasno kazao da u opoziciji nema partnera i tako poručio svima da je DPS koalicioni partner za sva vremena.

Naravno, postoji i priča DPS-a kojoj sve više smetaju izleti manjeg koalicionog partnera. Čini se čak da su i potpuno spremni, naravo kada sami ocijene da treba, da idu na prijevremene izbore, svjesni težine političkog i posebno ekonomskog momenta. Njihovi argumenti nijesu bez pokrića, jer ne treba zaboraviti da se radi o moćnoj mašineriji koja rijetko što prepušta slučaju. Bez obzira na to, svima je postalo jasno da pojedini DPS moćnici direktno ugrožavaju našu državu i da konačno moraju da napuste lagodne pozicije koje su im omogućile da narod od sopstvene nabreklosti više i ne primjećuju. Ima ih na državnom nivou ali ništa manje i na lokalnom đe izigravaju šerife iz vremena divljeg zapada. I jednima i drugima treba da se pozabave institucije sistema, pa ako su čisti, eto prilike da budu još čistiji. U tu bijelu put pojedinaca ipak malo ko, do njih samih vjeruje.

Kao što je teško vjerovati da DPS može u koaliciju sa nekom drugom partijom, bez obzira na razne kalkulacije i medijske špekulacije, postavlja se pitanje čemu onda uopšte služe mogući izbori? Da SDP dobije dva – tri odbornika više pa da uzmu još jedno ministarsko mjesto, ili da podrže manjinsku vladu pa tako učine trajnu političku nestabilnost nepotrebno prisutnu u susret naporima da budemo članica NATO alijanse i Evropske unije.

Kombinat aluminijuma, Elektroprivreda i rebalans budžeta treba shvatiti kao razlog, ali ne i uzrok mogućeg privremenog raspada koalicije u kojoj Vlada čak može ostati na istim pozicijama. Razlog da se pokrene priča o ideološkoj različitosti koja je dovela do definitivne odluke da su jedni za narod a drugi makar dovoljno nijesu.

Ne treba pritom zaboraviti da DPS ima rejting koji je stabilno visok, bez obzira na snažna obrušavanja na njega sa svih strana. SDP to ipak nema i moraće da dokaže svoju stvarnu snagu na državnom nivou. Ali ako sruši vlast na državnom, moraće to isto da uradi i na loklnim nivoima. To je jedino principijelno. Sve ostalo je samo šarena laža.

Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].