Iz arhiva Skala radija: Zašto je Filip Vujanović izgubio u Kotoru (24/04/2013)

0
Kotor

Zašto je Filip Vujanović izgubio u Kotoru

Zašto je Filip Vujanović izgubio u Kotoru

Filip Vujanović je i zvanično ponovo predsjednik Crne Gore. Čestitke stižu sa svih strana a oni koji se ne mire sa porazom najavljuju nove proteste. Ni ovi prošli nijesu pokazali da je narod sa njima, pa je sasvim sigurno da neće ni ovi predstojeći, pod uslovom da ih uopšte bude.
Filip Vujanović je pobijedio na nivou Crne Gore ali je izgubio u Kotoru. Bez obzira što nije bio podržan od strane Socijademokratske partije, lokalni DPS ne može braniti poraz pravdajući ga neizlaskom SDP-a. Pomogli su mu Liberali i Hrvatska građanska inicijativa. Podsjetićemo se lokalnih izbora od 14. oktobra 2012. godine na kojima je DPS dobila 3.848 glasova, Liberali 774 a HGI 396. SDP koja na ovim predsjedničkim izborima nije podržala Vujanovića tada je osvojila 1.326 glasova.
Već je tada bilo jasno da nešto ne štima u kotorskom DPS-u i da su promjene neophodne. Pokazaće to predsjednički izbori samo pet mjeseci kasnije.
Naime, u Kotoru je od upisanih 17.637 birača glasao 10.881 birač. Nevažećih glasačkih listića je bilo 482 a važećih 10.399. DPS je, zajedno sa Liberalima i HGI-om dobio 4.875 glasova. Ako od ukupnih glasova koje je u Kotoru dobio Filip Vujanović oduzmemo glasove Liberalne partije i Hrvatske građanske inicijative, dobićemo rezultata od 3.708.
To je 140 manje glasova za DPS u odnosu na lokalne izbore u oktobru 2012. godine.
Predsjednički izbori u Kotoru su pokazali da DPS bez SDP-a ipak ne može. To pokazuje najprostija računica. Miodrag Lekić je u Kotoru dobio 5.042 glasa, ili 167 glasova više od Vujanovića.
Rezultati predsjedničkih izbora kada je Kotor u pitanju nijesu bolji od onih koji su održani 6. aprila 2008. godine. Tada je u Kotoru glasalo 10.561 birač a Filip Vujanović je dobio 5.190 glasova.
Koja je logika kotorskog vrha DPS-a da poraz gotovo proglašava pobjedom objašnjavajući u svojim krugovima da je ovaj rezultat bolji od onoga ostvarenog na izborima 2008. godine znaju samo oni međusobno i niko više.
Sve lošiji rezultati DPS-a u Kotoru svakako nijesu slučajni. Analize pokazuju da su oni došli kao rezultat lošeg rada, demagogije, obećanja bez osnova i pokrića a prije svega loših procjena kada je u pitanju sopstveno članstvo i navodni simpatizeri. Rad na terenu nije postojao kao ozbiljan segment prediznornih aktivnosti. Opšte priče su prevaziđene jer je odavno postalo jasno da služe samo u kampanjama i da prestaju čim se izbori završe.
Problem svakako predstavlja i težnja ka populizmu, izbjegavajući svaku mogućnost da se aktivnije uključe misleći ljudi. Razlog je odavno poznat i predstavlja strah od drugačijeg viđenja, naprednijih ideja i pozitivnih promjena od kojih bi boljitak imali prvenstveno građani Kotora. Jasno je da čelnicima lokalnog DPS-a to ne odgovara i da oni u drugačijem mišljenju vide permanentnu opasnost po sopstveni opstanak na pozicije koje pružaju ne male benefite.
Sve lošiji rezultati koje postiže lokalni DPS ogleda se i u nastojanju da nametne kadrovska rješenja koja prednjače samo po poslušnosti.
Jedan od razloga konstatnog slabljenja DPS-a u Kotoru je i potpuna netransparentnost. Sa sjednica Opštinskog odbora DPS-a nema saopštenja za javnost a kako saznajemo od onih članova koji su nezadovoljni nema ni analiza stanja ni razvojnih planova partije. O strategiji koja bi trebala da zainteresuje posebno mlade koji misle svojom a ne glavama čelnika da i ne govorimo. Osim teorije zavjere koja je opravdanje za izborne poraze, svaki pokušaj diskusije na ovu temu se siječe u korijenu.
Demokratska partija Socijalista u Kotoru je važan činilac u životu njegovih građana. Pojedinačno najača politička partija značajno utiče na kvalitet života, zapošljavanje, jednom riječju ukupan razvoj opštine za koji su zainteresovani svi, bez obzira kojoj vjeri, naciji ili partiji pripadaju.
Da bi Opštinski odbor DPS-a Kotor bio ozbiljan i odgovoran činilac, da počne da mu se vjeruje i da partija povrati poljuljano povjerenje građana moraju na čelo da dođu neki drugi, neopterećeni i odgovorni, stručni i ne kompromitovani članovi. Takvih DPS u Kotoru svakako ima.
Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].