Iz arhiva Skala radija: Zašto dobro, kada može loše (19. sep. 2013.)

0
sve veći broj turista u Kotoru

Na probleme u kotorskoj opštini Skala radio je otvoreno ukazivao.

Tražio je odgovore i obavještavao javnost.

To je najčešće urodilo plodom, pa smo često imali priliku da se uvjerimo kako sve može da se riješi kada se javno progovori.

Nastavićemo i dalje istim tempom, pa kome obojci, a kome opanci.

http://radioskala.me/2013/09/19/zasto-dobro-kada-moze-lose/

Zašto dobro, kada može loše

Turistička organizacija Kotor se, u cilju suzbijanja velikih problema prošlih godina oko prijave boravka stranaca i administrativnih procedura, od ovoga ljeta priključila pilot projektu Elektronske prijave boravka stranaca u kome su još opštine Tivat, Bar i Budva.

Prijava je počela krajem maja i trajala je do 25. avgusta, a onda je obustavljena.

Za razloge, Skala radio je pitao Mirzu Krcića, direktora kotorske Turističke organizacije.

Uz saglasnost Ministarstva Unutrašnjih poslova i Ministarstva turizma ovaj posao išao je u najboljem redu, da bi pred kraj avgusta, od Sektora za pogranične poslove, migracije i strance MUP-a Turistička organizacija dobila dopis o prestanku prijave boravka stranaca dok se ne promijeni Zakon o prijavi boravišta i prebivališta, podsjetio je Krcić.

Na svu sreću, kazao je on, sezona je u tom trenutku bila pri kraju, ali je ipak prestanak prijave izazvao probleme, kako turistima tako i Turističkoj organizaciji, kojoj preostaje da sačeka promjenu zakona.

Novim zakonom, koji je u najavi će se predvidjeti mjesta gdje će se obavljati prijava boravka na teritoriji cijele Crne Gore i ovaj problem se mora riješiti na nivou države, a ne samo parcijalno u pojedinim opštinama, kazao je  Krcić.

On je podsjetio da je Turistička organizacija Kotor izrazila volju da preuzme dio poslova koji su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i tako olakša jednima i drugima i ubrza proceduru, ali ih je u tome onemogućio dopis o prestanku aktivnosti do donošenja novog zakona.

Krcić vjeruje da će spremno dočekati narednu tursitičku sezonu sa novim zakonom o prijavi boravka stranaca i da će proširiti punktove na području kotorske opštine jer imaju potrebnu opremu.

Na pitanje Skala radija koliko je za tri mjeseca bilo prijavljenih stranaca i koliko se zaradilo od boravišne takse po tom osnovu, Krcić je odgovorio da se prijavilo oko 7 hiljada turista od kojih je naplaćena boravišna taksa od oko 40 hiljada eura, što je višestruka korist.

Ukoliko na vrijeme ne dođe do zakonske promjene u ovoj oblasti, Turistička organizacija Kotor će tražiti od nadležnih institucija da i dalje ostanu u tom projektu kako turisti ne bi imali administrativnih poteškoća.

Ovo mora biti problem države Crne Gore koju turistički poslenici reklamiraju kao svojevrsnu i zanimljivu turističku destinaciju, kazao je Krcić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].