Iz arhiva Skala radija: Andrija Popović: Svijet hoće da pomogne oko zaobilaznice, lokalna vlast neće da mrdne (14/11/2017)

1
Projekti gotovi, ali…

Andrija Popović: Svijet hoće da pomogne oko zaobilaznice, lokalna vlast neće da mrdne

Svijet hoće da pomogne oko zaobilaznice, lokalna vlast neće da mrdne

Predstavnici Alijanse liberala i demokrata za Evropu, treća po snazi evropska grupacija u Evropskom parlamentu, ovih dana su bili gosti Liberalne partije Crne Gore.

Prilikom posjete, gosti su posebno interesovanje pokazali za izgradnju zaobilaznice oko Kotora.

Međutim, visoki predstavnici ALDE su takođe istakli da nema nikakve inicijative sa lokalnog nivoa u Kotoru za početak izgradnje zaobilaznice.

I ranije je inicijativa Andrije Pure Popovića, kako je kazao za Skala radio, bila izgradanja zaobilaznice oko strarog grada, od Škaljara do Dobrote, odnosno Ljute, koja je tada stopirana zbog nalaza UNESCO-a.

Popović je podsjetio da su svi dokumenti i glavni projekat ove, za Kotor, kapitalne investicije usvojeni i svi smo svjedoci da je Kotor bez zaobilaznice potpuno blokiran grad i to najmanje devet mjeseci godišnje.

Zaobilaznica oko drevnog grada je jedini način da se deblokira razvoj grada i uopšte život u njemu.

Stoga Popović još jednom poziva lokalnu vlast u Kotoru da to pitanje ponovo aktuelizuje i pokrene, jer je to, po njegovom mišljenju, jedini način da se Kotor izvuče iz sadašnjeg haotičnog stanja.

Od lokalne vlasti kaže Popović, umnogome će zavisiti ponašanje svih subjekata u tom lancu, a očito je da se Kotoru želi pomoći sa međunarodnih adresa u rješavanju ovog, za funkcionisanje grada najurgentnijeg problema.

“Mi smo svojom krivicom, 2012. godine uvukli UNESCO u taj projekat, ali sada vjerijem da ćemo biti svi na istom zadatku, da taj problem, koji veoma tišti ne samo građane kotorske opštine nego i hiljade turista koji dolaze u naš grad, počnemo da ga rješavamo“, poručio je Popović.

Prethodna vlast je, na neki način, bila blokirana stavom tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Podsjetimo, na čelu ove ustanove je bio kadar kotorske SDP.

On je podsjetio da je Kotor tada od Evropske investicione banke obezbijedio sredstva u iznosu od 50 miliona eura za zaobilaznicu.

To je sve propalo, odnosno ta su sredstva preusmjerena, po saznanuju Popovića, na obilaznicu oko jednog grada na sjeveru Crne Gore.

1 KOMENTAR

  1. Zaobilaznica DA, ali ne u obliku kakvom je zamisljena projektom.
    Devastirati Skaljare, rizikovati puno toga busenjem tunela iza bedema starog grada, uvoditi 4 saobracajnicu u Dobroti na uskom potezu od mora do obronaka Lovcena je zaista ravno katastrofi i trajnom/nepovratnom devastiranju sireg podrucja grada Kotora. Ne rjesava se problem saobracaja tako sto ce se napraviti na drugim potezima katastrofa.
    Dobro je sto UNESCO jedini ima snagu da kaze NE takovom projektu jer se opstinski i drzavni projektanti se oglusuju na glas naroda i protivljenju takvim vratolomijama.
    Nedavno je, vec sada bivsi Ministar Radunovic, na javnoj raspravi (na inicijativu zaobilaznice izgradnjom tunela) izjavio da su razmatrali opciono te mogucnosti, ali da su odustali jer je preskupo 500 miliona eura procjenjene investicije od 8 km dugog tunela!!! Kakva plasirana neistina i obmana!
    Kako je moguce da jedan tunel od 8km izgradnja kosta 500 miliona, a autoput sa 4 trake (sa 50%mostova i tunela) iznosi 809 miliona? Za Kotor ne smije biti jeftinih i povoljnijih rjesenja vec samo najkvalitetnija i najbolja ma koliko god da košta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]